Polsador

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure

El polsador o botó és un aparell de comandament, que permet el pas o la interrupció del corrent elèctric o del corrent de fluids mentre és accionat. Quan ja no s'actua sobre ell, torna a la seva posició inicial.[1][2]

El nom de botó és la definició de reserva generalment per als aparells elèctrics i electrònics, mentre que el terme polsador també sol referir-se a aixetes i aparells mecànics.

Els polsadors són de diversa forma i mida i es troben en tota mena de dispositius, encara que principalment en aparells elèctrics o electrònics. Els botons són en general activats en ser premuts, normalment amb un dit, però també es poden accionar amb una mà o un peu.[3] Els polsadors poden accionar-se amb altres parts del cos, com el genoll.[4] També es poden accionar a distància mitjançant un teleruptor.

Cal tenir en compte, a l'hora de dissenyar circuits, que l'excessiva acumulació de botons, pot confondre l'usuari, de manera que es tendirà, al seu ús més imprescindible.

Classificació[modifica]

Els polsadors es poden classificar d'acord amb el seu ús:

  • Polsadors elèctrics
  • Polsadors virtuals
  • Polsadors mecànics

Polsador elèctric[modifica]

Generalment s'associa a un tipus de commutador elèctric que només roman en l'estat actiu mentre hi fem pressió.

El polsador és un dispositiu utilitzat per activar o desactivar alguna funció. Un polsador normalment obert (NO), quan el prems, activa el mecanisme o circuit que controla. Un polsador normalment tancat (NT), quan el prems, desactiva el mecanisme o circuit que controla.[5]

Un botó d'un dispositiu electrònic, funciona, per norma general, com un interruptor elèctric, és a dir en el seu interior té dos contactes, tan si és un dispositiu NO (normalment obert) com NT (normalment tancat), de manera que en prémer, s'activarà la funció inversa de la que fa quan el polsador està en repòs. És a dir, quan és polsat, els dos contactes es connecten (NO) o es desconnecten (NT)

Un tipus específic de polsador és la palanca de control (en anglès Joystick) que permet controlar diferents polsadors en un sol comandament.

Polsador virtual[modifica]

Els polsadors o botons virtuals són un tipus de polsador que apareixen com una imatge en una pantalla i que funcionen amb una pulsació tàctil. Els botons virtuals canvien la seva imatge per fer veure a l'usuari si està activat o desactivat,[6] perquè d'altra forma no es podria saber si ha estat polsat o no. Els polsadors virtuals es poden inserir en qualsevol programa informàtic o aplicació.[7][8]

Polsador mecànic[modifica]

Els polsadors mecànics són un tipus de polsador que accionen un mecanisme mecànic que permet o interromp el pas de fluids. Els més coneguts són els de les aixetes d'aigua d'espais públics,[9] descàrregues de vàter,[10] però també el d'eines d'aire comprimit,[11] per exemple.

Referències[modifica]

Vegeu també[modifica]

Enllaços externs[modifica]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Polsador