Pont Polemoníac

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
(S'ha redirigit des de: Pont (província romana))
Plantilla:Infotaula geografia políticaPont Polemoníac

Localització

Pont Polemoníac (en llatí Pontus Polemoniacus) era la part central de la regió del Pont, entre el riu Iris i la ciutat de Farnàcia. Gneu Pompeu Magne va conquerir el Regne del Pont l'any 64 aC, i no va canviar gairebé gens la seva estructura ni la correlació de poder que tenia el regne.

Una part es va annexionar a l'Imperi Romà, que la va unir a Bitínia, en una província anomenada de Bitínia i el Pont. Aquesta part només incloïa la costa entre Heraclea Pòntica i Amisos, la "costa Pòntica", però la major part del regne es va incloure a Galàcia. La meitat oriental de l'antic regne s'administrava com una regió amb govern propi com a client de Roma.

Cap a l'any 37 aC o 36 aC Marc Antoni va cedir aquesta regió a Polemó I, fill del rei Farnaces II del Bòsfor, i des de llavors es va conèixer amb el nom de Pont Polemoníac. Una part del territori va passar després a Capadòcia i s'anomenava Pont Capadoci. El Regne del Pont Polemoníac arribava fins a la Còlquida. A la mort del rei Polemó II l'any 63, Neró va convertir el Pont en província romana l'any 64, dividint-lo en tres regions, el Pont Capadoci a l'est, el Pont Polemoníac al centre i el Pont Gàlata a l'oest. Probablement va ser Polemó II qui va fundar la ciutat de Polemonium, que n'era la capital al segle i. Més tard, l'emperador Trajà va incorporar el Pont a la província de Capadòcia, al segle ii. Cap a l'any 287, en resposta a una incursió dels gàlates a Trebisonda, l'emperador Dioclecià va decidir tornar a organitzar una altra vegada el territori en tres províncies més petites sota un control més localitzat i proper.

Les tres províncies es van incorporar més endavant als territoris d'Armènia Sofene. Durant l'Imperi Romà d'Orient, el territori es va integrar al Tema dels Armeníacs.[1]

Referències[modifica]

  1. Hewsen, Robert H. "Armenians on the Black Sea: The Province of Trebizond. A: Armenian Pontus: the Trebizond-Black Sea communities. Costa Mesa, Calif.: Mazda Publ., 2009, p. 39-40, 43-46. ISBN 9781568591551