Pontifícia Universitat Catòlica de Puerto Rico

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula d'organitzacióPontificia Universitat Catòlica
de Puerto Rico
lang=ca
Entrada principal de la universitat. Modifica el valor a Wikidata
Dades
Nom curtPUCPR
Tipusuniversitat Modifica el valor a Wikidata
ReligióEsglésia Catòlica Modifica el valor a Wikidata
Història
Creació1948
Activitat
Alumnat12.000[1]
Governança corporativa
Seu 
  • Avenida Las Americas 2250
    (Boulevard Luis A. Ferré Aguayo) (PR-163), Ponce
CampusPonce, Arecibo, Mayagüez, Coamo
Indicador econòmic
Finançadorprivat Modifica el valor a Wikidata

Lloc webpucpr.edu Modifica el valor a Wikidata
Twitter (X): pucpr1 Modifica el valor a Wikidata

La Pontifícia Universitat Catòlica de Puerto Rico és una universitat catòlica Romana localitzada a Ponce, Puerto Rico. Proporciona Llicenciatures, Master i graus de Doctorat en les àrees d'educació, administració empresarial, ciència, i arts i humanitats. La Universitat també disposa d'una Escola de Dret, i l'agost de 2010 va inaugurar una Escola d'Arquitectura en centre de Ponce.[2] El nom original de la universitat (Universitat catòlica de Santa Maria) va ser canviat l'any 1950 a Universitat Catòlica de Puerto Rico amb la graduació de la seva primera classe.[3][4] El 25 de gener de 1991, el nom fou un altre cop canviat al seu nom actual, després que Joan Pau II li va conferir el títol de pontifical.[5]

Història[modifica]

La universitat va ser fundada en la primavera de 1948 per James E. McManus, Bisbe de la Diòcesi de Ponce, i James Peter Davis, Bisbe de la Diòcesi de San Juan de Puerto Rico. Fou al principi fundada com la Universitat catòlica de Santa Maria.[3] "El nom Santa Maria va ser escollit en honor de la Mare de Déu i a implorar la seva protecció i ajuda."[6] El seu primer president fou Monsenyor Vicente Murga.[7] El campus original consistia en unes quantes aules proporcionades per l'Orde dels Frares Menors Caputxins i les Germanes de Sant Josep, de clergues i monges catòliques respectivament, en el Col·legi San Conrado de Ponce, una escola educativa primària. El 1949, la universitat va obtenir 120 acres (0.49 km²), donades per la família de Luis Ferré Aguayo. Ha estat acreditada per la Middle States Association of Colleges and Schools des de 1953.[4]

Escoles[modifica]

El 1961, la universitat va començar l'Escola de Dret que proporciona estudis de llicenciatura en dret i programes d'intercanvi d'estudiants amb altres escoles de dret en els Estats Units i Espanya. L'escola ha tingut a famosos i reconeguts professors de dret portoriquenys, incloent el governador de Puerto Rico Rafael Hernández Colón.

El 1976, la universitat va començar l'Escola de Medicina com a llicenciatura que ha esdevingut una institució privada independent, ara coneguda com la Universitat de Ciències de la Salut de Ponce.

El 2009, la universitat va obrir una Escola d'Arquitectura.[2]

El 2011, la universitat va anunciar un pla d'expansió de 20$ milions amb la creació de tres escoles noves en un període de deu anys: Escola de Disseny Gràfic, Escola de Moda, i una Escola d'Arts Cinematogràfiques.[1]

Campus[modifica]

A banda del seu campus principal de Ponce, concretament en el barri Canas Urbano, a l'Avenida Las Americas (PR-163), la universitat té dos campus addicionals: a Arecibo i a Mayagüez. També té una extensió satèl·lit a Coamo. L'Escola d'Arquitectura és també un campus separat del campus principal de l' Avenida Las Americas i és localitzat la Plaza Las Delicias en el centre de Ponce.

Social[modifica]

Fraternitats[8]

  • Phi Eta Mu
  • Fi Sigma Alfa
  • Nu Sigma Beta
  • Alpha Beta Chi
  • Fi Alpha Delta
  • Fi Delta Gamma
  • Sigma Lambda Beta
  • Alpha Fi Omega

Sororities[8]

  • Lambda Theta Alpha
  • Mu Alpha Fi
  • Eta Gamma Delta

Referències[modifica]

  1. 1,0 1,1 Inversion de $20 Millones: Con ambiciosa agenda La Católica. Jason Rodríguez Grafal. La Perla del Sur. Ponce, Puerto Rico. Any 30, No. 1458. 9 novembre 2011. Page 4. Consulta 9 novembre 2011.
  2. 2,0 2,1 Rodríguez Grafal, Jason «La Escuela de Arquitectura: Coquetea con la Internacionalización» (en castellà). La Perla [Consulta: 3 març 2016].
  3. 3,0 3,1 «Univ Catolica Santa Maria.». Arxivat de l'original el 2012-02-26. [Consulta: 3 març 2016].
  4. 4,0 4,1 Cristobal Colon. A mis amigos de la Universidad Catolica. Publicaciones Puertorriqueñas Inc. 1993. Page 8.
  5. Cristobal Colon. A mis amigos de la Universidad Catolica. Publicaciones Puertorriqueñas Inc. 1993. Page 11.
  6. Cristobal Colon. A mis amigos de la Universidad Catolica. Publicaciones Puertorriqueñas Inc. 1993. Page 5.
  7. Colección Monseñor Vicente Murga: Area de Contexto.
  8. 8,0 8,1 «PUCPR» (en castellà). Arxivat de l'original el 12 de gener 2008. [Consulta: 3 gener 2008].

Enllaços externs[modifica]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Pontifícia Universitat Catòlica de Puerto Rico