Popoluca de Sayula

De Viquipèdia
Jump to navigation Jump to search
Infotaula de llenguaPopoluca de Sayula
yamay ajw, tʉcmay-ajw
Parlants
3.400 (2007)[1] principalment a Mèxic Mèxic
Rànquing -
Parlat a estat de Veracruz
Classificació lingüística

Totozoque
   Mixezoque
     Mixes

      Popoluca de Sayula
Característiques
Institució de normalització SEP
Codis
ISO 639-2 pos
ISO 639-3 pos
Glottolog sayu1241
Modifica dades a Wikidata

El Popoluca de Sayula és la llengua mixe que parlen els sayultecs de l'Istme de Tehuantepec i particularment a l'estat de Veracruz.[2] El sayulteca deriva de les llengües del Mèxic precolombí que ocupaven la zona olmeca.

Gairebé tota la investigació publicada sobre la llengua ha estat el treball de Lawrence E. Clark, del SIL International. S'han fet estudis més recents del popoluca de Sayula per Dennis Holt (lexicosemàntica) i Richard Rodes (morfologia i sintaxi), però pocs dels seus treballs han estat publicats.

El terme popoluca és un exònim despectiu emprat pels nàhues que vol dir "bàrbarsW o "gent que parla una llengua diferent" i l'usaven per referir-se a diversos pobles del sud de Mèxic entre ells els sayultecs, per la qual cosa en general és preferible el terme sayulteca. La llengua mixe més propera al sayulteca és l'oluteca (també anomenat popoluca d'Oluta). El sayulteca té una escriptura estandatizada pròpia.[3] Es refereixen a la seva llengua com a yamay ajw 'parla local' o tʉcmay-ajw 'llengua de la llar'. No s'ha de confondre amb el Popoloca, llengua del grup otomang.

Fonologia[modifica]

Bilabial Alveolar Palatal Velar Glotal
Oclusives b, p d, t ɡ, k ʔ
Fricatives s ʃ h
Africades ts,
Nasals m n
Aproximants w l, r j

Història[modifica]

Referències[modifica]

Bibliografia[modifica]

  • Clark, Lawrence E. 1961. "Sayula Popoluca Texts, with Grammatical Outline". Linguistic Series, 6. Norman, Oklahoma: Summer Institute of Linguistics of the University of Oklahoma.
  • Clark, Lawrence E. 1995. Vocabulario popoluca de Sayula: Veracruz, México. Serie de vocabularios y diccionarios indígenas "Mariano Silva y Aceves", 104. Tucson: Instituto Lingüístico de Verano.
  • Holt, Dennis. 1998. Review of Vocabulario popoluca de Sayula: Veracruz, México. By Lawrence E. Clark. Language 74.2:438-40.
  • Holt, Dennis. 2002. "Poemo Sayula Popoluca". The Third Page. [1]
  • Sistema de Información Cultural, Government of Mexico. 26 January 2007. Mixe–popoluca de Oluta, Mixe–popoluca de Sayula