Port Bo (Calella de Palafrugell)

Infotaula d'edifici
Infotaula d'edifici
Port Bo
Imatge
Dades
TipusConjunt històric Modifica el valor a Wikidata
Característiques
Estil arquitectònicarquitectura popular Modifica el valor a Wikidata
Altitud3 m Modifica el valor a Wikidata
Localització geogràfica
Entitat territorial administrativaCalella de Palafrugell (Baix Empordà) Modifica el valor a Wikidata
Map
 41° 53′ 18″ N, 3° 11′ 07″ E / 41.88837°N,3.18525°E / 41.88837; 3.18525
Format perVoltes de Calella Modifica el valor a Wikidata
Bé cultural d'interès nacional
Tipusconjunt històric
Codi BCIN1928-CH-EN Modifica el valor a Wikidata
Codi BICRI-53-0000479 Modifica el valor a Wikidata
Id. IPAC10482 Modifica el valor a Wikidata
Bé integrant del patrimoni cultural català
Voltes de Calella
Id. IPAC4189 Modifica el valor a Wikidata

Port Bo o el Portbò és el barri marítim de Calella de Palafrugell (Baix Empordà), un conjunt històric declarat bé cultural d'interès nacional.[1] Inclou com a element destacat el conjunt de les Voltes.[2] Té com a rerefons les famoses voltes i queda emmarcat per es Roques d'en Pells, es Còdol i les Roques del Fesol.[3] Durant el segle xix i principis del xx, tingué funcions de port de cabotatge. Després passà a ús exclusiu per a la pesca fins a l'arribada del turisme.

Història[modifica]

Carrer Bofill i Codina
Les Voltes

El barri marítim de Calella de Palafrugell, inicialment ocupat per barraques de pescadors, va començar a poblar-se vers la fi del segle xviii. La platja de Port Bo fou originàriament port natural de Palafrugell; i esdevingué un centre d'activitat comercial i pesquera de productes locals[1] (corall, blat, vi o suro) destinats a ports catalans, valencians, murcians, andalusos, francesos o italians.

Descripció[modifica]

El Port Bo és un barri del poble de Calella de Palafrugell, el més meridional dels nuclis marítims del terme, entre la punta d'en Blanc i la dels Forcats. Conserva el traçat original dels carrers, d'un gran tipisme, i els blancs edificis porxats en primera línia de mar, que potser servien d'aixopluc dels estris de pesca, amb les barques varades a la sorra com a testimonis d'una activitat passada que encara perdura. Tot aquest conjunt és un exemple d'arquitectura tradicional que conserva el seu encant, igual que la majoria dels edificis que flanquegen els carrers interiors.[1]

Les Voltes[modifica]

El conjunt de les Voltes està situat a la dreta del Port Bo, davant del mar. Es tracta de quatre edificis a la part inferior dels quals hi ha dos arcs de mig punt en cadascun, i un arc de la mateixa tipologia a les bandes laterals, que formen un espai porxat. A l'interior d'aquest espai hi ha un arc escarser a cada mitgera i embigats de fusta. El conjunt es troba arrebossat i emblanquinat.[2]

Les Voltes són d'un gran interès com a mostra d'arquitectura popular (les del carrer Miramar són modernes i es bastiren com una imitació de l'arquitectura tradicional del lloc). Van ser utilitzades temps enrere per subhastar-hi el peix, per cosir-hi xarxes, com a lloc de guaita i de tertúlia dels pescadors, etc. Actualment, un cop desapareguda la funció del nucli com a poblet de pescadors i transformat en un centre turístic, l'espai s'utilitza com a terrassa i menjador d'un restaurant.[2]

Vegeu també[modifica]

Referències[modifica]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Port Bo
  1. 1,0 1,1 1,2 «Port Bo de Calella». Inventari del Patrimoni Arquitectònic de Catalunya. Generalitat de Catalunya. Departament de Cultura. Direcció General del Patrimoni Cultural.
  2. 2,0 2,1 2,2 «Conjunt les Voltes». Inventari del Patrimoni Arquitectònic de Catalunya. Generalitat de Catalunya. Departament de Cultura. Direcció General del Patrimoni Cultural.
  3. Castelló, Josep. El perfil de la costa: Palafrugell, Mont-ras i les illes Formigues. Palafrugell: Josep Castelló, 2003.