Portada

De Viquipèdia
(S'ha redirigit des de: Portada/Altres llengües)
Dreceres ràpides: navegació, cerca
Benvinguts a la Viquipèdia, l'enciclopèdia de contingut lliure que tothom pot millorar.

Aquesta edició va començar el 16 de març del 2001 i ja tenim 466.587 articles.

Encara no hi heu col·laborat? Llanceu-vos-hi!

Article del dia
Wikibar.png

Cèl·lula biològica

El nucli cel·lular (del llatí nucleus o nuculeus, o simplement nucli en biologia cel·lular) és un orgànul embolicat en una membrana present en totes les cèl·lules eucariotes. Conté gran part del material genètic de la cèl·lula, organitzat en forma de múltiples llargues molècules lineals d'ADN en combinació amb una gran varietat de proteïnes, com ara les histones, que contribueixen a formar cromosomes. Els gens d'aquests cromosomes són el genoma nuclear de la cèl·lula. La funció del nucli és mantenir la integritat d'aquests gens i controlar les activitats de la cèl·lula per mitjà de la regulació de l'expressió gènica – així doncs, el nucli és el centre de control de la cèl·lula.

Les estructures principals que formen el nucli són l'embolcall nuclear i la làmina nuclear. Com que la membrana nuclear és impermeable a la majoria de molècules, calen porus nuclears per permetre el moviment de molècules a través de l'embolcall. Aquests porus travessen ambdues membranes, oferint un canal que permet el lliure moviment de molècules petites i ions. El moviment de molècules més grans, com ara proteïnes, està ben controlat, i requereix transport actiu regulat per proteïnes portadores.

Actualitat
Wikibar.png
Samarreta amb l'emblema de les víctimes de l'accident del 2006
Diumenge 5 de juliol
Dissabte 4 de juliol
Divendres 3 de juliol
Dissabte 27 de juny
Defuncions recents: Juli Soler, Carlo de Gavardo, Nicholas Winton, Josef Masopust, Walter Browne, Marujita Díaz, James Horner, Laura Antonelli

Visiteu Viquinotícies - modifica

Curiositats
Wikibar.png
Curiositats


Sabíeu que...

...les cinc constants més importants en matemàtiques es reuneixen en una sola identitat, descoberta per Leonhard Euler en el segle XVIII?
Efemèrides
Wikibar.png

6 de juliol:

Louis Pasteur

Dies recents: 5 de juliol4 de juliol3 de juliol

Imatge del dia
Wikibar.png
Altres projectes
Wikibar.png

Llista completa · Coordinació multilingüe