Portal:Atles de l'Alcoià

De Viquipèdia
Salta a la navegació Salta a la cerca
modifica 

Atles de l'Alcoià

L'Alcoià

L'Alcoià és una comarca central del País Valencià, amb capital a Alcoi. Limita amb la Vall d'Albaida i el Comtat al nord, la Marina Baixa a l'est, l'Alacantí i el Vinalopó Mitjà al sud, i l'Alt Vinalopó a l'oest.

En la proposta de distribució de comarques de Joan Soler (1970) també s'inclouen a l'Alcoià totes les poblacions de la Vall de Biar que en les Demarcacions Territorials Homologades (DTH) de la Generalitat apareixen a l'Alt Vinalopó: Beneixama, Biar, El Camp de Mirra i la Canyada de Biar.

Subcomarques de l'Alcoià

La comarca de l'Alcoià és de creació moderna, a l'any 1989, i hi comprén la comarca històrica de la Foia de Castalla, i part de l'antiga Valls d'Alcoi. Aquestes comarques antigues apareixen al mapa de comarques d'Emili Beüt "Comarques naturals del Regne de València" publicat a l'any 1934.

Vegeu Alcoià.
modifica 

Municipis

Municipis

La comarca es compon de 8 municipis que sumen una població de 109.712 habitants (l'any 2005), la majoria dels quals viuen a Alcoi que té 60.931 habitants (2005) i al nucli secundari d'Ibi (23.059 habitants).

Per subcomarques, els municipis es distribueixen de la següent manera:

Valls d'Alcoi
Foia de Castalla
modifica 

Espais Naturals

La Font Roja

El Carrascar de la Font Roja és un Parc Natural entre els termes municipals d’Alcoi i Ibi. El parc natural, de 2.450 ha, comprén la serra del Menejador, el cim de la qual, amb 1.356 metres d'altitud, és la cota més elevada del parc. Junt amb la Serra Mariola conformen el territori valencià de major biodiversitat amb presència de més de 1500 espècies. Va ser declarat parc natural pel Govern valencià el 13 d'abril de 1987.

Serra Mariola

La Serra de Mariola és una serralada d'orientació bètica amb una alineació de sud-oest a nord-est, ocupant una superfície aproximada de 16.800 hectàrees. Constituïda majoritàriament per materials calcaris arriba a una altura màxima de 1.389 metres a l'emblemàtic Montcabrer. Fou declarada parc natural el 14 de gener de 2002.

Vegeu Parc Natural del Carrascar de la Font Roja i Serra Mariola.
modifica 

Vegeu també

modifica 

Viquiatles

L'Atles dels Països Catalans és una col·lecció organitzada i comentada dels mapes disponibles a la Viquipèdia sobre els territoris on es parla la llengua pròpia d'aquest projecte.

Atles del món

Vegeu també l'Atles del món a Commons.

modifica 

Índex

modifica 

Coordinació

Podeu col·laborar en aquest projecte. Vegeu els objectius i la guia d'estil.

modifica 

Vegeu també

modifica 

Enllaços externs