Portal:Atles geopolític del País Valencià

De Viquipèdia
Salta a la navegació Salta a la cerca
modifica 

Atles geopolític del País Valencià

Localització del País Valencià

El País Valencià és un país o regió d'Europa i de la Mediterrània situat a l'est de la Península Ibèrica. Hui dia és una comunitat autònoma d'Espanya amb el nom oficial de Comunitat Valenciana, i és reconegut com a nacionalitat en el seu Estatut d'Autonomia. S'estén entre el riu Sénia a Vinaròs i fins a Pilar de la Foradada, més enllà de la desembocadura del riu Segura, amb una delimitació terrestre de 834 km de longitud, i 644 km de longitud de costa. A més a més, les illes mediterrànies de Nova Tabarca i de les Columbretes, són també d'administració valenciana. La seua posició geogràfica és 40° 47′ a l'extrem nord, 37° 51′ a l'extrem sud, 0° 31′ E a l'extrem oriental, i 1° 31′ W a l'extrem occidental.

Vegeu País Valencià.
modifica 

Províncies

Províncies

Per raons polítiques, al segle XIX l'administració espanyola intentà separar infructuosament el territori entre la província d'Alacant, per una banda, i les de València i de Castelló per altra, afegint a la primera les províncies espanyoles de Múrcia i Albacete per a crear un sud-est espanyol, i a la segona Terol i Conca per a crear un llevant espanyol.

En 1822 es planteja per primera vegada unes províncies semblants en l'actualitat, en què es divideix el País, de nord a sud, en les províncies de Castelló, València, Xàtiva i Alacant. Finalment, en 1833, és amb la divisió proposada per Javier de Burgos, quan finalment el nombre de províncies queda en tres, suprimint la de Xàtiva.

En 1851 s'afegeixen al País Valencià els territoris històricament castellans de Villena a la província d'Alacant, i de Requena a la de València. Per altra banda, la localitat històricament valenciana de Cabdet, tot i haver sol·licitat sense èxit en 1861 la seua annexió a la província d'Alacant, mai no ha tornat a formar part territorialment del País Valencià des de 1707, i roman en l'actualitat vinclada al territori històric de Castella, unida amb la província d'Albacete.

Aquesta divisió provincial roman sense canvis fins a l'actualitat, i només segueix criteris homogenis d'extensió territorial i demogràfica respecte a Espanya, i no criteris històrics, sociològics o lingüístics.

modifica 

Comarques i regions

Al País Valencià existeix una molt arrelada tradició de comarcalisme, si bé la divisió comarcal actual, basada en la proposta de delimitació de Joan Soler i Riber el 1970, difereix de la divisió comarcal tradicional, descrita per Emili Beüt el 1937.

No obstant açò, l'agrupació de les comarques en quatre regions proposada per Joan Soler no va rebre suport polític en la creació de la comunitat autònoma valenciana en l'any 1982, i se'ls va ajustar a la divisió provincial espanyola preexistent. Aquestes regions es tractaven d'agrupacions comarcals segons criteris històrics, lingüístics, i socioeconòmics.

Regions del País Valencià:

Vegeu: Comarques del País Valencià.
Divisió comarcal
modifica 

Municipis

Termes municipals

El País Valencià està dividit en 541 termes municipals, àmbit territorial on l'Ajuntament exerceix les seves competències. Un municipi és l'entitat local bàsica de l'organització territorial i element primari de participació ciutadana en els assumptes públics.

Vegeu:Municipis del País Valencià

Alguns municipis destacats pel seu extens terme municipal són:

modifica 

Vegeu també

modifica 

Viquiatles

L'Atles dels Països Catalans és una col·lecció organitzada i comentada dels mapes disponibles a la Viquipèdia sobre els territoris on es parla la llengua pròpia d'aquest projecte.

Atles del món

Vegeu també l'Atles del món a Commons.

modifica 

Índex

modifica 

Coordinació

Podeu col·laborar en aquest projecte. Vegeu els objectius i la guia d'estil.

modifica 

Vegeu també

modifica 

Enllaços externs