Portal:Còmic/febrer

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
(S'ha redirigit des de: Portal:Còmics/febrer)
gener · febrer · març · abril · maig · juny · juliol · agost · setembre · octubre · novembre · desembre
0 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31

[modifica]

Portal:Còmic/febrer/1
Hernández, 2013
Beto Hernández és un autor californià nascut el 1957 i conegut pels seus treballs en la revista Love & Rockets. Gilbert i el seu germans Mario i Jaime Hernández es van autoeditar el 1981 un còmic, el número 1 de Love & Rockets, que contenia historietes dels tres germans Hernández. Gilbert signava un estrany pastitx de ciència-ficció, amb clares influències de Richard Corben, titulat "BEM", en el qual ja apareixia un dels seus personatges emblemàtics, Luba. Els germans van enviar un exemplar del seu còmic a Gary Groth, director de la influent revista de crítica d'historietes The Comics Journal, i aquest, impressionat per la seva qualitat, els va proposar editar els següents nombres de la seva publicació. A l'any següent, una nova edició del número 1 de Love & Rockets apareixia al mercat, publicat per l'editorial Fantagraphics Books. La primera història d'aquest peculiar univers narratiu es va anomenar Heartbreak Soup; després van seguir molts altres lliuraments, totes elles publicades amb Love & Rockets. La revista dels germans Hernández, no obstant això, va interrompre la seva publicació quan el 1996 van decidir continuar les seves carreres per separat. Beto va realitzar a continuació, per a l'editorial Dark Horse, la miniserie Girl Crazy (3 números), i, per Fantagraphics, New Love (sèrie de 6 números). En 1998 va crear una sèrie de deu nombres sobre Luba, un dels personatges més importants de la saga de Palomar, on s'explica la vida del personatge anterior a la seva arribada al poble.
Altres efemèrides
Charlie Mensuel (1969) · Ernie (1988) · Johnny Canuck (1942)

[modifica]

Portal:Còmic/febrer/2
Bécassine
Bécassine és un personatge creat per l'escriptora Jacqueline Rivière i el dibuixant Émile-Joseph-Porphyre Pinchon, que apareix per primera vegada en el primer número de La Semaine de Suzette del 1905. En alguns àlbums, a partir de 1913, se l'anomena Annaïk Labornez o Annaïck Labornez. El personatge ha estat objecte de diverses adaptacions al cinema, incloent dues pel·lícules i un llargmetratge d'animació titulat Bécassine i el Tresor Viking, tots francesos.

[modifica]

Portal:Còmic/febrer/3
Al Taliaferro (1905 - 1969) va ser un artista que va treballar en la realització de còmics amb personatges de The Walt Disney Company. És conegut sobretot pels seus treballs fets amb l'Ànec Donald, encara que en els seus començaments va participar en les tires humorístiques de Mickey Mouse que es publicaven en els diaris. Taliaferro va dibuixar historietes de l'Ànec Donald des de 1938 fins a la seua mort el 1969 a Glendale (Califòrnia). Quan la seua família es va mudar a Glendale (Califòrnia), Al va formar-se artísticament a l'"Institute of Art" de Califòrnia. El 5 de gener de 1931 va ser contractat pels Disney Studios com animador, si bé prompte se'l va traslladar al departament de tires còmiques. Entre 1932 i 1939, es va ocupar de la sèrie Silly Simphonies. En 1934, va dibuixar la seua primera historieta de l'Ànec Donald: L'aneguet savi. Taliaferro va crear un gran nombre de personatges, incloent a Huey, Dewey and Louie, Bolivar, Grandma Duck o el cotxe de Donald, amb la matrícula 313; i també va ser el primer artista a il·lustrar Daisy Duck a una historieta còmica. Molts d'aquestos personatges van estar inspirats de membres de la seua família o entorn. Així per exemple els seus amics contaven que no podien veure a Daisy, la promesa de Donald sense pensar en Lucy, l'esposa de Taliaferro; l'Àvia Ànec era també el viu retrat de la mare de Lucy.
Altres efemèrides
Byron Erickson (n. 1951) · Marvelman (1954) · Vin Sullivan (m. 1999)

[modifica]

Portal:Còmic/febrer/4
Daredevil és un superheroi Marvel Comics: va ser creat per Stan Lee i Bill Everett, i la seva primera aparició va ser l'any 1964. És un dels personatges de còmic de l'editorial Marvel més coneguts. Al llarg dels anys, han passat grans guionistes i dibuixants per la seva col·lecció, com Frank Miller, que va donar un nou impuls al personatge als anys 80, o John Romita Jr., i més recentment, han rebut premis i grans crítiques els guionistes Ed Brubaker, i Brian Michael Bendis, i també dibuixants com Alex Maleev. Amb el pas dels anys, i arran de l'impuls donat per Frank Miller, Daredevil ha esdevingut un personatge més fosc i profund i destinat a un públic més adult.
Altres efemèrides
Hägar the Horrible (1974) · Miss Peach (1957) · Leah Moore (n. 1978) · Kentaro Yabuki (n. 1980)

[modifica]

Portal:Còmic/febrer/7
Publicacions
Cosplay de Trigun, 2012
Trigun (トライガン) és un manga de ciència-ficció amb un ambient steampunk i inspirat en el salvatge oest estatunidenc creat per Yasuhiro Nightow l'any 1995 (Trigun i, més tard, Trigun maximum). Es va produir la seva adaptació en sèrie d'anime al 1998 per l'estudi Madhouse. Un llargmetratge d'animació anomenat Trigun: Badlands Rumble va ser llançat a l'abril de 2010.
Altres efemèrides
Val Semeiks (n. 1955)

[modifica]

Portal:Còmic/febrer/6
Publicacions
Gekkan Shōnen Jump va ser una revista de manga publicada al Japó per l'editorial Shueisha des del 1970. Com indica el nom, era una edició mensual i també incloïa diferents mangues, de la mateixa manera que la seva revista germana i molt més coneguda Weekly Shonen Jump. El 2007 se'n publicà l'últim número. Les sèries que quedaren inacabades van continuar la seva publicació en la Jump Square, estrenada al novembre del mateix any.
Morts

[modifica]

Portal:Còmic/febrer/7
Morts
Naiximents
Publicacions

[modifica]

Portal:Còmic/febrer/8
Naiximents
Josep Coll i Coll (1924-1984) era un autor barceloní, un dels puntals de la revista TBO. El 1946 publicà els seus primers dibuixos a diverses revistes infantils de l'època com Chispa i, més tard, a Mundo Infantil, PBT, KKT, Pocholo, Nicolas, Timoteo i La Risa; al mateix temps que feia de paleta, àdhuc les feines de dibuixant eren més aviat esporàdiques i no massa ben pagades. El 1949 aconseguí publicar les primeres historietes en TBO d'una manera continuada. Al llarg d'aquests anys publicà per a altres revistes com Tururut o en català com L'Infantil, en la qual creà una sèrie amb personatges fixos: en Bufa i en Pumpun. El 1964, després d'adonar-se que de paleta guanyaria més que dibuixant, treballant menys hores, decidí abandonar l'ofici. Al llarg dels anys següents rebé ofertes de diversos editors perquè tornés al món editorial, rebutjant-les totes fins que el 1981 tornà a col·laborar esporàdicament en alguna revista, fins que el II Saló del Còmic de Barcelona li va rendir un homenatge. A partir d'aquest moment tornà al còmic, publicant des del 1982 en Cairo.
Morts
Publicacions

[modifica]

David B, 2016
Portal:Còmic/febrer/9

David B. és un autor occità nascut l'any 1959, representant de la nouvelle bande dessinée. David B. va començar a treballar en el món dels còmics el 1985 (Pas de samba pour capitaine Tonnerre); va guionitzar i dibuixar històries per a nombroses revistes com Okapi, À Suivre, Tintin Reporter i Chic. El seu estil original en blanc i negre fou notablement influenciat per George Pichard i Jacques Tardi. Va participar el 1990 en la fundació de L'Association, editorial independent francesa de còmics. Els seus treballs foren publicats a Lapin, la revista de L'Association. La major part dels seus treballs de la dècada dels noranta foren compilats en Le Cheval blême i Les incidents de la nuit. Entre 1996 i 2003, va crear L'Ascension du Haut Mal, una sèrie autobiogràfica de sis volums consagrada a la malaltia del seu germà i que hom considera una de les obres cabdals del còmic modern, com així ho proven les múltiples nominacions d'aquesta sèrie al Festival del Còmic d'Angulema.
Altres efemèrides
  • El 2005 Marvel publicà el primer número de Young Avengers, sèrie mensual que acabà el 2014.

[modifica]

Portal:Còmic/febrer/10

Brent Frankenhoff (n. 1966) · On Stage (1957)

[modifica]

Portal:Còmic/febrer/11
Takeshi Obata és un mangaka nascut el 1969 i reconegut pels seus dibuixos, ja que habitualment treballa com artista principal amb altre escriptor. Obata sempre es mostra molt interessat en el disseny de les robes dels seus personatges, a més de tenir un estil amb gran quantitat de detalls, molt popular entre els afeccionats. La seva obra més coneguda és Hikaru no Go (1998-2003), que va guanyar el premi Tezuka a la sèrie més prometedora de 2003. Tal va ser l'expectació que va crear que va posar de moda el joc "de vells" del Go entre els joves. Una altra de les seves gran obres és Death Note, un manga tremendament popular que va tenir la seva adaptació d'anime i de pel·lícula d'imatge real. El 8 d'agost del 2008 va començar a publicar el manga Bakuman, la seva nova obra. Obata va enviar en 1985, a l'edat de 16 anys, la seva història 500, Kounen no Shinwa a l'editorial Shueisha. Després d'això, va treballar com ajudant amb el dibuixant de manga Makoto Niwano. En 1989 va publicar Cyborg Jiichan G sota el pseudònim de Ken Kobatake. Aquest manga va aparèixer en el Shonen Jump per a el qual va treballar durant els anys següents.
Altres efemèrides
Carnage (1992) · Divinity (2005)

[modifica]

Portal:Còmic/febrer/12
Publicacions
El 1917, Sidney Smith publicà la primera tira de The Gumps en el Chicago Tribune.
Naiximents
Morts

[modifica]

La Corunya, 2005
Portal:Còmic/febrer/13
Príncep Valent és un personatge de ficció de còmic creat per Harold Foster el 1937 per a King Features Syndicate i publicada setmanalment com a tira dominical d'una pàgina completa a color en diversos diaris nord-americans. L'obra completa està constituïda per unes 1800 planxes, i continua ampliant-se. La recopilació en volums de l'editorial Fantagraphics Books consta fins al moment de 50 toms. L'obra combina la narració d'aventures Novel·la d'aventures amb la saga familiar. La història manté una mateixa línia argumental des de l'inici de la seva publicació fins a l'actualitat: els personatges van envellint a un ritme molt similar al de la seva publicació. No utilitza la bafarada, ja que els diàlegs dels personatges se situen en textos al peu de les vinyetes, juntament amb els comentaris del narrador.
Altres efemèrides
  • L'any 2000 —ara fa 24 anys— es publicà la darrera tira de Peanuts, l'endemà de la mort de l'autor.
Bud Blake (n. 1918) · Ron Embleton (m. 1988) · The Bash Street Kids (1954)

[modifica]

Portal:Còmic/febrer/14
John L. Goldwater (n. 1916-1999) va ser un editor i escriptor novaiorqués que va fundar, juntament amb Maurice Coyne i Louis Silberkleit, MLJ Comics, més tard conegut com a Archie Comics, i va ser editor i col·laborador -publicador durant molts anys. A mitjans de la dècada de 1950, va ser un dels principals defensors i custodios de les directrius de censura de còmics conegudes com el Comics Code Authority.
Altres efemèrides
Action (1976) · Bullet (1976) · The Huntress (1989)
Morts

[modifica]

Portal:Còmic/febrer/15
Groening, 2012
Matt Groening és un autor estatunidenc, creador de la sèrie Life in Hell. La seva infància va transcórrer en el carrer Evergreen Terrace, nom que li va donar al carrer on viuen els personatges de la seva creació, Els Simpson. Son pare es diu Homer, sa mare Marge i sa germana Lisa. El 1977 decideix traslladar-se a Los Angeles per a continuar amb la seva carrera d'escriptor. A més, va iniciar el seu treball professional com dibuixant al llançar la tira còmica Life in Hell, en la qual el protagonista principal era Binky, acompanyat de Sheba, la seva promesa, Akbar i Jeff; en Life in Hell bàsicament plasmava les seves vivències quotidianes en la ciutat de Los Angeles. La tira còmica obtingué el major èxit el 1980 en aparèixer al diari Los Angeles Reader, on Matt treballava com a editor. Actualment apareix en 250 diaris del Canadà i Estats Units i d'ella s'han publicat diversos llibres, com L'amor és un infern, El treball és un infern ò El col·legi és un infern. El 1993, Matt va fundar Bongo Comics, una empresa que en l'actualitat ha editat centenars de còmics i llibres.
Altres efemèrides
William Van Horn (n. 1939) · Wee Pals (1965)

[modifica]

Portal:Còmic/febrer/16
Ellis, 2000
Ellis, 2000
Serra, 2017
Serra, 2017
Antonio Serra (n. 1963) és un escriptor alguerés en italià, cocreador del personatge de còmics Nathan Never junt amb Michele Medda i Beppi Vigna: de minyó, Serra editava un fanzine de ciència-ficció intitulat Fate largo! i, en la dècada de 1980, començà de laborar amb Medda i Vigna en lo centre cultural Il Circolo; lego d'un encontre amb Alfredo Castelli, los tres foren contractats per Sergio Bonelli per a fer historietes de Martin Mystère, Dylan Dog i Zona X, abans de crear lo Nathan Never i Legs Weaver. Serra és encara lo guionista d'ambdós personatges, i fou entrevistat en Eroi di inchiostro; en març de 2001 debutà lo sou nou personatge, Gregory Hunter, i en 2009 Greystorm, una minisèrie en col·laboració amb Gian Mauro Cozzi.
Altres efemèrides
Cromartie High School (2001) · Malcolm Hancock (m. 1993) · Nutty (1980) · Parallel (2001) · John Totleben (n. 1958)

[modifica]

Portal:Còmic/febrer/17
Jodorowsky
Jodorowsky
Alejandro Jodorowsky és un guioniste xilè nascut el [1929. Entre les seves moltes facetes destaquen les d'escriptor (novel·lista, dramaturg, poeta i assagista), director teatral i de cinema, guionista, actor, manyaga, marionetista, compositor de bandes sonores, escultor, pintor i escenògraf en cinema, historietista, dibuixant, instructor del tarot, psicoterapeuta i sanador psicomàgic. Acostuma a escriure els seus llibres en castellà i els seus còmics i assajos en francès, per la qual cosa, seguint el concepte de George Steiner, es pot considerar un escriptor extraterritorial.
Publicacions
The Yellow Kid
The Yellow Kid
The Yellow Kid va ser un còmic creat el 1895 per Richard Felton Outcault que aparegué per primera vegada al diari New York World. La seua principal novetat radica en què incorpora per primera vegada la paraula escrita mitjançant globus a la seqüència d'imatges. Conta la història d'un xiquet vestit de groc que representa la forma de vida i els baixos fons de les classes socials més pobres de l'època. La història del xiquet constitueix el principal atractiu del diari on es publica.
  • El 1936 —fa 88 anys— es publicà la primera tira diària de The Phantom.
Altres efemèrides
B.C. (1958) · BECK: Mongolian Chop Squad (2000) · Beyond Mars (1952) · Curt Swan (n. 1920)

[modifica]

Portal:Còmic/febrer/18
efemèrides

Fantastic (1967) · Johnny Hart (n. 1931) · Kekkaishi (2004) · Shadowman (1992) · Will (m. 2000)

[modifica]

Portal:Còmic/febrer/19
El físic Auguste Piccard, model d'inspiració de Tornassol
El professor Silvestre Tornassol (Tryphon Tournesol en francès) és un personatge de ficció de la sèrie de còmics Les aventures de Tintín, creada pel dibuixant belga Hergé. És el típic científic despistat, dur d'orella, inventor d'alguns dels artefactes més famosos en les aventures del reporter Tintín, com ara el submarí en forma de tauró que apareix a El tresor de Rackham el Roig o el coet blanc-i-vermell que apareix en les aventures lunars. En Tornassol sempre treballa en benefici de la humanitat i és per això que s'inventa coses com les píndoles que curen l'alcoholisme fent que l'alcohol tingui un gust horrible per al pacient. La primera aparició del professor Tornassol va ser en El tresor de Rackham el Roig (1943), després d'una llarga cerca d'Hergé per trobar el perfecte prototipus de científic despistat. Abans hi havia hagut l'egiptòleg Filemó Sicló a Els cigars del faraó o el Professor Alambí a El ceptre d'Ottokar.
Altres efemèrides
Henry Boltinoff (1914) · Gakuen Alice (2003) · Donald F. Glut (1944) · Quantum and Woody (1997) · Gerry Shamray (1958)

[modifica]

Portal:Còmic/febrer/20
Suzue Miuchi (n. 1951) és una mangaka de shōjo, creadora de la sèrie Garasu no Kamen (ガラスの仮面, La màscara de cristall), iniciat el 1976 i encara en curs, que per la seva longevitat i reeiximent públic es troba entre els títols més importants, influents i significatius del manga.
Elliot Caplin (m. 2000) · Claw the Unconquered (1975) · Countdown (1971) · Edgar P. Jacobs (m. 1987) · Kick-Ass (2008) · Locke & Key (2008) · Steve Oliff (1954)

[modifica]

Portal:Còmic/febrer/21
Morts
Hausman, 2012
Naiximents
René Hausman (1936-2016) va ser un humorista grafic i il·lustrador való. Amb Pierre Dubois (autor) va participar fent les il·lustracions en diverses obres com Laïyna, El Gran Fabulario de la gente pequeña (Grand Fabulaire du Petit Peuple) i L'Elféméride. Els principals temes de les obres de René Hausman són la natura i el món llegendari dos dels temes que més l'apassionaven. Del 1959 al 1973, amb els títols de Bestiario, La naturaleza i d'altres sense títol, centenars d'animals varen ser estudiats per l'obra de Hausman. En Le Journal de Spirou, René Hausman també hi va il·lustrar notícies, fixes pedagògiques, suplements i contes. Des dels anys seixanta René Hausman va ser l'il·lustrador animalista oficial d'Spirou. René Hausman va tenir molta anomenada pels seus dibuixos de fades i d'altres éssers imaginaris, també va ser autor de còmics. Va ser l'il·lustrador amb Pierre Dubois, Cenvint i Mako del llibre escrit per Dubois d'inspiració anarquista Chroniques du Nord Sauvage també va ser membre del periòdic contra-informatiu influenciat per Maig del 68 Le Clampin Libéré. El 1983 va firmar el manifest per la cultura de Valònia. El 1988 li varen donar el premi «Grand Boum-Caisse d'Epargne» pel conjunt de la seva obra. El 2008 va crear una petita editorial anomenada Luzabelle.
Publicacions

[modifica]

Portal:Còmic/febrer/22
Mamen Moreu (Osca, 22 de febrer de 1985) és una dibuixant de còmic espanyola. Va estudiar batxillerat artístic a Osca, i després estudià arts gràfiques a l'escola Joso de Barcelona.[1] Ha publicat en El Jueves des de 2009 fins a 2013, any en què deixa de costat les seues publicacions per a centrar-se en l'elaboració de la seua novel·la gràfica Resaca, que publicaria amb Astiberri en 2014.[2] En 2014 abandonaria definitivament El Jueves, junt al seu descobridor, Albert Monteys, en protesta per la censura que RBA va fer de la portada del número 1932, dedicada a la Casa Reial espanyola. Des de 2013 col·labora també per a la revista TMEO.
John Coleman Burroughs (m. 1979)

[modifica]

Portal:Còmic/febrer/23
Little Lulu és una tira còmica, creada per Marjorie Henderson Buell. Primer va a aparèixer com a còmic d'una vinyeta en el Saturday Evening Post el 1935.
Altres efemèrides
Bat-Girl (1961) · Gotham Chopra (n. 1975) · Hardware (1993) · Hawkshaw the Detective (1913) · Don Heck (m. 1995) · Lion (1952) · Doug Moench (n. 1948)

[modifica]

Talbot, 2011
Portal:Còmic/febrer/24
Bryan Talbot és un guioniste anglés nascut el 1952 conegut sobretot com el creador de The Adventures of Luther Arkwright i la seva seqüela, Heart of Empire, a més de la sèrie de novel·les gràfiques Granville. Juntament amb la seva esposa, Mary M. Talbot, van produÏr Dotter of Her Father's Eyes, amb la que van guanyar el premi Costa Book de 2012 de biografia.

Altres efemèrides
Jim Borgman (n. 1952) · Sam Kweskin (n. 1924) · Antonio Prohías (m. 1998)

[modifica]

Portal:Còmic/febrer/25
Detective Comics és el títol d'un comic book publicat per l'editorial DC Comics des del 1937 fins al 2011 i d'un segon, aparegut el 2011. És, juntament amb Action Comics (on va aparèixer per primera vegada Superman), un dels títols més coneguts de l'empresa; de fet, DC (que és el nom de l'empresa) prové de Detective Comics. Amb 881 edicions, fou el comic book amb una continuïtat més llarga en la seva numeració i publicació als Estats Units. Originalment es dedicava a històries de detectius, però ja en el seu número 27 va fer la seva primera aparició Batman, i es va centrar en històries de superherois. El número 27 es manté com un dels exemplars més valuosos de la història del còmic amb més d'un milió de dòlars en una subhasta en 2010. DC Comics va rellançar Detective Comics amb el número 1 el setembre de 2011, com a part de The New 52 mantenint com en els seus orígens, d'aparició mensual. El febrer de 2016 es va anunciar que com a part de l'event Rebirth, Detective Comics reprenia la numeració original, sent el número de maig el 934.
Altres efemèrides
Dakota North (1986) · Darrell McClure (n. 1903)

[modifica]

2000 AD en el FCBD
Portal:Còmic/febrer/26
2000 AD és una revista setmanal de còmics anglesa, publicada per primera volta el 1977. Al llarg de més de dos mil números, la revista ha publicat sèries com A.B.C. Warriors, The Ballad of Halo Jones d'Alan Moore, Judge Dredd, Rogue Trooper o Sláine de Simon Bisley. El primer editor de la revista fon Pat Mills, que s'encarregà de quasi tota la faena, inclòs el procés creatiu dels còmics, ja que n'editava les històries i en guionitzà alguna com Nemesis: Terror Tube, dibuixada per Kevin O'Neill; Richard Burton fon l'editor entre 1987 i 1994, encara que coneixia la revista des d'abans de la seua gènesi, ja que publicava un fanzine intitulat Comic Media News i coneixia Bolland i Gibbons; el neozelandés David Bishop en fon l'editor més jove (amb vint-i-quatre anys) quan s'encarregà de la capçalera el 1996, que llavors Fleetway estigué a punt de tancar-la, i fins a l'any 2000, quan la comprà Rebellion; llavors Andy Diggle assumí el càrrec fins 2001 i, en desembre d'eixe any, el seu assistent Matt Smith ascendí a editor alhora que mudaren la redacció de Londres a Oxford.
Altres efemèrides
Karen Berger (n. 1958) · Jeff Butler (n. 1958) · Ric Estrada (1928) · John Leonard Goldwater (m. 1999) · Natacha (1970)

[modifica]

Smith, 2010
Portal:Còmic/febrer/27
Jeff Smith és un comicaire estatunidenc nascut el 1960. La seva obra més coneguda és la sèrie Bone, publicada per ell mateix. Actualment treballa en la seva nova sèrie, RASL. A més, ha treballat d'animador per a la Disney. Ja des de la seva infantesa, va mostrar gran interès pel món del còmic. Durant la seva estada a la Universitat d'Ohio, va dibuixar una sèrie de tires còmiques amb el títol de Thorn, que es convertirien en la gènesi de la seva sèrie Bone.
Altres efemèrides
Jack and Jill (1954) · The Legion of Super-Heroes (1958) · Darrell McClure (m. 1987) · Speakeasy Comics (m. 2006) · Dudley D. Watkins (n. 1907)

[modifica]

Portal:Còmic/febrer/28
Milton Caniff (1907-1988) era un autor estaunidenc, famós per les tires Terry and the Pirates i Steve Canyon. Es va especialitzar en el dibuix humorístic, creant Puffy the pig i The Gay Thirties, però no va ser fins 1933 quan va crear el seu primer treball famós, Dickie Dare. El protagonista és un noi de dotze anys a qui li apassiona la lectura i té una desbordant imaginació. Així, al costat del seu gosset Wags, es barreja en les aventures que descobreix en les seves lectures. Un any més tard va ser contractat pel Chicago Tribune i va llançar la que seria, sens dubte, la seva sèrie més famosa i una lectura imprescindible: Terry and the Pirates. La sèrie deu el seu nom al fet que el seu protagonista, Terry Lee, acompanyat del seu inseparable amic, Pat Ryan, són raptats, en un viatge per la costa xinesa, per uns pirates comandats per una de les vilanes més conegudes de la sèrie, la Dragon Lady. La sèrie va tenir un gran èxit, i això va portar al fet que el 1942 al Camp Newspaper Service, especialitzada en publicacions militars, li encarregués la realització d'una sèrie per elevar la moral de les tropes militars en la II Guerra Mundial. Caniff va respondre realitzant unes tires protragonizadas per la rossa Bulma, que ja apareixia en la sèrie de Terry abans comentada, però el Tribune News Syndicate, que era el propietari de Terry and the pirates, no va veure amb bons ulls aquesta adaptació. Com a conseqüència, Caniff crec una sèrie nova Male Call, que va debutar el 1943. Entre les noies que sortien en la sèrie va destacar Miss Lace i es va publicar fins a 1946. Al gener de 1947 va crear Steve Canyon, protagonitzat per un as de l' aviació nord-americana que, un cop desmobilitzat, funda una companyia d'aviació, "Horizons Unlimited".  Canyon accepta les missions més arriscades i lluita contra els individus més sanguinaris, transcorrent les seves aventures sobretot als països del Sud-est Asiàtic o a l'Orient Mitjà. El logotip de la sèrie va ser creat pel seu amic Sickles, que ja havia colobarat amb ell a Terry.
Altres efemèrides
John Coleman Burroughs (n. 1913)

[modifica]

Serpieri, 2016
Paolo Eleuteri Serpieri és un autor venecià. El seu estil es caracteritza per la seva peculiar estilització de la figura humana, amb exagerades i voluminoses corbes, especialment pel que fa a la dona. La seva obra més coneguda és la sèrie eròtica de ciència-ficció Druuna. De jove es va mudar a Roma, on va estudiar arquitectura i pintura, sent alumne de Renato Guttuso. El 1966 va iniciar la seva carrera de pintor però el 1975 es va concentrar en el còmic, publicant les seves primeres històries a Lanciostory, una revista italiana. Gran admirador de les històries del Far West, va il·lustrar la sèrie de gènere western "Histoire du Far West" editada per Larousse a França. La sèrie, amb guió de Raffaele Ambrosio, fou publicada a les revistes Lanciostory i Skorpio. Alguns dels títols foren L'Indiana Bianca i L'Uomo di Medicina. A principis del 1980 Serpieri va participar en col·leccions com Découvrir la Bible i va crear històries curtes per revistes italianes com L'Eternauta, Il Fumetto i Orient Express. El 1985 Serpieri va publicar el còmic Morbus Gravis, la primera entrega de la saga Druuna. La popular sèrie de ciència-ficció té a Druuna com a protagonista, una eròtica i lasciva superheroïna de trets físics exuberants i corbes desproporcionades que sol vestir poca roba. El mateix Serpieri apareix a la sèrie, amb el seu alter-ego Doc. La sèrie ha sigut traduïda a 12 llengües i ha venut és d'un milió d'exemplars. L'èxit de Druuna va portar Serpieri a editar diverses sèries derivades, com Obsession, Druuna X, Druuna X 2, Croquis, Serpieri Sketchbook, Serpieri Sketchbook 2 i The Sweet Smell of Woman.
Altres efemèrides
Jaguar (n. 1932) · The Family Circus (1960)

[modifica]

Portal:Còmic/març/1
Warrior és una revista britànica que va durar 26 números, entre març de 1982 i gener de 1985. Va ser editada per Dez Skinn i publicada per la companyia Quality Communications. Comptà amb els primers treballs d'[Alan Moore]], V de Vendetta i Marvelman. Rival de 2000 AD, Warrior guanyà 17 Premis Eagle durant la seva curta carrera. A causa de la distribució i el seu format, era un dels primers còmics del mercat britànic que es basà en la distribució, que fins aquell moment s’anaven venent a través de botigues especialitzades i costoses subscripcions per als seus compradors.
Altres efemèrides
Dick Dillin (m. 1980) · William Gaines (n. 1922) · Ghost Rider (1990) · Archie Goodwin (m. 1998) · The Incredible Hulk (1962) · Chan Mou (n. 1970) · Star Brand (1986)

[modifica]

Portal:Còmic/març/2
Evanier
Mark Evanier és un guioniste estatunidenc nascut fa 72 anys, reconegut per Groo the Wanderer. També és conegut per les columnes i el blog News from Me i pel treball com a historiador i biògraf de la indústria del còmic, en particular per la seva guardonada biografia de Jack Kirby, Kirby: King of Comics.


Portal:Còmics/febrer/llista
Α article categoria Ω
29 1960 The Family Circle tira còmica
29 1932 Sérgio Jaguaribe autor
29 1944 Paolo Eleuteri Serpieri autor
1996 1997 Amalgam Comics línia editorial
28 1913 John Coleman Burroughs dibuixant 1979
28 1907 Milton Caniff autor 1988
28 1957 Sergi Grapes personatge Revista Spirou
27 1960 Norm Breyfogle dibuixant
27 1917 Bill Everett dibuixant 1973
27 1954 Jack and Jill revista GB 1985
27 1958 The Legion of Super-Heroes personatges DC
27 1993 Milestone Media editorial US 2005
27 2004 Speakeasy Comics editorial Ontario 2006
27 1907 Dudley D. Watkins dibuixant 1969
26 1977 2000 AD revista
26 1951 Steve Bell humoriste
26 1958 Karen Berger editora
26 1877 Rudolph Dirks autor 1968
26 1970 Natacha personatge Revista Spirou 2014
25 1858 Caran d'Ache humoriste 1909
25 1986 Dakota North personatge Marvel 38
25 1937 Detective Comics sèrie DC 87
25 1925 Jess Jodloman dibuixant 2018
25 1903 Darrell McClure autor 1987
25 1929 Arnold Roth dibuixant 95
25 1951 Dori Seda autora 1988
24 1954 Jim Borgman dibuixant 70
24 1900 Sam Kweskin dibuixant 2005
24 1921 Antonio Prohías autor 1900
24 1952 Bryan Talbot guioniste 72
24 1957 Philippe Vandevelde guionista 67
23 1961 Betty Kane personatge DC
23 1975 Gotham Chopra guioniste
23 1974 Valerie D'Orazio editora
23 1993 Hardware (DC) personatge DC
23 1913 Hawkshaw the Detective tira còmica 1922
23 1929 Don Heck dibuixant 1995
23 1952 Lion revista 1974
23 1935 Little Lulu tira còmica 1969
23 1940 Lex Luthor personatge DC
23 2005 Maria Hill personatge Marvel
23 1948 Doug Moench guioniste
22 1920 Pete Alvarado dibuixant 2003
22 1917 Reed Crandall dibuixant 1982
22 1971 Roger Cruz dibuixant 39
22 1942 Antonio Fraguas de Pablo humoriste Creu de Sant Jordi 1998 2018
22 1905 T. O. Honiball autor 1990
22 1985 Mamen Moreu autora 39
21 1949 Frank Brunner dibuixant
21 2004 Derek the Sheep tira còmica 2011
21 1964 Khoo Fuk-lung autor
21 1924 Harvey Kurtzman editor
21 1979 Bryan Lee O'Malley autor
Ontario
20 1945 Enrique Sánchez Abulí guioniste
Palau del Vidre
20 1913 Elliot Caplin guioniste 2000
20 1975 Claw the Unconquered sèrie DC 1978
20 1971 Countdown revista 1973
20 1904 Edgar P. Jacobs autor 1987
20 2008 Locke & Key sèrie IDW 2016
20 1951 Suzue Miuchi autora
20 1893 Elizabeth Holloway Marston autora Man 1993
19 2003 Gakuen Alice sèrie 2013
19 1974 Iron Fist personatge Marvel
19 1949 William Messner-Loebs autor
19 1997 Quantum and Woody sèrie
Valiant
2014
19 1915 George Roussos entintador 2000
18 1992 Shadowman personatge
Valiant
17 1895 The Yellow Kid personatge 1898
1963 Antonio Serra guioniste
l'Alguer
l'Alguer
1955 Len Strazewski, American comic book author who wrote Starman after Roger Stern
1958 John Totleben, American comics artist best known as inker of Swamp Thing
1963 Knockout, British comic which ran for almost 24 years
1967 Tim Bradstreet, American comics artist best known for his cover art for Punisher and Hellblazer
1968 Warren Ellis, British comics author
1977 Frank Engli, American animator, artist, and letterer
1980 Nutty, British comic with the first appearance of Bananaman, comic strip created by Steve Bright and John Geering
1993 Malcolm Hancock, American comic strip creator known for Malfunction Junction
2001 Cromartie High School tankōbon 1/17 Eiji Nonaka
2001 Parallel (ぱられる) tankōbon 1/4 Kodansha
2002 Unshelved, American webcomic by Gene Ambaum and Bill Barnes
2017 Dick Bruna, Dutch author, artist, illustrator, and graphic best known for his creation Miffy
2020 Kimetsu no Yaiba (鬼滅の刃) sèrie Shueisha
1977 Logan's Run núm. 5/5 sèrie limitada Marvel
2002 Parallel (ぱられる) tankōbon 4/4 Kodansha
15 1954 Channel Chuckles tira còmica 1976
15 1950 Dudu Geva dibuixant 2005
15 1954 Matt Groening autor
15 1948 Art Spiegelman autor Pulitzer
15 1939 William Van Horn dibuixant
15 1931 Willy Vandersteen autor 1990
15 1965 Wee Pals tira còmica
14 1927 Robert Segura Mongé autor Badalona 2008
14 1976 Action revista 1977
14 1865 Carl Thomas Anderson autor 1948
14 1976 Bullet (còmics) sèrie 1978
14 1916 John L. Goldwater editor 1999
14 1989 Helena Bertinelli personatge DC
14 1904 Jimmy tira còmica 1954
1996 Bruno webcòmic Massachusetts
13 1954 The Bash Street Kids tira còmica
13 1918 Bud Blake autor 2005
13 1959 Vincent Deporter dibuixant
13 1930 Ron Embleton dibuixant 1988
13 1969 Joe Phillips dibuixant
13 1877 Sidney Smith autor 1935
13 1888 Gluyas Williams dibuixant 1982
12 1876 Ding Darling humoriste 1962
12 1917 The Gumps tira còmica 1959
12 1946 Ever Meulen dibuixant 78
12 1921 John Severin dibuixant 2012
12 1922 Charles Schulz autor 2000
12 1970 Judd Winick autor 54
11 1992 Carnage personatge Marvel 32
11 2015 Divinity sèrie
Valiant
11 1950 Mauri Kunnas dibuixant
11 1969 Takeshi Obata dibuixant
11 1984 Bastien Vivès autor
11 1915 Zeke Zekley dibuixant 2005
10 1922 1987 Angela Giussani guionista
10 1943 81 Alfred Pennyworth personatge DC
10 1957 1979 On Stage tira periòdica
10 1947 2008 Steve Gerber guioniste
10 1966 Brent Frankenhoff col·leccioniste
10 1926 2019Calvin Massey dibuixant
2024 Paul Neary entintador ENG
9 1950 Xavier Mariscal dibuixant
9 1934 Enric Pons i Rigolfas dibuixant 2019
9 1959 David B. autor
Portal:Còmic/febrer/9 1946 78 Danny Bulanadi Filipines
Portal:Còmics/febrer/9 1982 42 Fantastic Four Roast especial US
9 1928 Frank Frazetta dibuixant 2010
9 1902 Fred Harman dibuixant 1982
9 1942 Pierre Seron autor 2017
9 1928 Osamu Tezuka autor 1989
9 1956 Timothy Truman autor
9 1909 Robert Velter autor 1991
9 2005 Young Avengers sèrie Marvel 2014
8 1923 Josep Coll i Coll dibuixant 1984
8 1921 Joe Edwards autor 2007
8 1924 Bill Finger guioniste 1974
8 1999 Look What I Brought Home! webcòmic 2008
8 1980 Catherine Meurisse autora 44
8 1915 Julius Schwartz editor 2004
1987 Justice League sèrie mensual DC
1949 Rich Buckler dibuixant Washington
1970 Gekkan Shōnen Jump revista Japó
1976 Jerry Holkins guioniste Washington
1994 Jack "King" Kirby dibuixant Califòrnia
2009 Jim Royal dibuixant Alabama
1971 Tammy revista Londres
1966 Theophilus tira periòdica US
5 1920 George Evans dibuixant EUA 2001
5 1987 Justice League sèrie DC 2012
5 1912 Old Doc Yak tira còmica 1919
5 1939 Roberto Raviola dibuixant 1996
5 1966 Smash! revista 1971
5 1929 They'll Do It Every Time tira còmica 2008
5 1961 Bruce Timm dibuixant
5 1995 Trigun sèrie 2008
4 1964 Daredevil personatge Marvel
4 1973 Hägar the Horrible tira còmica
4 1957 Miss Peach tira còmica 2002
4 1978 Leah Moore guionista
4 1980 Kentaro Yabuki autor
3 1968 Joe Bennett dibuixant
3 1951 Byron Erickson guioniste EUA
3 1959 Rafael Marín Trechera guioniste
3 1954 Marvelman personatge Marvel
3 1937 Príncep Valent personatge
3 1911 Vin Sullivan editor 1999
2 1914 Abie the Agent tira còmica 1940
2 1905 Bécassine personatge Bretanya
2 1969 Travis Charest dibuixant Alberta
2 1912 Creig Flessel dibuixant 2008
2 1980 Judge Anderson personatge
2 1926 Guglielmo Letteri dibuixant Roma 2006
2 1971 Man-Thing personatge Marvel
2 1958 Corrado Roi dibuixant
2 2005 Salamander Dream novel·la gràfica
2 1921 Maurice Tillieux autor 1978
2 1916 Lo Hartog van Banda guioniste 2006
1969 Charlie Mensuel revista França
1970 William Donahey autor EUA
1988 Ernie tira còmica EUA
1960 Ronald Wade Frenz dibuixant Pennsylvania
1977 Edmond Hamilton guioniste EUA
1957 Gilbert Hernández autor Califòrnia
1942 Johnny Canuck personatge Canada
1992 Image Comics editorial Califòrnia
  1. fitxa de Mamen Moreu, Guía del Cómic (castellà) [consulta:12 de juny de 2014]
  2. “Resaca”, el primer cómic en solitario de la oscense Mamen Moreu Arxivat 2014-04-19 a Wayback Machine., Radio Huesca, 18 d'abril de 2014 (castellà)