Portal:Espai

De Viquipèdia
Salta a la navegació Salta a la cerca
Portal de l'Espai
Artwork showing some hexagonal mirror pieces of E-ELT.jpg
L'espai (o espai exterior) és la part de l'Univers més enllà de la influència gravitacional de la Terra i de la seva atmosfera entre altres objectes astronòmics. No hi ha cap frontera definida entre l'atmosfera terrestre i aquest medi. Habitualment se sol considerar que l'espai exterior comença a una alçada de 80 a 120 km de la superfície terrestre. Se'n diu espai exterior per distingir-lo de l'espai aeri (i les zones terrestres). L'espai exterior no està completament buit de matèria (és a dir, no és un buit perfecte) sinó que conté una baixa densitat de partícules, predominantment gas d'hidrogen, així com radiació electromagnètica. Encara que se suposa que l'espai exterior ocupa pràcticament tot el volum de l'univers i durant molt temps es va considerar pràcticament buit, o replet d'una substància anomenada èter, ara se sap que conté la major part de la matèria de l'univers. Aquesta matèria està formada per radiació electromagnètica, partícules còsmiques, neutrins sense massa i fins i tot formes de matèria poc conegudes com la matèria fosca i l'energia fosca.
Article espacial del mes d'agost
Planetary nebula & white dwarf formation.gif

Una nebulosa planetària és una nebulosa d'emissió formada per gas incandescent i plasma ionitzat en expansió expulsat durant la fase de branca asimptòtica de les gegants, és a dir, un objecte astronòmic gasós format a partir de l'expulsió de les capes externes d'una estrella de massa baixa o intermèdia durant l'etapa final de la seva vida. Aquest nom es va originar amb el seu primer descobriment en el segle XVIII a causa del fet que, observades amb petits telescopis òptics, semblaven similars als planetes gegants del sistema solar. L'estrella inicial, que queda a la part central de la nebulosa, es converteix en una nana blanca que al final s'acaba refredant fins a perdre la seva energia tèrmica residual. El límit superior en massa per a passar per aquesta etapa de l'evolució estel·lar és de 8 masses solars. Les estrelles de major massa tenen una evolució totalment diferent: exploten com una supernova de tipus II i es col·lapsen, el que forma una estrella de neutrons o un forat negre. Són un fenomen de vida relativament curta ja que només duren unes poques desenes de milers d'anys en comparació a la vida típica de les estrelles, de diversos milers de milions d'anys. Al final de la vida de l'estrella, durant la fase de gegant vermella, les capes externes són expulsades a través de pulsacions i vents estel·lars forts. Sense aquestes capes opaques, les calentes, el nucli lluminós emet radiació ultraviolada que ionitza les capes externes expulsades de l'estrella. Aquesta escorça energitzada irradia com una nebulosa planetària. Les nebuloses planetàries es compten entre els objectes més fotogènics de l'astronomia, a causa que per una banda, la major part del núvol de gas es compon d'hidrogen, mentre que l'estrella central, usualment una nana blanca, emet radiació ultraviolada. Això fa que els àtoms d'hidrogen s'ionitzin (això és, que expulsin un o més electrons), per a després recombinar-se (els electrons expulsats prèviament tornen a ser capturats pels àtoms). En el procés de recombinació, els electrons salten des dels nivells d'energia superiors a l'estat fonamental, en un procés en cascada, tot emetent fotons de freqüència visible. Les nebuloses planetàries exerceixen un paper crucial en l'evolució química de la galàxia, alliberant material al medi interestel·lar que s'ha enriquit en elements pesants i altres productes de la nucleosíntesi (com el carboni, nitrogen, oxigen i calci). A les galàxies més llunyanes les nebuloses planetàries són els únics objectes que es poden descompondre per proporcionar informació útil sobre quantitats químiques.

Imatge seleccionada
L'astronauta Steve Robinson en un passeig espacial, Agost del 2005
Crèdit: NASA
L'activitat extravehicular (sigles en anglès: EVA) és la feina feta per un astronauta fora de la Terra estant , i també fora del la nau espacial. El terme més comú que es fa servir aplicat a l'activitat extravehicular que està en l'òrbita de la Terra és la de passeig espacial i quan s'aplica a un EVA a la superfície de la lluna se'n diu passeig lunar (moonwalk). En la imatge, Steve Robinson realitza el primer EVA per realitzar una reparació del Transbordador Espacial (3 d'agost de 2005).
Sabíeu que...
  • ...traslladar-se des del nivell del mar fins a l'espai exterior produeix una diferència de pressió d'uns 103.410Pa, equivalent a sortir a la superfície des d'una profunditat sota l'aigua d'uns 10 metres?
Braininspace.jpg
Portals relacionats
Portal:Astronomia

Astronomia
L'astronomia és la part de la ciència que estudia l'univers i els cossos celestes o astres.

Portal:Ciència

Ciència
La ciència és el coneixement del saber conscient i capaç de ser comunicat i discutit, organitzat i en el sentit de fer factible les operacions que permetin l'aproximació a la realitat, i sempre aportant coneixements que puguin ser desmentits amb el criteri de validesa.

Portal:Tecnologia

Tecnologia
La tecnologia és el conjunt de coneixements que permeten fabricar objectes i modificar el medi ambient, incloent-hi plantes i animals, per satisfer les necessitats i desitjos humans.

Altres portals
Com puc contribuir?
Voyager 2 on closest approach to Saturn.jpg

Ajudeu-nos a completar la informació sobre l'Espai...

  • Completa un esborrany d'astronomia.
  • Si trobeu enllaços en vermell en aquest portal, cliqueu-hi i podreu redactar un nou article sobre el tema.
  • Redacteu un article nou que encara no existeixi (podeu veure'n alguns possibles a la llista d'articles sol·licitats).
  • Traduïu qualsevol article que falte dels portals d'enginyeria de les Viquipèdies en anglès o en alemany.
  • Comproveu la informació dels articles existents i, si hi trobeu errors, corregiu-los o comenteu-ho a la corresponent pàgina de discussió.
  • Podeu fer suggeriments a la pàgina de discussió del viquiportal.
Articles sol·licitats
Emmeline Stuart-Wortley · pressió dinàmica · fons còsmic de neutrins · raigs còsmics d'energia ultra alta · vestit de vol · osteopènia espacial · atròfia muscular · Federació Aeronàutica Internacional · Theodore von Kármán · espectroscopia rotacional · gegant glaçat · Definició de planeta de la UAI · raigs còsmics galàctics · Llista de molècules detectades en el medi interestel·lar · Astroesfera · medi calent intergalàctic · medi intracúmul · Explorer II · William Anders · telescopi d'infraroig · cràter Daedalus · coet sonda · Ames Research Center · Explorer 6 · Luna 16 · Mars 3 · Venera 9 · Voskhod 2 · Sistema de llançament reutilitzable · Medicina espacial
L'espai en altres projectes de Viquimèdia
Espai a Viquinotícies     Espai a Viquidites     Espai a Viquillibres     Espai a Viquitexts     Espai al Viccionari     Espai a la Viquiversitat     Espai a Commons
Notícies lliures Col·lecció de dites Llibres de Text i Manuals La biblioteca lliure Diccionari lliure multilingüe Plataforma educativa lliure Imatges i Multimèdia
https://ca.wikinews.org/wiki/Special:Search/EspaiWikinews-logo.png
https://ca.wikiquote.org/wiki/Special:Search/EspaiWikiquote-logo.svg
https://ca.wikibooks.org/wiki/Special:Search/EspaiWikibooks-logo.png
https://ca.wikisource.org/wiki/Special:Search/EspaiWikisource-logo.svg
https://ca.wiktionary.org/wiki/Special:Search/EspaiButton wiktionnaire.png
https://ca.wikiversity.org/wiki/Special:Search/EspaiWikiversity-logo.svg
//ca.wikipedia.org/wiki/Especial:Search/Commons:EspaiCommons-logo.svg