Portal:Espai

De Viquipèdia
Salta a la navegació Salta a la cerca
Portal de l'Espai
Artwork showing some hexagonal mirror pieces of E-ELT.jpg
L'espai (o espai exterior) és la part de l'Univers més enllà de la influència gravitacional de la Terra i de la seva atmosfera entre altres objectes astronòmics. No hi ha cap frontera definida entre l'atmosfera terrestre i aquest medi. Habitualment se sol considerar que l'espai exterior comença a una alçada de 80 a 120 km de la superfície terrestre. Se'n diu espai exterior per distingir-lo de l'espai aeri (i les zones terrestres). L'espai exterior no està completament buit de matèria (és a dir, no és un buit perfecte) sinó que conté una baixa densitat de partícules, predominantment gas d'hidrogen, així com radiació electromagnètica. Encara que se suposa que l'espai exterior ocupa pràcticament tot el volum de l'univers i durant molt temps es va considerar pràcticament buit, o replet d'una substància anomenada èter, ara se sap que conté la major part de la matèria de l'univers. Aquesta matèria està formada per radiació electromagnètica, partícules còsmiques, neutrins sense massa i fins i tot formes de matèria poc conegudes com la matèria fosca i l'energia fosca.
Article espacial del mes de juny
The Earth seen from Apollo 17.jpg

L'habitabilitat planetària és una mesura del potencial que té un cos astronòmic de sustentar vida. Es pot aplicar tant als planetes com als satèl·lits naturals dels planetes. L'únic requisit absolut per la vida és una font d'energia. Per aquest motiu, és interessant determinar la zona d'habitabilitat de diferents estels, però la noció d'habitabilitat planetària implica el compliment de molts altres criteris geofísics, geoquímics i astrofísics perquè un cos astronòmic sigui capaç de sustentar vida. Com que es desconeix l'existència de vida extraterrestre, l'habitabilitat planetària és, en gran part, una extrapolació de les condicions de la Terra i les característiques del Sol i el sistema solar que semblen favorables per l'aparició de la vida. És d'interès particular el conjunt de factors que ha afavorit el sorgiment en la Terra d'animals pluricel·lulars i no simplement Organismes unicel·lulars. La investigació i la teoria sobre aquest tema són components de la ciència planetària i la disciplina emergent de l'astrobiologia. La idea que altres planetes puguin albergar vida és molt antiga, encara que històricament ha estat emmarcada tant dins de la filosofia com dins de les ciències físiques.1 El final del segle XX va viure dos grans avenços en aquesta matèria. Per començar, l'exploració robòtica i l'observació d'altres planetes i satèl·lits naturals del sistema solar han proporcionat informació essencial per definir els criteris d'habitabilitat i han permès establir comparances geofísiques substancials entre la Terra i altres cossos. El descobriment de planetes extrasolars —que va començar en 1992 i s'ha disparat des de llavors— va ser la segona fita. Va confirmar que el Sol no és únic albergant planetes i va estendre l'horitzó de la investigació sobre habitabilitat més enllà del sistema solar.

Imatge seleccionada
L'astronauta Steve Robinson en un passeig espacial, Agost del 2005
Crèdit: NASA
L'activitat extravehicular (sigles en anglès: EVA) és la feina feta per un astronauta fora de la Terra estant , i també fora del la nau espacial. El terme més comú que es fa servir aplicat a l'activitat extravehicular que està en l'òrbita de la Terra és la de passeig espacial i quan s'aplica a un EVA a la superfície de la lluna se'n diu passeig lunar (moonwalk). En la imatge, Steve Robinson realitza el primer EVA per realitzar una reparació del Transbordador Espacial (3 d'agost de 2005).
Sabíeu que...
  • ...traslladar-se des del nivell del mar fins a l'espai exterior produeix una diferència de pressió d'uns 103.410Pa, equivalent a sortir a la superfície des d'una profunditat sota l'aigua d'uns 10 metres?
Braininspace.jpg
Portals relacionats
Portal:Astronomia

Astronomia
L'astronomia és la part de la ciència que estudia l'univers i els cossos celestes o astres.

Portal:Ciència

Ciència
La ciència és el coneixement del saber conscient i capaç de ser comunicat i discutit, organitzat i en el sentit de fer factible les operacions que permetin l'aproximació a la realitat, i sempre aportant coneixements que puguin ser desmentits amb el criteri de validesa.

Portal:Tecnologia

Tecnologia
La tecnologia és el conjunt de coneixements que permeten fabricar objectes i modificar el medi ambient, incloent-hi plantes i animals, per satisfer les necessitats i desitjos humans.

Altres portals
Com puc contribuir?
Voyager 2 on closest approach to Saturn.jpg

Ajudeu-nos a completar la informació sobre l'Espai...

  • Completa un esborrany d'astronomia.
  • Si trobeu enllaços en vermell en aquest portal, cliqueu-hi i podreu redactar un nou article sobre el tema.
  • Redacteu un article nou que encara no existeixi (podeu veure'n alguns possibles a la llista d'articles sol·licitats).
  • Traduïu qualsevol article que falte dels portals d'enginyeria de les Viquipèdies en anglès o en alemany.
  • Comproveu la informació dels articles existents i, si hi trobeu errors, corregiu-los o comenteu-ho a la corresponent pàgina de discussió.
  • Podeu fer suggeriments a la pàgina de discussió del viquiportal.
Articles sol·licitats
Emmeline Stuart-Wortley · pressió dinàmica · fons còsmic de neutrins · raigs còsmics d'energia ultra alta · vestit de vol · osteopènia espacial · atròfia muscular · Federació Aeronàutica Internacional · Theodore von Kármán · espectroscopia rotacional · gegant glaçat · Definició de planeta de la UAI · raigs còsmics galàctics · Llista de molècules detectades en el medi interestel·lar · Astroesfera · medi calent intergalàctic · medi intracúmul · Explorer II · William Anders · telescopi d'infraroig · cràter Daedalus · coet sonda · Ames Research Center · Explorer 6 · Luna 16 · Mars 3 · Venera 9 · Voskhod 2 · Sistema de llançament reutilitzable · Medicina espacial
L'espai en altres projectes de Viquimèdia
Espai a Viquinotícies     Espai a Viquidites     Espai a Viquillibres     Espai a Viquitexts     Espai al Viccionari     Espai a la Viquiversitat     Espai a Commons
Notícies lliures Col·lecció de dites Llibres de Text i Manuals La biblioteca lliure Diccionari lliure multilingüe Plataforma educativa lliure Imatges i Multimèdia
https://ca.wikinews.org/wiki/Special:Search/EspaiWikinews-logo.png
https://ca.wikiquote.org/wiki/Special:Search/EspaiWikiquote-logo.svg
https://ca.wikibooks.org/wiki/Special:Search/EspaiWikibooks-logo.png
https://ca.wikisource.org/wiki/Special:Search/EspaiWikisource-logo.svg
https://ca.wiktionary.org/wiki/Special:Search/EspaiButton wiktionnaire.png
https://ca.wikiversity.org/wiki/Special:Search/EspaiWikiversity-logo.svg
//ca.wikipedia.org/wiki/Especial:Search/Commons:EspaiCommons-logo.svg