Portal:Espai

De Viquipèdia
Salta a la navegació Salta a la cerca
Portal de l'Espai
Artwork showing some hexagonal mirror pieces of E-ELT.jpg
L'espai (o espai exterior) és la part de l'Univers més enllà de la influència gravitacional de la Terra i de la seva atmosfera entre altres objectes astronòmics. No hi ha cap frontera definida entre l'atmosfera terrestre i aquest medi. Habitualment se sol considerar que l'espai exterior comença a una alçada de 80 a 120 km de la superfície terrestre. Se'n diu espai exterior per distingir-lo de l'espai aeri (i les zones terrestres). L'espai exterior no està completament buit de matèria (és a dir, no és un buit perfecte) sinó que conté una baixa densitat de partícules, predominantment gas d'hidrogen, així com radiació electromagnètica. Encara que se suposa que l'espai exterior ocupa pràcticament tot el volum de l'univers i durant molt temps es va considerar pràcticament buit, o replet d'una substància anomenada èter, ara se sap que conté la major part de la matèria de l'univers. Aquesta matèria està formada per radiació electromagnètica, partícules còsmiques, neutrins sense massa i fins i tot formes de matèria poc conegudes com la matèria fosca i l'energia fosca.
Article espacial del mes de gener
Triton moon mosaic Voyager 2 (large).jpg

Tritó (en grec Τρίτων) és el satèl·lit més gran de Neptú. Va ser descobert per William Lassell el 1846, només 17 dies després del descobriment del planeta. També se l'anomena Neptú I. És un cos esfèric rocós de 2.707 km de diàmetre. És, per tant, molt més gran que els altres satèl·lits neptunians (el segon és Proteu amb només 418 km). Orbita a 354.760 km de Neptú (i es troba a 4.500 milions de quilòmetres de la Terra). Ha estat visitat per una sola nau espacial, la Voyager 2, el 25 d'agost de 1989. Gairebé tot el que sabem de Tritó és gràcies a aquest encontre. Deu el seu nom al déu Tritó de la mitologia grega. Déu del mar i fill de Posidó (Neptú en la mitologia romana). Aquest nom va ser proposat per Camille Flammarion el 1880. És estrany que Lassell no bategés el seu propi descobriment, ja que alguns anys més tard sí va donar noms als altres satèl·lits que va descobrir (Hiperió, Ariel i Umbriel). Durant molts anys el nom Tritó no va ser gaire utilitzat i en la literatura especialitzada se l'anomenava simplement "el satèl·lit de Neptú". Va ser, probablement, el descobriment d'un segon satèl·lit neptunià el 1949, Nereida, el que va precipitar l'adopció de Tritó com a nom oficial del satèl·lit.

Imatge seleccionada
L'astronauta Steve Robinson en un passeig espacial, Agost del 2005
Crèdit: NASA
L'activitat extravehicular (sigles en anglès: EVA) és la feina feta per un astronauta fora de la Terra estant , i també fora del la nau espacial. El terme més comú que es fa servir aplicat a l'activitat extravehicular que està en l'òrbita de la Terra és la de passeig espacial i quan s'aplica a un EVA a la superfície de la lluna se'n diu passeig lunar (moonwalk). En la imatge, Steve Robinson realitza el primer EVA per realitzar una reparació del Transbordador Espacial (3 d'agost de 2005).
Sabíeu que...
  • ...traslladar-se des del nivell del mar fins a l'espai exterior produeix una diferència de pressió d'uns 103.410Pa, equivalent a sortir a la superfície des d'una profunditat sota l'aigua d'uns 10 metres?
Braininspace.jpg
Portals relacionats
Portal:Astronomia

Astronomia
L'astronomia és la part de la ciència que estudia l'univers i els cossos celestes o astres.

Portal:Ciència

Ciència
La ciència és el coneixement del saber conscient i capaç de ser comunicat i discutit, organitzat i en el sentit de fer factible les operacions que permetin l'aproximació a la realitat, i sempre aportant coneixements que puguin ser desmentits amb el criteri de validesa.

Portal:Tecnologia

Tecnologia
La tecnologia és el conjunt de coneixements que permeten fabricar objectes i modificar el medi ambient, incloent-hi plantes i animals, per satisfer les necessitats i desitjos humans.

Altres portals
Com puc contribuir?
Voyager 2 on closest approach to Saturn.jpg

Ajudeu-nos a completar la informació sobre l'Espai...

  • Completa un esborrany d'astronomia.
  • Si trobeu enllaços en vermell en aquest portal, cliqueu-hi i podreu redactar un nou article sobre el tema.
  • Redacteu un article nou que encara no existeixi (podeu veure'n alguns possibles a la llista d'articles sol·licitats).
  • Traduïu qualsevol article que falte dels portals d'enginyeria de les Viquipèdies en anglès o en alemany.
  • Comproveu la informació dels articles existents i, si hi trobeu errors, corregiu-los o comenteu-ho a la corresponent pàgina de discussió.
  • Podeu fer suggeriments a la pàgina de discussió del viquiportal.
Articles sol·licitats
Emmeline Stuart-Wortley · pressió dinàmica · fons còsmic de neutrins · raigs còsmics d'energia ultra alta · vestit de vol · osteopènia espacial · atròfia muscular · Federació Aeronàutica Internacional · Theodore von Kármán · espectroscopia rotacional · gegant glaçat · Definició de planeta de la UAI · raigs còsmics galàctics · Llista de molècules detectades en el medi interestel·lar · Astroesfera · medi calent intergalàctic · medi intracúmul · Explorer II · William Anders · telescopi d'infraroig · cràter Daedalus · coet sonda · Ames Research Center · Explorer 6 · Luna 16 · Mars 3 · Venera 9 · Voskhod 2 · Sistema de llançament reutilitzable · Medicina espacial
L'espai en altres projectes de Viquimèdia
Espai a Viquinotícies     Espai a Viquidites     Espai a Viquillibres     Espai a Viquitexts     Espai al Viccionari     Espai a la Viquiversitat     Espai a Commons
Notícies lliures Col·lecció de dites Llibres de Text i Manuals La biblioteca lliure Diccionari lliure multilingüe Plataforma educativa lliure Imatges i Multimèdia
https://ca.wikinews.org/wiki/Special:Search/EspaiWikinews-logo.png
https://ca.wikiquote.org/wiki/Special:Search/EspaiWikiquote-logo.svg
https://ca.wikibooks.org/wiki/Special:Search/EspaiWikibooks-logo.png
https://ca.wikisource.org/wiki/Special:Search/EspaiWikisource-logo.svg
https://ca.wiktionary.org/wiki/Special:Search/EspaiButton wiktionnaire.png
https://ca.wikiversity.org/wiki/Special:Search/EspaiWikiversity-logo.svg
//ca.wikipedia.org/wiki/Especial:Search/Commons:EspaiCommons-logo.svg