Portal:Filosofia/Directori

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
La filosofia es planteja les preguntes més fonamentals que s'ha fet la humanitat. Es posen en dubte un nombre creixent d'afirmacions, i les preguntes que susciten s'acostumen a presentar en les branques sobreposades d'aquest arbre de la filosofia:
  • Lògica: Què converteix un argument en cert? Com es pot pensar críticament sobre arguments complexos? Què és necessari per pensar bé? Quan es pot dir que alguna cosa no té sentit? Quin és l'origen de la lògica?
  • Epistemologia: Quina és la naturalesa del coneixement, i quins límits té? És fonamental a l'home conèixer? Quins són els límits del coneixement? Quina certesa tenim de l'existència d'un món extern?
  • Metafísica i Ontologia: Què existeix? Quina és l'essència de l'ésser? Existeixen les coses independentment de la nostra percepció? Quina és la natura de l'espai i el temps? Com es relacionen ment i cos? Què és la consciència? Existeix Déu?
  • Ètica: Té sentit establir una distinció entre accions i valors correctes i incorrectes? L'ètica és natural a l'home o és construïda artificialment? És possible l'existència d'una ètica universal? Què és la felicitat? Com cal viure?
  • Estètica: Què és la bellesa? L'art té sentit? Té significat? Què ens connecta amb l'art? Hi ha gustos comuns? Hi ha art immoral?
  • Filosofia del llenguatge: Quin és el sentit de les paraules, i de les oracions? Què és el significat? Com utilitzem el llenguatge, i quin propòsit té? Quina és la relació del llenguatge amb la ment? Com es relaciona el llenguatge amb el món?
  • Filosofia política: Existeixen alternatives a la democràcia? L'Estat ha d'imposar una forma de pensament? És legítima l'existència d'institucions polítiques? Què és la justícia, i quina relació té amb el poder? Pot un Estat entrar en una guerra en contra de l'opinió dels seus habitants?