Portal:Història Militar de Catalunya/Titular

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Apoteosi heràldica de Barcelona 1668-1681

La guerra és un estat de conflicte entre dues o més societats humanes, les quals s'enfronten de manera organitzada amb la finalitat de, o bé destruir la força enemiga, o bé capturar els seus recursos.

La guerra es pot desenvolupar simultàniament en un o diversos gran escenaris geogràfics continentals anomenats teatre d'operacions. En cadascun d'aquests teatres d'operacions hi pot haver un o més fronts de guerra. En cadascun d'aquests fronts de guerra geogràfics es poden desenvolupar al llarg del temps una o més campanyes militars. Les campanyes militars estan formades pel conjunt d'accions bèl·liques que, segons la seva envergadura i tipologia, es poden qualificar com a batalles, combats o setges.

Una batalla és un conjunt de combats entre dos o més contendents en què cadascun d'ells intenta derrotar l'oponent, i normalment es poden definir amb precisió en termes d'espai, temps i acció duta a terme.

Les guerres i les campanyes militars són guiades per l'estratègia, mentre que les batalles són les fases on s'empra la tàctica. L'estratega alemany Karl von Clausewitz manifestà que «l'ús de batalles per guanyar al final la guerra» era l'essència de l'estratègia.