Portal:Joves

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure

Portal de Joves viquipedistes


Us donem la benvinguda al portal de viquipedistes joves!

Aquest projecte neix per la necessitat d’arreplegar, aglutinar i posar en contacte els viquipedistes més joves. Creiem que és important la dinamització i promoció de la participació de la gent més jove –novella o no– a la Viquipèdia. Per aquest motiu els membres i simpatitzants més joves de l'Associació Amical Wikimedia van crear la Comissió Jove a la Viquitrobada 2019. D'aquell primer compromís ha sorgit aquest portal de joves plenament autogestionat, a fi que qualsevol viquipedista des de qualsevol edat i fins a finals de la vintena s'hi pugui unir. Volem fer caliu, cohesió de grup i compartir idees per millorar el projecte i difondre'l!


Integrem i acollim la nova fornada de voluntaris del futur
Objectius


  1. Augmentar el nombre de viquipedistes joves i promoure la seva participació a la Viquipèdia i a la resta de projectes Wikimedia en català.
  2. Facilitar la mentorització, l'aprenentatge i la transferència de coneixements als viquipedistes joves.
  3. Normalitzar l'ús de la Viquipèdia per part de noies editores, així com incrementar-ne i visibilitzar-ne la seva participació com a peça fonamental en l'èxit del projecte.
  4. Elevar el sentiment de pertinença a la comunitat viquipedista a través de l'organització de trobades i activitats.
  5. Oferir suport en cas de problemes d'interacció, accessibilitat o discriminació cap als viquipedistes més joves.
  6. Compartir i difondre públicament la necessitat de compartir i consumir coneixement lliure i en català a partir de l'adolescència i la nostra tasca com a viquipedistes.
  7. Atorgar eines i discurs als viquipedistes més joves no només en l'edició, sinó també perquè adquireixin un esperit crític en el debat dels joves, la llengua i el coneixement obert en el paradigma tecnològic.Som diferents i d'arreu, però compartim la passió per la llengua i pel coneixement obert
Quins joves hi fem pinya

Tingueu en compte que tots els participants d'aquest grup s'espera que siguin viquipedistes més o menys actius (o en procés d'aprenentatge) i als quals podeu contactar a la seva discussió. En cas que passats uns mesos deixin de ser actius en l'edició, es treuran de la llista per evitar confusions i missatges sense resposta. La majoria estan també connectats per un grup de missatgeria de Signal.També m'agradaria formar-ne part!   Dubtes i qüestions

Sense pressa i amb una bona companyia, assolim objectius conjunts
Què hem fet fins ara com a grup?


Desembre 2019
Estada conjunta dels viquipedistes joves al mateix espai durant la Viquitrobada 2019, per tal de conèixer-nos, fer caliu i crear un bon ambient després de molts anys sense cap apropament digital o presencial.
Gener 2020
Creació del grup de Signal de la Comissió Jove per agrupar els viquipedistes joves, donar acollida als usuaris novells i mantenir un contacte més àgil i fluid.
Abril 2020
Primera trobada virtual de joves viquipedistes d'entre 15 i 28 anys a través de videoconferència, amb 14 assistents.
Maig 2020
Publicació del Portal Jove, el primer espai de contacte i de coordinació del Grup de Joves Viquipedistes.
Selecció d'articles i propostes pel Viquiprojecte:ViquiPAU 2020.
Octubre 2020
Reunions en línia i confecció de màscares de la Viquipèdia i Viquidones.
Novembre 2020
Reunions en línia, autoformació i difusió multimèdia.
Reunió del 15 de novembre


El wiki com a centre, però amb la immediatesa de les noves tecnologies
Connexió i organització


La comissió rep el suport tècnic i logístic de l'associació Amical Wikimedia, però té l'objectiu que sigui autogestionada pels propis joves. Està oberta a qualsevol persona: no cal ser soci per formar-ne part o participar-hi. Disposem de l'espai de discussió per fer votacions o escriure idees, propostes, dubtes o allò que ens ve pel cap. Sentiu-vos-hi lliures de participar! A més, a banda d'aquest espai, ens trobem i parlem regularment amb les següents plataformes de codi lliure:

Signal és la missatgeria mòbil que fem servir per comunicar-nos en el dia a dia.
Jitsi és el gestor de videoconferències que fem servir per a les trobades digitals.


La Viquipèdia és un espai per créixer plegats i que no entén d'edats
I si soc menor d'edat?


No pateixis! Molts de nosaltres hem començat a editar amb 8, 10, 12 o 14 anys, un exemple de com n'és de plural i integradora l'enciclopèdia lliure. També vam assistir a viquitrobades o actes presencials de ben marrecs, sovint amb permís parental. La Viquipèdia ens ha fet créixer amb uns valors solidaris i lingüístics i per això sabem que seràs una peça fantàstica del grup! Si per a qualsevol acte presencial al que vulguis assistir necessites o prefereixes que parlem primer amb la teva família, envia'ns un correu a comunicacio@wikimedia.cat i ho farem amb molt de gust. Molts de nosaltres hem viscut per la mateixa situació, no pateixis!


L'Associació Amical Wikimedia és l'entitat de voluntaris i sense ànim de lucre que promou el coneixement lliure i la llengua i cultura catalanes en l'àmbit digital a través de la Viquipèdia i els projectes Wikimedia. Fou guardonada l'any 2014 amb el Premi Nacional de Cultura i és declarada entitat d'utilitat pública.