Portal:Països Baixos

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
 Portada    De la A a la Z    Col·laboreu-hi    Preguntes  

   Portal Països Baixos

   

Els Països Baixos (Nederland en neerlandès ['neːdərlɑnt] i Nederlân en frisó) són un estat de l'Europa Occidental situat a la desembocadura dels rius Rin i Mosa. Limiten al nord i a l'oest amb el Mar del Nord, al sud amb Bèlgica i a l'est amb Alemanya.

És un país constituent del Regne dels Països Baixos juntament amb els països caribenys d'Aruba, Curaçao i Sint Maarten. La capital dels Països Baixos és Amsterdam i la seu del govern es troba a La Haia. Les illes caribenyes de Bonaire, Sint Eustatius i Saba formen part del país com a municipis especials. El sistema de govern és una monarquia constitucional.

Els Països Baixos compten amb 16.730.632 habitants, una superfície de 41.526 km² i una densitat de població de 447,9/km² (2012). Més del 18% de la superfície es compon d'aigua i gran part del país es troba sota el nivell del mar. L'estat està protegit del mar per dics i estructures de defensa. La terra guanyada al mar s'anomena «pòlder». Administrativament, el país es divideix en dotze províncies. Constitueix, juntament amb Bèlgica i Luxemburg, el Benelux.


Article destacat
(m) - (v)

Autoretrat de Rembrandt van Rijn

Rembrandt Harmenszoon van Rijn (Leiden, Països Baixos, 15 de juliol de 1606 - Amsterdam, 4 d'octubre de 1669) fou un pintor i gravador neerlandès. Generalment està considerat com un dels més grans pintors i gravadors de la història de l'art europeu i el més important de la història holandesa. Les seves contribucions a l'art va formar part d'un període que els historiadors anomenen Edat d'Or Holandesa.

Havent aconseguit triomfar com a jove pintor de retrats, els seus últims anys van estar marcats per la tragèdia personal i dificultats financeres. Tanmateix, els seus dibuixos i pintures van ser populars al llarg de la seva vida, i la seva reputació com a artista continua sent elevada, i durant vint anys va ser mestre de gairebé tots els pintors holandesos més importants.

En les pintures i els gravats mostra un coneixement complet de la iconografia clàssica, que modela per adaptar-se a les exigències de la seva pròpia experiència; per tant, en la representació d'una escena bíblica, Rembrandt tenia un bon coneixement del text específic, l'assimilació de la composició clàssica, i les seves observacions de la població jueva d'Amsterdam.

Les dues etapes de la vida de Rembrandt (la pròspera i l'adversa) es reflecteixen en les seves obres, i molt especialment en els autoretrats. Mentre que els primers són alegres i brillants, els dels darrers anys tenen un caràcter molt més serè i fosc, amb una profunditat superior. Totes les seves obres són plenament barroques, i estan dominades per l'acció, el dramatisme i un realisme derivat de l'observació del món que l'envoltava.

Imatge del mes
(m) - (v)

Kinderdijk

Kinderdijk
Kinderdijk
Articles bons i de qualitat
(m) - (v)

Articles de qualitat:

Articles bons:

Història
(m) - (v)

General

Casa Reial

Divisió administrativa
(m) - (v)

Províncies dels Països Baixos

Ciutats importants

Illes, rius i llacs

Ultramar

Altres

Arquitectura
(m) - (v)

Edificis

Museus

Arquitectes

Cultura
(m) - (v)

Pintors

Música

Cantants

Grups

DJ

Músics

Literatura


Cinema

Gastronomia

Mitjans de comunicació

Política
(m) - (v)

Polítics

Primers Ministres dels Països Baixos

Altres

Partits polítics

Esport
(m) - (v)

Ciclistes

Escacs

Fútbol

Hoquei sobre herba

Natació

Patinatge de velocitat

Estadis i clubs


Religió
(m) - (v)

Bisbes

Sants

Infrastructura
(m) - (v)

Aviació

Ferrocarril

Trànsit per carretera

Educació
(m) - (v)

Universitats

Llengues i dialectes

Sabíeu que...
(m) - (v)

Plantilla:PPBSQ 05