Portal:Països Baixos

De Viquipèdia
Salta a la navegació Salta a la cerca
Rond portaalhoekje linksboven.GIF  Portada Rond portaalhoekje rechtsboven.GIF   Rond portaalhoekje linksboven.GIF  De la A a la Z Rond portaalhoekje rechtsboven.GIF   Rond portaalhoekje linksboven.GIF  Col·laboreu-hi Rond portaalhoekje rechtsboven.GIF   Rond portaalhoekje linksboven.GIF  Preguntes Rond portaalhoekje rechtsboven.GIF  
Nuvola Dutch flag.svg

   Portal Països Baixos

   Nuvola Dutch flag.svg
Netherlands (orthographic projection).svg

Els Països Baixos (Nederland en neerlandès ['neːdərlɑnt] i Nederlân en frisó) són un estat de l'Europa Occidental situat a la desembocadura dels rius Rin i Mosa. Limiten al nord i a l'oest amb el Mar del Nord, al sud amb Bèlgica i a l'est amb Alemanya.

És un país constituent del Regne dels Països Baixos juntament amb els països caribenys d'Aruba, Curaçao i Sint Maarten. La capital dels Països Baixos és Amsterdam i la seu del govern es troba a La Haia. Les illes caribenyes de Bonaire, Sint Eustatius i Saba formen part del país com a municipis especials. El sistema de govern és una monarquia constitucional.

Els Països Baixos compten amb 16.730.632 habitants, una superfície de 41.526 km² i una densitat de població de 447,9/km² (2012). Més del 18% de la superfície es compon d'aigua i gran part del país es troba sota el nivell del mar. L'estat està protegit del mar per dics i estructures de defensa. La terra guanyada al mar s'anomena «pòlder». Administrativament, el país es divideix en dotze províncies. Constitueix, juntament amb Bèlgica i Luxemburg, el Benelux.


Cartella arancione.jpg
Nuvola apps xmag.png
Article destacat
(m) - (v)

El Binnenhof i l'estany Hofvijver

El Binnenhof a L'Haia fou i és un important centre de poder polític: d'antuvi del comtat d'Holanda medieval, després de les Províncies Unides, el Regne d'Holanda, el 1815 del Regne Unit dels Països Baixos i finalment des del 1849 fins avui dels Països Baixos. Segons Josep Pla és «una barreja d'edificis antics i moderns, irregular i pintoresc al mig del qual hi ha una plaça tranquil·la i morta». Fins a 1992 era la seu de les dues cambres del Parlament neerlandès. En aquest any, una sala moderna més gran, una mica fora del recinte històric va ser inaugurada per la Segona Cambra, per què li mancava espai. És un conjunt monumental llistat des del 1971.

El nom binnenhof significa pati i refereix a l'antic castell de mota i pati, probablement construït pel comte Florenci IV d'Holanda. La plaça fora de les muralles del castell original es diu Buitenhof o pati exterior. Hi ha molt poca informació documentada sobre els orígens de l'edifici. Les restes d'una torre mestra, sota el Rolgebouw formen la part més antiga, construït sobre un terreny que Florenci IV hauria comprat. El primer esment documentat data de l'època del seu fill, Guillem II d'Holanda que va eixamplar el conjunt i incorporar el pati exterior (Buitenhof), feia construir la capella i la Sala Major en estil gòtic.

Cartella arancione.jpg
Gnome-emblem-photos.svg
Imatge del mes
(m) - (v)

Kinderdijk

Kinderdijk
Cartella arancione.jpg
Cscr-featured.png
Articles bons i de qualitat
(m) - (v)

Articles de qualitat:

Articles bons:

Cartella arancione.jpg
Crystal Clear app xclock.svg
Història
(m) - (v)

General

Casa Reial

Cartella arancione.jpg
Crystal Project Folder home.png
Divisió administrativa
(m) - (v)

Províncies dels Països Baixos

Ciutats importants

Illes, rius i llacs

Ultramar

Altres

Cartella arancione.jpg
Crystal Clear app cervisia.png
Arquitectura
(m) - (v)

Edificis

Museus

Arquitectes

Cartella arancione.jpg
Nuvola apps package graphics.png
Cultura
(m) - (v)

Pintors

Música

Cantants

Grups

DJ

Músics

Literatura


Cinema

Gastronomia

Mitjans de comunicació

Cartella arancione.jpg
Nuvola filesystems www.png
Política
(m) - (v)

Polítics

Primers Ministres dels Països Baixos

Altres

Partits polítics

Cartella arancione.jpg
Crystal Project Atlantik.png
Esport
(m) - (v)

Ciclistes

Escacs

Fútbol

Hoquei sobre herba

Natació

Patinatge de velocitat

Estadis i clubs


Cartella arancione.jpg
HSReligion.svg
Religió
(m) - (v)

Bisbes

Sants

Cartella arancione.jpg
Nuvola apps ksysv.png
Infrastructura
(m) - (v)

Aviació

Ferrocarril

Trànsit per carretera

Cartella arancione.jpg
Nuvola apps bookcase.png
Educació
(m) - (v)

Universitats

Llengues i dialectes

Cartella arancione.jpg
Nuvola apps ktip.png
Sabíeu que...
(m) - (v)

Plantilla:PPBSQ 02