Portal:Programari lliure/Articles destacats

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure

Gener

GNU/Linux és el sistema operatiu format pel nucli del sistema o kernel Linux, juntament amb les utilitats GNU.

El kernel Linux va néixer en el 1991 a Hèlsinki quan Linus Torvalds va implementar un clon de UNIX basant-se en el seu coneixement del sistema operatiu Minix i les seves limitacions per tal d'aplicar-les a les noves possibilitats de gestió de memòria en mode protegit dels processadors Intel 386, una arquitectura molt comuna a l'any 1991 i amb millores substancials respecte anteriors versions de PCs i de les quals Minix no en treia profit. Les utilitats GNU, necessàries per tenir un sistema operatiu complet, tenen el seu origen en el projecte de Richard Stallman de crear un sistema operatiu lliure, que va començar el 1983, la Free Software Foundation.

modifica

Febrer

El dia de la llibertat del programari és una iniciativa mundial de caràcter anual per a celebrar les virtuts del programari lliure i promocionar-ne el seu ús.

Va celebrar-se per primer cop el 28 d'agost del 2004, i hi participaren 70 equips. Des de llavors, ha guanyat popularitat i l'any 2005 i més de 200 equips de prop de 60 països participaran en l'edició del 10 de setembre del 2005, entre ells Catalunya que hi participava per primer cop. L'any 2006 es va celebrar el 16 de setembre.

El Dia de la Llibertat de Programari se celebra, des de 2006 al tercer dissabte de setembre.

El patrocinador principal és Canonical Ltd, l'empresa darrere de la distribució de GNU/Linux Ubuntu.

modifica

Març

Captura de pantalla del Blender 2.63a
Captura de pantalla del Blender 2.63a

Blender és un programari lliure multiplataforma, dedicat especialment al modelat i creació de gràfics tridimensionals.

El programa fou inicialment distribuït de forma gratuïta però sense el codi font. Actualment és compatible amb totes les versions de Microsoft Windows, Linux, Solaris, FreeBSD, IRIX i Mac OS X.

Disposa d'una interfície gràfica d'usuari molt peculiar, que ha rebut sovint crítiques per ser poc intuïtiva, ja que no es basa en el sistema clàssic de finestres. Tot i així, té grans avantatges, com la configuració personalitzada de la distribució dels menús i de les vistes de càmera.

modifica

Abril

El Mozilla Firefox és un navegador web lliure desenvolupat a partir del projecte Mozilla. L'objectiu del Firefox és desenvolupar un Mozilla més petit, lleuger i ràpid mitjançant l'extracció i redisseny del component de navegador de la suite de programari Mozilla. De la mateixa manera que Mozilla, Firefox és multiplataforma i utilitza el llenguatge d'interfície XUL.

El Mozilla Firefox és un projecte paral·lel al Mozilla Thunderbird, un client de correu electrònic sota la mateixa filosofia i amb uns orígens similars. La bona rebuda d'ambdós per part dels usuaris va dur a que la Fundació Mozilla els adoptés com els seus productes principals, substituint la suite Mozilla original.

modifica

Maig

L'eMule és un programa P2P basat en la xarxa eDonkey i que va nèixer al 2002 de mans d'un noi anomenat Merkur (Hendrik Breitkreuz) i altres desenvolupadors. La seva idea era millorar eDonkey, afegint-li funcionalitat i una interfície agradable. Gràcies a la seva política de codi obert són molts els desenvolupadors que s'animen a contribuir en el projecte, fent que la xarxa sigui més eficaç a cada nou llançament.

modifica

Juny

L'OpenOffice.org és un projecte comunitari per crear una suite ofimàtica basada en codi obert (amb llicència LGPL), procedent d'una versió antiga de StarOffice de Sun Microsystems.

Pot llegir directament els arxius creats amb Microsoft Office però, a més a més, utilitza el seu propi format d'arxius, basat en l'estàndard XML. Després de crear els arxius basats en XML els comprimeix, ocupant menys espai al disc que la suite de Microsoft.

Hi ha versions d'OpenOffice.org per a Microsoft Windows, Linux, Solaris i MacOS Les versions més recents d'StartOffice estan basades en el codi base d'OpenOffice.org (de forma similar a la relació existent entre Netscape Navigator i Mozilla).

modifica

Juliol

GIMP és el programa de GNU per al tractament d'imatges (GNU Image Manipulation Program), creat per voluntaris i distribuït sota la llicència GPL. Està construït amb les llibreries GTK les quals es van crear pensant en aquest programa. La primera versió es va desenvolupar per sistemes Unix i va ser pensada especialment per GNU/Linux, no obstant actualment existeixen versions totalment funcionals per Windows i Mac OS X.

modifica

Agost

El Frozen Bubble és un joc d'ordinador de l'estil de Puzzle Bobble que destaca per ser programari lliure i estar disponible per diversos sistemes operatius, entre els quals Linux, Mac OS X, Windows. A més, també hi ha disponible un applet Java que permet jugar-hi des d'Internet sense baixar-vos ni instal·lar-vos res.

La versió original del Frozen Bubble va ser escrita en Perl per Guillaume Cottenceau, i funciona amb la llibreria Simple DirectMedia Layer (SDL). El joc inclou 100 nivells de dificultat i un editor de nivells. Els grups de boles del mateix color desapareixen i el joc consisteix en netejar completament la pantalla abans que es toqui la part superior del terreny de joc amb alguna bola. El terreny de joc es redueix a mesura que passa el temps i es torna a ampliar quan s'aconsegueix finalitzar el nivell (fent desaparèixer totes les boles).

modifica

Setembre

El KDE (K Desktop Environment) és un entorn de finestres i una plataforma de desenvolupament creat mitjançant les llibreries Qt de Trolltech el qual disposa d'un conjunt d'aplicacions que permeten a un usuari estàndard desenvolupar les tasques diàries en un ordinador. Aquestes aplicacions estan dividides per categories segons el tipus de funció que desenvolupen.

modifica

Octubre

Git és un software de sistema de control de versions dissenyat per Linus Torvalds, pensat en l'eficiència i confiabilitat de manteniment de versions d'aplicacions amb una enorme quantitat d'arxius de codi font.

El disseny de Git es va basar en BitKeeper i en Monotone. En un principi, Git es va pensar com un motor de baix nivell que altres puguin emprar per escriure front end com Cogito o StGIT. Emperò, Git s'ha convertit des d'ençà en un sistema de control de versions amb funcionalitat plena. N'hi han de molta rellevància que ja empren Git, en particular el grup de programació del nucli del sistema operatiu Linux.

modifica

Novembre

X.Org és la implementació oficial de referència del X Window System. És de codi obert i programari lliure. El projecte corre sota el patronatge de la Fundació X.Org i està allotjat a freedesktop.org. X11R6.7.0, la primera versió del servidor X.Org, va ser un fork del XFree86 4.4 RC2, degut al desacord amb la nova llicència del XFree86 4.4 final, amb altres canvis del X11R6.6. Alguns antics desenvolupadors de XFree86 s'han sumat al projecte, ja que es gestiona d'una forma més oberta que XFree86.

El servidor X.Org augmenta dia a dia la seva popularitat entre els sistemes operatius de codi obert. Ha estat adoptat per Gentoo, Debian, Fedora Core, Slackware, SuSE, Mandrakelinux, Cygwin/X, Ubuntu i FreeBSD 5.x en lloc de XFree86.

modifica

Desembre

Knoppix és una distribució de Linux basada en Debian. A diferència d'altres distribucions, aquesta s'executa des del CD-ROM, sense instal·lar res. Aquesta distribució només permet utilitzar el programari que hi ha dins del CD, com es lògic.

Existeix també la versió MiniKnoppix, que tan sols ocupa 200 MB. Altres versions basades en Knoppix són CATix, Einam, distribuïda per la UPC, o K-DEMar (fins la versió 4).

modifica