Portal:Transport

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Portal del Transport

Es denomina transport (del llatí trans, "a l'altre costat", i portés, "portar") al trasllat de persones o béns d'un lloc a un altre. Dins d'aquesta accepció s'inclouen nombrosos conceptes, dels quals els més importants són infraestructures, vehicles i operacions. Els transports poden també distingir-se segons la possessió i l'ús de la xarxa. D'una banda, està el transport públic, sobre el qual s'entén que els vehicles són utilitzables per qualsevol persona previ pagament d'una quantitat de diners. Per un altre, està el transport privat, aquell que és adquirit per persones particulars i l'ús de les quals queda restringit als seus amos. Més...

Article seleccionat


Un petrolier és un vaixell de càrrega dissenyat per al transport de petroli o productes derivats. Actualment, gairebé tots els petroliers en construcció són de doble buc, en detriment dels antics dissenys d'un sol buc (monobuc). Això es deu al fet que els de doble buc són menys sensibles a sofrir danys i provocar abocaments en accidents de col·lisió amb altres embarcacions o embarrancament.

A partir d'aquest tipus de vaixells va sorgir el superpetrolier, amb més capacitat de càrrega, destinat al transport de cru des de l'Orient Mitjà al voltant de la Banya d'Àfrica. El superpetrolier Knock Nevis és l'embarcació més gran del món.

A part del transport per oleoducte, els petroliers són l'únic mitjà per transportar grans quantitats de cru, per bé que alguns han provocat considerables desastres ecològics en enfonsar-se a prop de la costa i vessar la seva càrrega al mar. Els desastres més famosos han estat els causats pels petroliers Torrey Canyon, Exxon Valdez, Amoco Cadiz, Erika i Prestige.

Transport per carretera

Portal Automòbil
Portal MotocicletaMés...
Transport aeri

Portal AviacióInfraestructura


Transport ferroviari

Portal FerrocarrilsTransport per continent
Transport marítim

Portal NàuticVehicles
Enllaços
Portals relacionats
Portal:Energia
Portal:Energia

Energia
L'energia, (del grec ἐνέργεια, energeia) és una magnitud física que és un atribut present a qualsevol sistema físic i que es conserva a la natura.

Portal:Tecnologia
Portal:Tecnologia

Tecnologia
Tecnologia és una paraula composta formada per dos arrels gregues, tekhne (τεχνη 'art, tècnica o ofici') i logos (λογος 'paraula, discussió, raonament'); per tant, tecnologia és l'estudi o ciència dels oficis.

Portal:Transport
Portal:Transport

Transport
Es denomina transport (del llatí trans, "a l'altre costat", i portés, "portar") al trasllat de persones o béns d'un lloc a un altre. Dins d'aquesta accepció s'inclouen nombrosos conceptes, dels quals els més importants són infraestructures, vehicles i operacions.

Altres portals
Com puc contribuir?
Ajudeu-nos a completar la informació sobre Transport...
  • Completa un esborrany de transport.
  • Si trobeu enllaços en vermell en aquest portal, cliqueu-hi i podreu redactar un nou article sobre el tema.
  • Redacteu un article nou que encara no existeixi (podeu veure'n alguns possibles a la llista d'articles sol·licitats).
  • Traduïu qualsevol article que falte dels portals d'enginyeria de les Viquipèdies en anglès o en castellà.
  • Comproveu la informació dels articles existents i, si hi trobeu errors, corregiu-los o comenteu-ho a la corresponent pàgina de discussió.
  • Podeu fer suggeriments a la pàgina de discussió del viquiportal.
Articles sol·licitats
Transport en altres projectes de Viquimèdia
Transport a Viquinotícies     Transport a Viquidites     Transport a Viquillibres     Transport a Viquitexts     Transport al Viccionari     Transport a la Viquiversitat     Transport a Commons
Notícies lliures Col·lecció de dites Llibres de Text i Manuals La biblioteca lliure Diccionari lliure multilingüe Plataforma educativa lliure Imatges i Multimèdia
https://ca.wikinews.org/wiki/Special:Search/Transport
https://ca.wikiquote.org/wiki/Special:Search/Transport
https://ca.wikibooks.org/wiki/Special:Search/Transport
https://ca.wikisource.org/wiki/Special:Search/Transport
https://ca.wiktionary.org/wiki/Special:Search/Transport
https://ca.wikiversity.org/wiki/Special:Search/Transport
//ca.wikipedia.org/wiki/Especial:Search/Commons:Transport