Portals Vells

De Viquipèdia
Jump to navigation Jump to search
Cala de Portals Vells. Al penya-segat es poden veure les coves (realment és una amb 3 entrades intercomunicades. Té una longitud d'uns 80x60 metres)

Portals Vells és una cala del municipi de Calvià, a Mallorca. Confronta amb el Toro cap a l'oest, amb la Porrassa a l'est, amb Son Ferrer al nord i amb el mar cap al sud. La zona es troba envoltada per un camp de golf anomenat Golf Ponent i un bosc de pins. La localitat compta amb una petita cala nudista anomenada El Mago i una altra petita cala amb 2 petites platges. (on ​​es troben les pedreres on es van tallar els blocs de pedra per construir la Seu i que donen nom al lloc.[1] Uns dels primers a construir-se un habitatge a la zona fou la cantant nord-americana Dina Moore Bowden i el seu marit el 1932, quedant existent un punt geogràfic denominat Sa Punta de na Dina.[2]

Topònim[modifica]

Durant l'edat mitjana les pedreres pertanyien al monestir de Santa Maria del Carme, els vilatans les van anomenar portals per la seva similitud amb una gran porta.

Història[modifica]

La llegenda narra que al segle XV uns navegants genovesos van topar amb un fort temporal. L'atzar els va arrossegar cap a la badia de Portals Vells, van entrar a la cala per protegir-se i, en agraïment, van dipositar la imatge d'una verge en una de les coves artificials que els picapedrers havien obert al penya-segat per extreure blocs de pedra. Durant el mateix segle, van traslladar la imatge de la Mare de Déu de Portals a una capella de Calvià i, explica la llegenda, que cada vegada que la hi deixaven, misteriosament, tornava a la pedrera on va ser col·locada per primera vegada pels mariners. Allà es va venerar fins al 1866 quan, per fer més còmoda la visita, la van traslladar a uns terrenys, on s'havia construït el nou oratori.

Refererències[modifica]

  • Notes
  1. «Platja de Portals Vells II també coneguda com a Portals Vells II, Platja del Mago» (en español). [Consulta: 07-30].
  2. «Portals Nous». Ajuntament de Calvià. [Consulta: 09-15].

Enllaços externs[modifica]

Coord.: 39° 29′ 44.57″ N, 2° 28′ 19.36″ E / 39.4957139°N,2.4720444°E / 39.4957139; 2.4720444