Postura de combat

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Tipus d'actitud (lateral i inclinada) durant un jab, aquí en lethwei

Una postura, en els esports de combat, és la manera de posar-se, de tenir-se, d'orientar-se, d'estar protegit o en guàrdia, etcètera, en el combat. Es parla més actualment de guàrdia, d'actitud o de posició de combat.

Exemple de postura, la guàrdia en boxa[modifica]

En boxa, els parladors d'anglès parlen més aviat de "posició" que de "guàrdia". La guàrdia per estes primers és l'alt del cos i igualment els suports sobre el sòl, així ells usen el terme upright stance per a una posició vertical de bust i full crouch per a una actitud contreta.

A França es fa servir el terme actitud de combat quan s'usa la totalitat del cos. En conseqüència quan es parla de "guàrdia" a l'escola francesa, es pensa sovint de la posició dels braços en particular per protegir-se, però a més, indica una organització del cos que permet al combatent de preparar-se per a defensar-se i passar a l'ofensiva, en una configuració que ofereix el màxim de seguretat i d'eficàcia. Diferents posicions permeten d'afrontar un adversari abans i durant l'escaramussa i són anomenades "guàrdia". "Estar en guàrdia" és posar-se en alerta permanent i adoptar una posició favorable per reaccionar. Existeixen nombroses actituds de guàrdia: guàrdia de tres quarts de cara, de perfil, mixta, alta, baixa, avançada, etcètera. És molt important "estar en guàrdia", però cal igualment adoptar una actitud que permeti actuar i reaccionar ràpidament i amb eficàcia (en conseqüència adoptar una postura eficaç). Al contrari, un boxador que no adopti una actitud definida o tingui el braç "baix" és anomenat "sense guàrdia". Alguns boxadors la prefereixen en perspectiva de construir el seu joc desinformant.

S'explica diferents actituds de combat en boxa: guàrdia de tres quarts de cara, de perfil, en crouch, baixa, pes sobre cama avançada, pes sobre cama posterior, en suports molt distant, etcètera. De tant en tant, la posició del cos pot indicar les intencions d'un combatent en relació al seu adversari. Exemple: una actitud de perfil pot ser el signe d'un treball d'esquiva i contraatac del braç avançat, i cop de contra.

Bibliografia[modifica]

  • Georges Blanchet, Boxe et sports de combat en éducation physique, Ed. Chiron, Paris, 1947
  • Alain Delmas, 1. Lexique de la boxe et des autres boxes (Document fédéral de formation d'entraîneur), Aix-en-Provence, 1981-2005 - 2. Lexique de combatique (Document fédéral de formation d'entraîneur), Toulouse, 1975-1980.
  • Jack Dempsey, Championship fighting, Ed. Jack Cuddy, 1950
  • Fédération française d'escrime, Les cahiers de la commission pédagogique nationale d'escrime, INSEP, Paris, 1981
  • Gabrielle & Roland Habersetzer, Encyclopédie des arts martiaux de l'Extrême-Orient, Ed. Amphora, Paris, 2000
  • M. Imhauss, R. Chapelot, Langage de l'escrime, Ministère de la Guerre, 1908
  • Louis Lerda, J.C. Casteyre, Sachons boxer, Ed. Vigot, Paris, 1944

Enllaços externs[modifica]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Postura de combat