Pottials

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula d'ésser viuPottials
Pottiales Modifica el valor a Wikidata

Tortella inclinata Modifica el valor a Wikidata
Taxonomia
Super-regneEukaryota
RegnePlantae
SubregneViridiplantae
ClasseBryopsida
OrdrePottiales Modifica el valor a Wikidata

Les pottials (Pottiales) són un ordre de molses dicrànides. Conté 5 famílies i prop de 1.500 espècies distribuïdes bàsicament per l'hemisferi Nord.

Les molses d'aquesta ordre són quasi exclusivament acrocarpes, és a dir que desenvolupen l'esporòfit a l'extrem del caulidi (tiges no vertaderes). Els caulidis solen ser erectes i poc ramificades. Els fil·lidis són majoritàriament ovats o espatulades. Les cèl·lules de la làmina del fil·lidi solen ser arrodonides i fortament papil·losades i les basals solen ser hialines (transparents o translúcides). Presenten nervi patent. Presenten una càpsula vertical i de forma arrodonida a cilíndrica. El peristoma consta de 16 dents, però pot ser absent.

Els representants de les Pottials es caracteritzen per la seva preferència per llocs amb molta llum i sovint secs. Es distribueixen a tot el món i viuen principalment terrestres.[1]

Famílies[modifica]

Les pottials es divideixen en cinc famílies:[1]

Referències[modifica]

  1. 1,0 1,1 Wolfgang Frey, Michael Stech, Eberhard Fischer: Bryophytes and Seedless Vascular Plants (= Syllabus of Plant Families. 3). 13th edition. Borntraeger, Berlin u. a. 2009, ISBN 978-3-443-01063-8, S. 176.