Praxi

De Viquipèdia
Dreceres ràpides: navegació, cerca

Praxi (del grec antic πρᾱξις = pràctica) significa acció guiada per la raó que no dóna cap producte exterior.[1] Implica emprendre una filosofia que difereixi de la pura especulació, o de la contemplació. Mentre que una lliçó només s'aprofita a nivell intel·lectual, en una aula, les idees es proven i experimenten en el món real, secundades per contemplació reflexiva. D'aquesta manera els conceptes abstractes es connecten amb la realitat viscuda.

Els educadors utilitzen la praxi per descriure paisatges recurrents mitjançant un procés cíclic d'aprenentatge experimental, com en el cicle descrit i popularitzat per David Kolb.

En els escrits del teòric i activista marxista György Lukács, la tasca de l'organització política consisteix a establir una disciplina professional en la praxi política diària. Es designa conscientment la manera d'intervenir més adequada per aclarir les interaccions teoria - pràctica.

En els escrits del filòsof marxista espanyol-mexicà Adolfo Sánchez Vázquez s'interpreta el pensament de Karl Marx com filosofia de la praxi, amb especial èmfasi en el paper decisiu que la praxi tenen per al procés de coneixement i de presa de consciència.[2]

Referències[modifica | modifica el codi]

  1. Pedró, Francesc. Per a un sistema d'ensenyament nacional català: bases, problemes i tendències. Institut d'Estudis Catalans, 1997, p. 170. ISBN 8472833437. 
  2. Sánchez Vázquez, Adolfo. Filosofía de la praxis. Siglo XXI, 2003, p. 131. ISBN 9682324106. 

Vegeu també[modifica | modifica el codi]

Enllaços externs[modifica | modifica el codi]