Premi Wolf en Agricultura

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Plantilla:Infotaula esdevenimentPremi Wolf en Agricultura
Tipuspremi científic Modifica el valor a Wikidata
Part dePremi Wolf Modifica el valor a Wikidata
Vigència1978 Modifica el valor a Wikidata - 
EstatIsrael Modifica el valor a Wikidata
Conferit perWolf Foundation (en) Tradueix Modifica el valor a Wikidata

El Premi Wolf en Agricultura  és atorgada una vegada a l'any per la Wolf Foundation a Israel. És un dels sis Premis Wolf establerts per la Fundació i concedits des de 1978; els altres són els de Química, Matemàtiques, Medicina, Física i de les Arts. El Premi a vegades es considera l'equivalent d'un "Premi Nobel d'Agricultura",[1] encara que també es dona la mateixa descripció amb el Premi mundial d'alimentació.[2]

Guardonats[3][modifica]

Any Nom Nacionalitat Citació
1978 George F. Sprague Estats Units Estats Units per la seva destacada investigació sobre la millora genètica del blat de moro per al benestar de la humanitat.
John Charles Walker Estats Units Estats Units per les seves investigacions en fitopatologia, el desenvolupament de varietats resistents a les malalties de les principals plantes alimentàries.
1979 Jay L. Lush Estats Units Estats Units per les seves contribucions pendents i pioneres a l'aplicació de la genètica a la millora del bestiar.
Kenneth Blaxter Regne Unit Regne Unit per les seves contribucions fonamentals a la ciència i la pràctica de la nutrició dels remugants i la producció ramadera.
1980 Karl Maramorosch Estats Units Estats Units pels seus estudis pioners i de gran abast sobre les interaccions entre els insectes i agents patògens en les plantes.
1981 John O. Almquist Estats Units Estats Units per les seves contribucions significatives a l'aplicació de la inseminació artificial per a la millora del bestiar.
Henry A. Lardy Estats Units Estats Units per la seva investigació pionera en l'emmagatzematge i la conservació dels espermatozoides el que permet la inseminació artificial per convertir-se en una pràctica universal.
Glenn W. Salisbury Estats Units Estats Units pels seus destacats èxits en la recerca bàsica i aplicada sobre la inseminació artificial.
1982 Wendell L. Roelofs Estats Units Estats Units per la seva química fonamental i la investigació biològica en feromones i el seu ús pràctic en el control d'insectes.
1983/4 Don Kirkham
Cornelis T. de Wit
Estats Units Estats Units
Països Baixos Països Baixos
per la seva química fonamental i la investigació biològica sobre les feromones i les seves innovadores contribucions a la comprensió quantitativa de sòl-aigua i altres interaccions ambientals que influeixen en el creixement i rendiment del cultiu.
1984/5 Robert H. Burris Estats Units Estats Units per la seva investigació pionera fonamental en els mecanismes de fixació biològica de nitrogen i la seva aplicació en la producció de cultius.
1986 Ralph Riley
Ernest R. Sears
Regne Unit Regne Unit
Estats Units Estats Units
per a la seva investigació fonamental en la citogenètica del blat, proporcionant la base per a la millora genètica dels grans de cereals.
1987 Theodor O. Diener Estats Units Estats Units pel seu descobriment i la investigació fonamental pioner sobre els viroides i el seu treball aplicat a la detecció de viroides en els cultius.
1988 Charles Thibault
Ernest John Christopher Polge
França França;
Regne Unit Regne Unit
pel seu treball pioner en la fisiologia reproductiva, inclòs la conservació de cèl·lules, processos de fertilització, biologia de l'ou i manipulacions d'embrions per a la millora dels animals domèstics.
1989 Peter M. Biggs
Michael Elliott
Regne Unit Regne Unit
Regne Unit Regne Unit
per distingides contribucions a la ciència bàsica i la seva traducció a la pràctica amb èxit en el camp de la salut animal i la protecció dels cultius.
1990 Jozef Stefaan Schell Bèlgica Bèlgica pel seu treball pioner en la transformació genètica de les plantes, la qual cosa obre nous horitzons en la ciència bàsica de les plantes i la reproducció.
1991 Shang Fa Yang  Taiwan / Estats Units Estats Units per les seves notables contribucions a la comprensió del mecanisme de la biosíntesi, la manera d'acció i aplicacions de l'hormona de la planta, l'etilè.
1992 No assignat
1993 John E. Casida Estats Units Estats Units pels seus estudis pioners sobre la manera d'acció dels insecticides, el disseny dels plaguicides més segurs i contribucions a la comprensió de la funció nerviosa i muscular als insectes.
1994/5 Carl B. Huffaker
Perry Adkisson
Estats Units Estats Units
Estats Units Estats Units
per les seves contribucions al desenvolupament i implementació de sistemes de gestió integrada de plagues ambientalment beneficiosos per a la protecció de cultius agrícoles..
1995/6 Morris Schnitzer
Frank J. Stevenson
Canadà Canadà
Estats Units Estats Units
per les seves contribucions pioneres a la nostra comprensió de la química de la matèria orgànica del sòl i la seva aplicació a l'agricultura.
1996/7 Neal L. First Estats Units Estats Units per la seva investigació pionera en la biologia reproductiva del bestiar.
1998 Ilan Chet
Baldur R. Stefansson
Israel Israel
Canadà Canadà
per les seves contribucions al desenvolupament ambientalment segur de l'agricultura mundial a través d'enfocaments innovadors en la cria i biocontrol.
1999 No assignat
2000 Gurdev Khush Índia Índia per la seva extraordinària contribució a la investigació teòrica en la genètica de plantes, evolució i cria especialment d'arròs, pel que fa a la producció alimentària i la mitigació de la fam.
2001 Roger N. Beachy
James E. Womack
Estats Units Estats Units
Estats Units Estats Units
per a l'ús de la tecnologia de l'ADN recombinant, per revolucionar la botànica, la zoologia, aplanant el camí per a aplicacions en camps veïns.
2002/3 R. Michael Roberts
Fuller W. Bazer
Regne Unit Regne Unit / Estats Units Estats Units;
Estats Units Estats Units
per als descobriments d'interferó tau i altres proteïnes associades a l'embaràs, que va aclarir el misteri biològic de senyalització entre l'embrió i la mare per mantenir l'embaràs, amb profunds efectes sobre l'eficiència dels sistemes de producció animal, així com la salut humana i el benestar.
2004 Yuan Longping
Steven D. Tanksley
República Popular de la Xina República Popular de la Xina
Estats Units Estats Units
per al desenvolupament innovador d'arròs híbrid i el descobriment de la base genètica de l'heterosi en aquest aliment bàsic important.
2005 No assignat
2006/7 Ronald L. Phillips
Michel A. J. Georges
Estats Units Estats Units
Bèlgica Bèlgica
pels innovadors descobriments en genètica i genòmica, establint les bases per a la millora de criança de cultius i bestiar, i provocant importants avenços en les ciències vegetals i animals.
2008 John A. Pickett
James H. Tumlinson
W. Joe Lewis
Regne Unit Regne Unit
Estats Units Estats Units
Estats Units Estats Units
pels seus notables descobriments dels mecanismes que regulen les interaccions planta-insecte i planta-planta. Les seves contribucions científiques sobre l'ecologia química han fomentat el desenvolupament de la gestió integrada de plagues i la sostenibilitat agrícola significativament avançada.
2009 No assignat
2010 David Baulcombe Regne Unit Regne Unit pel seu descobriment pioner de regulació de gens de petites molècules d'ARN inhibitòries en les plantes, la qual cosa és de gran importància no només per a l'agricultura, sinó també per a la biologia com un tot, inclòs en el camp de la medicina.
2011 Harris A. Lewin Estats Units Estats Units per als descobriments molt significatius, que contribueixen als dos aspectes fonamentals i pràctics de l'agricultura animal.
James R. Cook Estats Units Estats Units per als descobriments seminals en fitopatologia i la microbiologia del sòl que la productivitat dels cultius d'impacte i gestió de malalties.
2012 No assignat
2013 Joachim Messing Estats Units Estats Units / Alemanya Alemanya innovacions en la clonació de l'ADN recombinant, que van revolucionar l'agricultura, i per desxifrar els codis genètics de les plantes de cultiu.
Jared Diamond Estats Units Estats Units per a les teories pioneres de la domesticació de cultius, l'augment de l'agricultura i la seva influència en el desenvolupament i la desaparició de les societats humanes, i el seu impacte en l'ecologia del medi ambient.
2014 Jorge Dubcovsky
Leif Andersson
Estats Units Estats Units
Suècia Suècia
per la seva contribució a la desintegració a través de l'estudi de les plantes i els animals, mitjançant l'ús de tecnologies genòmiques d'avantguarda.
2015 Linda J. Saif Estats Units Estats Units pels seus descobriments de la novel·la entèriques i virus respiratoris d'animals destinats al consum humà i que han conduït a les seves extenses contribucions dels coneixements fonamentals de l'eix immunològica intestinal-mamària i han aportat noves maneres de dissenyar vacunes i estratègies de vacunació.
2016 Trudy Mackay Estats Units Estats Units

pel seu treball en la genètica quantitativa, que estudia la interacció entre els gens, trets i efectes ambientals.

Notes i referències[modifica]

  1. National Research Council: "National Research Initiative: A Vital Competitive Grants Program in Food, Fiber and Natural-resources Research", page 155, National Academies Press, 2000
  2. El cap del grup de l'ONU rep el Premi Mundial de l'Alimentació per al treball de la terra[Enllaç no actiu]
  3. Destinataris del Premi Wolf en Agricultura