Premi Wolf en Matemàtiques

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Plantilla:Infotaula esdevenimentPremi Wolf en Matemàtiques
Tipuspremi científic Modifica el valor a Wikidata
Part dePremi Wolf Modifica el valor a Wikidata
Vigència1978 Modifica el valor a Wikidata - 
EstatIsrael Modifica el valor a Wikidata
Guanys en premis100.000 $ Modifica el valor a Wikidata
Conferit perWolf Foundation (en) Tradueix Modifica el valor a Wikidata
Guanyador

El Premi Wolf en Matemàtiques es concedeix gairebé anualment[a] per la Fundació Wolf a Israel. És un dels sis Premis Wolf establerts per la Fundació i concedits des de 1978; els altres són en l'Agricultura, Química, Medicina, Física i Arts. Fins a l'establiment del Premi Abel, el premi va ser probablement l'equivalent més proper d'un "Premi Nobel de Matemàtiques", ja que la Medalla Fields es concedeix cada quatre anys només per matemàtics menors de 40 anys.

Guardonats[modifica]

Any Nom Nacionalitat Citació
1978 Israel Gelfand Unió de Repúbliques Socialistes Soviètiques Unió de Repúbliques Socialistes Soviètiques pel seu treball en l'anàlisi funcional, la representació de grup, i per les seves contribucions seminals a moltes àrees de les matemàtiques i les seves aplicacions.
Carl L. Siegel RFA RFA per les seves contribucions a la Teoria de nombres, la teoria de múltiples variables complexes, i la mecànica celeste.
1979 Jean Leray França França pel seu treball pioner en el desenvolupament i aplicació de mètodes topològics per a l'estudi de les equacions diferencials.
André Weil França França per la seva presentació inspirada de mètodes de la geometria algebraica a la teoria de nombres.
1980 Henri Cartan França França pel seu treball pioner en la topologia algebraica, variables complexes, àlgebra homològica i el lideratge inspirat d'una generació de matemàtics.
Andrei Kolmogórov Unió de Repúbliques Socialistes Soviètiques Unió de Repúbliques Socialistes Soviètiques per als descobriments profunds i originals en l'anàlisi de Fourier, teoria de la probabilitat, teoria ergòdica i sistemes dinàmics.
1981 Lars Ahlfors Finlàndia Finlàndia per als descobriments seminals i la creació de noves i potents mètodes de la teoria de funcions geomètriques.
Oscar Zariski Estats Units Estats Units creador de la concepció moderna de la geometria algebraica, per la seva fusió amb l'àlgebra commutativa.
1982 Hassler Whitney Estats Units Estats Units pel seu treball fonamental en la topologia algebraica, geometria diferencial i topologia diferencial.
Mark Krein Unió de Repúbliques Socialistes Soviètiques Unió de Repúbliques Socialistes Soviètiques per les seves contribucions fonamentals per a l'anàlisi funcional i les seves aplicacions.
1983/4 Shiing-Shen Chern Estats Units Estats Units
(estatunidenc d'origen xinès)
per les seves excel·lents contribucions a la geometria diferencial mundial, que han influït profundament en totes les matemàtiques.
Paul Erdős Hongria Hongria per les seves nombroses contribucions a la teoria de nombres, combinatòria, probabilitat, teoria de conjunts i l'anàlisi matemàtica, i per estimular personalment matemàtics de tot el món.
1984/5 Kunihiko Kodaira Japó Japó per les seves destacades contribucions a l'estudi de les varietats complexes i varietats algebraiques.
Hans Lewy RFA RFA
Estats Units Estats Units
per iniciar molts desenvolupaments, ja clàssics i essencials, en les equacions en derivades parcials.
1986 Samuel Eilenberg Estats Units Estats Units pel seu treball fonamental en la topologia algebraica i àlgebra homologada.
Atle Selberg Noruega Noruega pel seu profund i original treball sobre la teoria de nombres i en grups discrets i formes automòrfiques.
1987 Kiyosi Ito Japó Japó per les seves contribucions fonamentals a la teoria de la probabilitat pura i aplicada, especialment la creació del diferencial estocàstica i el càlcul integral.
Peter Lax Estats Units Estats Units Hongria Hongria per les seves destacades contribucions a moltes àrees d'anàlisi i matemàtiques aplicades.
1988 Friedrich Hirzebruch RFA RFA per la seva destacada tasca en la topologia de la combinació, la geometria algebraica i la geometria diferencial, i la teoria algebraica de nombres; i per la seva estimulació de la cooperació i la investigació matemàtica.
Lars Hörmander Suècia Suècia per al treball fonamental en l'anàlisi modern, en particular, l'aplicació dels operadors pseudodiferencials i operadors integrals de Fourier a equacions diferencials lineals parcials.
1989 Alberto Calderón Argentina Argentina pel seu treball pioner sobre els operadors integrals singulars i la seva aplicació a problemes importants en les equacions en derivades parcials.
John Milnor Estats Units Estats Units per als descobriments enginyosos i molt original en la geometria, que han obert noves perspectives importants en la topologia de l'algebraica, combinatòria, i del punt de vista diferenciable.
1990 Ennio de Giorgi Itàlia Itàlia per les seves idees innovadores i èxits fonamentals en equacions diferencials parcials i càlcul de variacions.
Ilya Piatetski-Shapiro Israel Israel
Estats Units Estats Units
per les seves contribucions fonamentals en els camps de dominis complexos homogenis, grups discrets, teoria de la representació i formes automorfes.
1991 Sense premi
1992 Lennart Carleson Suècia Suècia per les seves contribucions fonamentals per a l'anàlisi de Fourier, anàlisi complexa, les assignacions de quasiconformes i sistemes dinàmics.
John G. Thompson Estats Units Estats Units per les seves profundes contribucions a tots els aspectes de la teoria de grups finits i connexions amb altres branques de les matemàtiques.
1993 Mikhail Gromov Rússia Rússia
França França
per les seves contribucions revolucionàries a geometria de Riemann global i la geometria simplèctica, topologia algebraica, la teoria de grups geomètrics i la teoria d'equacions diferencials parcials;
Jacques Tits Bèlgica Bèlgica
França França
per les seves contribucions pioneres i fonamentals a la teoria de l'estructura de algebraica i altres classes de grups, i en particular per a la teoria de la construcció
1994/5 Jürgen Moser Alemanya Alemanya
Estats Units Estats Units
pel seu treball fonamental en l'estabilitat en la mecànica hamiltoniana i els seus profunds i influents contribucions a les equacions diferencials no lineals.
1995/6 Robert Langlands Canadà Canadà pel seu treball sensacional i perspicàcia extraordinària en el camp de la teoria de nombres, formes automorfes i la representació de grup.
Andrew Wiles Regne Unit Regne Unit per a les contribucions espectaculars a la teoria de nombres i camps relacionats, els grans avenços en conjectures fonamentals, i per a la solució d'últim teorema de Fermat.
1996/7 Joseph B. Keller Estats Units Estats Units per les seves profundes i innovadores contribucions, en particular a la propagació d'ones electromagnètiques, òptiques i acústiques i de líquids, sòlids, quàntica i la mecànica estadística.
Yakov G. Sinai Rússia Rússia
Estats Units Estats Units
per les seves contribucions fonamentals a mètodes matemàticament rigorosos en la mecànica estadística i la teoria ergòdica de sistemes dinàmics i les seves aplicacions en la física.
1998 Sense premi
1999 László Lovász Hongria Hongria
Estats Units Estats Units
per les seves destacades contribucions a la combinatòria, la informàtica teòrica i optimització combinatòria.
Elias M. Stein Estats Units Estats Units per les seves contribucions a l'anàlisi clàssica i euclidiana de Fourier i pel seu impacte excepcional en una nova generació d'analistes través del seu eloqüent ensenyament i l'escriptura.
2000 Raoul Bott Hongria Hongria
Estats Units Estats Units
pels seus profunds descobriments en la topologia i la geometria diferencial i les seves aplicacions a grups Lie, operadors diferencials i física matemàtica.
Jean-Pierre Serre França França per les seves moltes contribucions fonamentals a la topologia, geometria algebraica, àlgebra i teoria dels nombres i de les seves conferències d'inspiració i l'escriptura.
2001 Vladimir Arnold Rússia Rússia pel seu treball profund i influent en una multitud d'àrees de les matemàtiques, incloent-hi els sistemes dinàmics, les equacions diferencials, i la teoria de la singularitat.
Saharon Shelah Israel Israel per les seves moltes contribucions fonamentals a la lògica matemàtica i la teoria de conjunts, i les seves aplicacions en altres parts de les matemàtiques.
2002/3 Mikio Sato Japó Japó per la seva creació d'anàlisi algebraica, inclosa la teoria d'hiperfunció i la teoria de la microfunció, la teoria quàntica de camps holonòmics, i una teoria unificada de les equacions de solitons.
John Tate Estats Units Estats Units per la seva creació dels conceptes fonamentals de la teoria algebraica de nombres.
2004 Sense premi
2005 Grigori Margulis Rússia Rússia per les seves monumentals contribucions a l'àlgebra, en particular a la teoria de els entramats en els grups de Lie semi-simples i aplicacions sorprenents d'aquest a la teoria ergòdica, la teoria de la representació, la teoria de nombres, combinatòria i la teoria de la mesura.
Sergei Novikov Rússia Rússia per les seves contribucions fonamentals i pioneres a la topologia algebraica i diferencial, i per a la física matemàtica, en particular, la introducció de mètodes algebraiques i geomètriques.
2006/7 Stephen Smale Estats Units Estats Units per les seves contribucions pioneres que han tingut un paper fonamental en la configuració de la topologia diferencial, sistemes dinàmics, l'economia matemàtica, i altres temes en les matemàtiques.
Hillel Furstenberg Estats Units Estats Units
Israel Israel
per les seves profundes contribucions a la teoria ergòdica, la probabilitat, la dinàmica topològica, l'anàlisi dels espais simètrics i fluxos homogenis.
2008 Pierre Deligne Bèlgica Bèlgica pel seu treball en la teoria de Hodge mixta; les conjectures de Weil; la correspondència de Riemann-Hilbert; i per les seves contribucions a l'aritmètica.
Phillip A. Griffiths Estats Units Estats Units pel seu treball en les variacions de les estructures de Hodge; la teoria dels períodes de les integrals abelianes; i per les seves contribucions a la geometria diferencial complexa.
David B. Mumford Estats Units Estats Units pel seu treball sobre superfícies algebraiques; en la teoria invariant geomètrica; i per establir les bases de la teoria algebraica moderna de mòduls de corbes i funcions theta.
2009 Sense premi
2010 Shing-Tung Yau Estats Units Estats Units
(estatunidenc d'origen xinès[b])
pel seu treball en l'anàlisi geomètric que ha tingut un impacte profund i dramàtic en moltes àrees de la geometria i la física.
Dennis P. Sullivan Estats Units Estats Units per les seves contribucions innovadores a la topologia algebraica i la dinàmica de conformació.
2011 Sense premi
2012 Michael Aschbacher Estats Units Estats Units pel seu treball en la teoria de grups finits.
Luis Caffarelli Argentina Argentina
Estats Units Estats Units
pel seu treball en equacions diferencials parcials.
2013 George D. Mostow Estats Units Estats Units per la seva contribució fonamental i pionera de la teoria de grups de Lie i geometria.
Michael Artin Estats Units Estats Units per les seves contribucions fonamentals a la geometria algebraica. Els seus èxits matemàtics són sorprenents per la seva profunditat i el seu abast.
2014 Peter Sarnak Sud-àfrica Sud-àfrica
Estats Units Estats Units
per les seves contribucions en profunditat analítica, teoria de nombres, geometria i combinatòria.
2015 James G. Arthur Canadà Canadà per la seva obra monumental a la fórmula de la traça i les seves contribucions fonamentals a la teoria de les representacions automòrfiques dels grups reductius.
2016 Sense premi
2017 Richard Schoen Estats Units Estats Units Per les seves contribucions a l'anàlisi geomètrica i la comprensió de la interconnexió d'equacions diferencials parcials i geometria diferencial.
Charles Fefferman[1] Estats Units Estats Units Per les seves contribucions en diverses àrees matemàtiques, incloent anàlisis complexes multivariants, equacions diferencials parcials i problemes subel·líptics.
2018 Alexander Beilinson Rússia Rússia Per les seves contribucions que ha fet progressos significatius en la interfície de la geometria i la física matemàtica.
Volodímir Drínfeld[2] Rússia Rússia, Estats Units Estats Units
2019 Jean-Francois Le Gall França França Per les seves contribucions profundes i elegants a la teoria dels processos estocàstics
Gregory Lawler Estats Units Estats Units Per la seva exhaustiva i pionera investigació sobre bucles esborrats i passejades aleatòries
2020 Simon Donaldson Regne Unit Regne Unit Per les seves contribucions a la geometria diferencial i la topologia
Yakov Eliashberg Rússia Rússia, Estats Units Estats Units

Notes[modifica]

  1. El de la Fundació Wolf descriu com a premi anual; no obstant això, alguns premis estan dividits en anys, mentre que en alguns anys no es concedeix cap premi.
  2. Yau received American citizenship in 1990. The People's Republic of China does not recognize dual nationality.

Referències[modifica]

  1. «CHARLES FEFFERMAN, PREMIO WOLF EN MATEMÁTICAS» (en castellà). ICMAT. [Consulta: 20 desembre 2020].
  2. Spiro, Amy. «Paul McCartney among 9 Wolf Prize recipients». Jerusalem Post, 12-02-2018. [Consulta: 19 desembre 2020].

Enllaços externs[modifica]