Premsa hidràulica

De Viquipèdia
Salta a la navegació Salta a la cerca
Antiga premsa hidràulica.

Una premsa hidràulica és un mecanisme format per vasos comunicants impulsats per pistons de diferent àrea que, mitjançant petites forces, permet obtenir altres grans. Els pistons són anomenats pistons d'aigua, perquè són hidràulics. Aquests fan funcionar conjuntament a les premses hidràuliques per mitjà de motors 2.1.

Al segle xvii, a França, el matemàtic i filòsof Blaise Pascal va començar una investigació referent al principi mitjançant el qual la pressió aplicada a un líquid contingut en un recipient es transmet amb la mateixa intensitat en totes direccions. Gràcies a aquest principi es poden obtenir forces molt grans utilitzant altres relativament petites. Un dels aparells més comuns per assolir el que s'ha esmentat és la premsa hidràulica, la qual està basada en el principi de Pascal.

El rendiment de la premsa hidràulica guarda similituds amb el de la palanca, ja que s'obtenen pressions majors que les exercides però es minora la velocitat i la longitud de desplaçament, en similar proporció.

Càlcul de la relació de forces[modifica]

Esquema de forces i àrees d'una premsa hidràulica.

Quan s'aplica una força sobre l'èmbol de menor àrea es genera una pressió :

De la mateixa manera en el segon èmbol:

S'observa que el líquid aquesta comunicat, després pel principi de Pascal, la pressió en els dos pistons és la mateixa, per tant es compleix que:

Això és:

i la relació de forces:

És a dir, la força resultant de la premsa hidràulica és:

On:

= força de l'èmbol menor en N, D, Kgf GF
= força de l'èmbol major en N, D, Kgf GF
= àrea de l'èmbol menor en m2 cm2 IN2
= àrea de l'èmbol gran en m2 cm2 IN2
A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Premsa hidràulica