Pres polític

De Viquipèdia
Jump to navigation Jump to search
Nelson Mandela va ser empresonat entre 1963 i 1990 pel seu activisme anti-apartheid a Sud-àfrica
La política birmana Aung San Suu Kyi va ser empresonada per motius polítics en diverses ocasions entre 1990 i 2010.
Pancarta a Sabadell en defensa dels presos polítics pel procés independentista català.

Un pres polític o presoner polític és qualsevol que es mantingui a la presó o detingut d'alguna altra forma, per exemple, sota arrest, sense haver comès un delicte tipificat sinó perquè les seves idees suposin un desafiament o una amenaça per al sistema polític establert, sigui aquest de la naturalesa que sigui. Com que les opinions o les actituds no acostumen a ser objecte de legislació, sol ser difícil determinar exactament qui són els presos polítics a partir dels càrrecs que se'ls imputen; una excepció la constitueixen els acusats de traïció o espionatge, tot i que generalment no es compten com a presos polítics. La condició de pres polític, per tant, sol ser objecte de disputes; molts dels presoners considerats polítics per grups activistes són qualificats pels governs als que s'oposen de "terroristes", "subversius" o "sediciosos".

En conseqüència, poques vegades una autoritat estatal admet l'existència de presos polítics; els crítics del govern al·leguen que els procediments legals utilitzats només estan dissenyats per ocultar la condició de pres polític. Això pot incloure la invenció de càrrecs criminals, o la negativa de beneficis concedits a altres presos en situació semblant, així com l'aplicació de poders especials, com l'estat d'excepció.

La legislació actual considera, en general, que la presó per motius polítics és una violació dels drets humans de llibertat de consciència i expressió. Organitzacions internacionals, com Amnistia Internacional, es mobilitzen per tot el món sol·licitant l'alliberament de presoners de consciència. Per evitar problemes amb els governs, es limiten les seves accions a l'alliberament de persones que no hagin defensat o practicat la violència. Això fa que hi hagi presoners polítics que no són presoners de consciència.

Definicions[modifica]

Amnistia Internacional[modifica]

Amnistia Internacional fa campanya amb regularitat per a l'alliberament de presos de consciència, que inclouen tant presos polítics com empresonats per les seves creences religioses o filosòfiques. Per reduir la controvèrsia i, per principis, la política de l'organització només s'aplica als presos que no hagin comès ni defensin la violència. Per tant, hi ha presos polítics que no s'ajusten als criteris més estrictes per als presos polítics.

Segons l'ús que Amnistia Internacional fa del terme, les següents casuístiques entrarien en la definició:[1]

  • Una persona acusada o condemnada per un delicte ordinari dut a terme per motius polítics, com l'assassinat o el robatori dut a terme per donar suport als objectius d'un grup d'oposició.
  • Una persona acusada o condemnada per un delicte ordinari comès en un context polític, com per exemple en una manifestació d'un sindicat o una organització de camperols.
  • Un membre o sospitós membre d'un grup armat d'oposició acusat de "traïció" o "subversió".

Assemblea Parlamentària del Consell d'Europa[modifica]

L'Assemblea Parlamentària del Consell d'Europa té una definició més estricta de pres polític i considera que una persona privada de la seva llibertat personal ha de ser considerada com a "pres polític":[2]

  • si la detenció s'ha imposat en violació d'una de les garanties fonamentals establertes en el Conveni Europeu de Drets Humans i els seus Protocols, en particular la llibertat de pensament, consciència i religió, llibertat d'expressió i informació, llibertat de reunió i associació;
  • si la detenció s'ha imposat per raons purament polítiques sense connexió amb cap delicte
  • si, per motius polítics, la durada de la detenció o les seves condicions són clarament desproporcionades a la infracció per la qual la persona ha estat declarada culpable o sospitosa;
  • si, per motius polítics, la persona va ser detinguda de forma discriminatòria en comparació amb d'altres.
  • si la detenció és el resultat d'un procediment clarament injust i això sembla estar relacionat amb motius polítics.

Referències[modifica]

Vegeu també[modifica]

Enllaços externs[modifica]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Pres polític Modifica l'enllaç a Wikidata