President de Rússia

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
(S'ha redirigit des de: President de la Federació Russa)
Infotaula de càrrec políticPresident de Rússia
TitularVladímir Putin Modifica el valor a Wikidata
des del 7 maig 2012 Modifica el valor a Wikidata
ResidènciaPalau del Senat, Kremlin de Moscou, Botxarov Rutxei i Gran Palau del Kremlin Modifica el valor a Wikidata
JurisdiccióRússia i República Socialista Federativa Soviètica de Rússia Modifica el valor a Wikidata
EstatRússia Modifica el valor a Wikidata
Mandat6 anys, 5 anys i 4 anys Modifica el valor a Wikidata
Creació12 juny 1991 Modifica el valor a Wikidata
Llistallista dels presidents de Rússia Modifica el valor a Wikidata
Lloc webkremlin.ru Modifica el valor a Wikidata
Estendard del president de Rússia

El president de Rússia (en rus: Президент России) ocupa la més alta posició en el Govern de Rússia. Després de la dissolució de la Unió Soviètica, només hi ha hagut tres persones que han ocupat el càrrec. El president era escollit cada quatre anys per votació directa de la població russa, fins que el desembre del 2008 fou aprovada una reforma constitucional que ampliava el mandat a 6 anys. El canvi entrarà en vigor a les eleccions presidencials del 2012.

Obligacions[modifica]

El president és el cap d'estat i la seva tasca principal és preservar i protegir els drets i llibertats dels russos, garantits per la Constitució de Rússia. El president dirigeix la política interior i internacional del govern de Rússia. És també comandant en cap de les forces armades. El president atorga les condecoracions estatals, resol assumptes relatius a la immigració i té el poder de concedir indults.

Jurament[modifica]

El president electe ha de prestar aquest jurament durant la seva investidura:

« En compliment dels meus deures com a president de la Federació Russa, em comprometo a respectar i protegir els drets i llibertats de cada ciutadà; a observar i protegir la Constitució de la Federació Russa; a protegir la sobirania i independència, seguretat i integritat de l'estat i a servir fidelment al poble. »

Llista de presidents de Rússia[modifica]

President del Presidium del Soviet Suprem de la Federació Russa[modifica]

El president del Presidium del Soviet Suprem de la Federació Russa era el màxim líder de la República Socialista Federativa Soviètica de Rússia entre 1938 i 1991. Durant el període d'existència de la Unió Soviètica era la màxima autoritat a Rússia. És el càrrec antecessor del de president de Rússia, i l'han ocupat:

President de Rússia[modifica]

A principis de 1991, es va crear el càrrec de president de Rússia, i els poders executius van passar del Soviet Suprem al president. Les responsabilitats del president del Soviet Suprem es van limitar a les de president de la cambra parlamentària. Borís Ieltsin va guanyar les primeres eleccions presidencials el juny de 1991 i, després de la seva investidura, va dimitir del lloc de president del Soviet Suprem. El seu substitut fou Ruslan Khasbulatov (10 de juliol de 1991 - Octubre 1993).

Els presidents de Rússia són:

Notes[modifica]

  1. Aleksandr Rutskoi va actuar com oposició durant la crisi constitucional russa de 1993, (22 de setembre de 1993 - 4 d'octubre de 1993).
  2. Com a Primer Ministre, Vladímir Putin va actuar en qualitat de president entre la dimissió de Ieltsin fins a la seva elecció formal el 7 de maig del 2000.

Enllaços externs[modifica]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: President de Rússia