Primavera Sound

De Viquipèdia
Dreceres ràpides: navegació, cerca
Kim Gordon, actuant amb Sonic Youth al Primavera Sound Festival 2005

Primavera Sound és un festival de música que té lloc a Barcelona des del 2001. Se celebra tots els anys a finals del mes de maig, i té com a objectiu difondre les últimes tendències de música, generalment independent, especialment del rock, el pop i l'electrònica, amb la presència de prestigiosos grups i dj's del panorama internacional. A més de programar l'actuació d'artistes consagrats, el festival ofereix a nous talents de l'escena musical l'oportunitat de donar-se a conèixer al públic.

Història[modifica | modifica el codi]

El festival Primavera Sound va néixer de la mà de Murmurtown Producciones a principis dels anys noranta, basant la seva oferta en la presentació a Barcelona (en moltes ocasions per primera vegada) de grups nacionals independents. En les seves primeres edicions van passar pels escenaris de diferents locals barcelonesos (Communiqué, KGB,...) grups, aleshores prometedors, com Penelope Trip, Beef, Silvania, Honey Langstrumpf, Eliminator Jr., El Regalo de Silvia, Dirty Booties, Australian Blonde, Faded Flower, etcètera.

En la seva tercera edició, els concerts se celebraven a la sala Nitsa i a la sala Savannah. Per primer cop el festival va combinar pop i música de ball, una cosa totalment innovadora a la ciutat de Barcelona. El públic del festival va gaudir amb les actuacions de Darren Emerson (Underworld), Paul Daley (Leftfield), Los Planetas, La Buena Vida, Australian Blonde, Peanut Pie, Eat Meat, Moving Pictures, etcétera. Durant un mes es van anar celebrant les actuacions que mostraven el panorama independent que es vivia en aquella època al nostre país.

Després d'un llarg parèntesi l'any 2000 es va reprendre la idea del festival, només variant-ne la forma. Una sola nit combinant grups i dj's en el mateix espai (Nitsa Club- Apolo). Aquella edició va comptar amb grups com Meteosat, La Buena Vida, Los Sencillos y el dj set de David Holmes. Aquesta edició va ser la més exitosa.

El Primavera Sound 2000 va reafirmar la idea de perpetuar un esdeveniment en el qual el millor de la música pop s'unís a sessions electròniques de qualitat.

Des dels seus inicis el festival ha centrat els seus esforços a oferir noves propostes musicals de l'àmbit independent juntament amb artistes de contrastada trajectòria, abastant qualsevol estil o gènere, buscant primordialment la qualitat i apostant essencialment pel pop, el rock i les tendències més underground de la música electrònica i de ball. El festival ha comptat al llarg de la seva trajectòria amb propostes dels més diversos colors i estils. Així ho demostren els artistes que durant aquests anys han passat pels seus escenaris: de Pixies a Aphex Twin, passant per Neil Young, Sonic Youth, Portishead, Yo La Tengo, Lou Reed, My Bloody Valentine, El-P, Pulp, Patti Smith, Arcade Fire, Public Enemy, Television, Devo, Enrique Morente, The White Stripes, Wilco, Tindersticks, PJ Harvey, Shellac, Dinosaur Jr., New Order, Real Estate, Surfin' Bichos, Melvins, Psychic TV o Spiritualized, entre molts d'altres. Any rere any, el festival Estrella Damm Primavera Sound ha anat incrementant tant l'assistència de públic com la repercussió als principals mitjans de premsa, radio i televisió. Si l'edició de 2001 va tancar amb una assistència de 8.000 persones, la del 2002 va arribar a 18.000 i la de 2003 va reunir entre els seus espais a més de 24.000 persones, l'assistència de 40.000 persones l'any 2004 va posar fi a la nostra estada al Poble Espanyol. El primer any al recinte del Fòrum, el 2005, es va saldar amb una assistència de 44.000 persones, mentre que en l'edició 2006 es va mantenir en unes quantitats similars. L'esdeveniment, convertit ja en esdeveniment musical ineludible, ha reunit a la darrera edició a gairebé 62.000 persones. La fesomia del festival i l'ampli ventall de grups representats ha motivat que Estrella Damm Primavera Sound sigui un punt de trobada d'artistes i espectadors de diferents generacions. La repercussió mediàtica obtinguda per l'edició 2008 del festival va ser extraordinària. Es van acreditar 800 periodistes. Els principals diaris, premsa especialitzada, ràdios i televisions nacionals van cobrir àmpliament les actuacions celebrades al festival, considerat per nombrosos mitjans com el millor d'aquell any. Tanmateix, l'interès per part de la premsa internacional ha augmentat de forma espectacular en les dues últimes edicions. Els principals mitjans especialitzats tant de països europeus com de l'altra banda de l'Atlàntic s'han fet ressò de l'esdeveniment.

San Miguel Primavera Sound 2010 es va celebrar a Barcelona del 27 al 29 de maig. Es va mantenir la línia artística seguida a les darreres edicions de contrastada qualitat, que es va veure confirmada per la gran afluència de públic i una important repercussió mediàtica.

Enllaços externs[modifica | modifica el codi]