Primers Màrtirs de Roma

De Viquipèdia
Jump to navigation Jump to search
Infotaula de personaPrimers Màrtirs de l'Església de Roma
Siemiradzki Christian Dirce.jpg
Una màrtir cristiana, per Henryk Siemiradzki, 1897 (Varsòvia, Narodni Muzeum)
Dades biogràfiques
Naixement Segona meitat del segle I aC. - Primera meitat del segle I
Diversos llocs
Mort 18 de juliol de 64-67
Roma
Època Imperi romà
màrtirs
Commemoració a Església Catòlica Romana
Canonització Antiga
Festivitat 30 de juny
Modifica dades a Wikidata

La festivitat catòlica dels Primers Màrtirs de l'Església Romana commemora els sants desconeguts, sense nom, que moriren com a màrtirs durant les persecucions als cristians decretades per l'emperador Neró (54-68) a Roma, entre el juliol de 64 i fins al 67.

La persecució començà quasi immediatament després del gran incendi de Roma, la nit del 18 de juliol de 64. Iniciativa imperial, volia fer caure sobre els cristians la ira del poble, per evitar que s'adrecés al govern o al mateix emperador. Neró acusà els cristians d'haver provocat l'incendi i d'altres calamitats esdevingudes a Roma. Durant quatre anys, els cristians foren perseguits i torturats, arribant a uns nivells altíssims de crueltat que esveraren els mateixos romans.

La majoria d'execucions, segons diu Climent I, tenien lloc als jardins del Vaticà, que Neró deixà a aquest fi. Els mètodes anaren des de la decapitació o la crucifixió fins a la mort per les feres, les fogueres i d'altres. Entre les víctimes hi hagué els apòstols Pere i Pau, líders de la comunitat cristiana a Roma. Altres sants morts llavors tenen festivitat pròpia altres dies, com Edist (12 d'octubre), Procés i Martinià (2 de juliol) o Basilissa i Anastàsia de Roma (15 d'abril).

Bibliografia[modifica]