Principi d'invariància de LaSalle

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure

El principi d'invariància de LaSalle (també conegut com el principi d'invariància,[1] el principi de Barbaixin-Krassovski-LaSalle,[2] o el principi de Krassovski-LaSalle) és un criteri per a l'estabilitat asimptòtica d'un sistema dinàmic autònom (possiblement no lineal).

Versió global[modifica]

Suposi's un sistema representat per

on és el vector de variables, amb

Si es pot trobar una funció (és a dir, diferenciable) tal que

per tot (semi-definida negativa),

llavors el conjunt de punts d'acumulació de qualsevol trajectòria es troba contingut dins de on és la unió de trajectòries completes contingudes completament en el conjunt .

Si, a més, es té que la funció és definida positiva, és a dir

, per tot

i si no conté cap trajectòria del sistema excepte la trajectòria trivial per , llavors l'origen és asimptòticament estable.

A més, si és fitat radialment, és a dir, si

, a mesura que

llavors l'origen és globalment asimptòticament estable.

Versió local[modifica]

Si

, quan

és vàlid per en algun veïnat de l'origen, i el conjunt

no conté cap trajectòria del sistema més enllà de la trajectòria , llavors la versió local del principi d'invariància afirma que l'origen és localment asimptòticament estable.

Relació amb la teoria de Liapunov[modifica]

Si és una funció negativa, l'estabilitat asimptòtica global de l'origen és una conseqüència del segon teorema de Liapunov. El principi d'invariància dóna un criteri per a l'estabilitat asimptòtica en el cas que és només no positiva.

Exemple: el pèndol amb fricció[modifica]

En aquesta secció s'aplicarà el principi d'invariància per establir l'estabilitat asimptòtica local d'un sistema simple, el pèndol amb fricció. Es pot modelar el sistema amb l'equació diferencial [1]

on és l'angle que el pèndol fa amb la normal vertical, és la massa del pèndol, és la longitud del pèndol, és el coeficient de fricció, i és l'acceleració deguda a la gravetat.

Així mateix, això es pot escriure com el sistema d'equacions

Utilitzant el principi d'invariància, es pot demostrar que totes les trajectòries que pertanyen a una bola d'una certa mida al voltant de l'origen convergeixen asimptòticament a l'origen. Es defineix com

Aquesta funció és simplement l'energia escalada del sistema [2]. Clarament, és definida positiva en la bola oberta de radi al voltant de l'origen. Calculant la derivada,

S'observa que . Si fos veritat que , es podria concloure que tota trajectòria s'apropa a l'origen pel segon teorema de Liapunov. Malauradament, i és només semi-definida negativa ja que pot no ser zero quan . Tanmateix, el conjunt

que és simplement el conjunt

no conté cap trajectòria del sistema, excepte de la trajectòria trivial x = 0. En efecte, si en algun instant de temps , , llavors com que ha de ser menor que lluny de l'origen, i . Com a resultat, la trajectòria no es romandrà en el conjunt .

Se satisfan totes les condicions de la versió local del principi d'invariància i es pot concloure que tota trajectòria que comenci en algun veïnat de l'origen convergirà a l'origen a mesura que .[3]

  1. REDIRECCIÓ Nom de la pàgina destinació

Història[modifica]

El resultat general va ser descobert independentment per Joseph P. LaSalle i per Nikolai Krassovski, que van publicar-lo l'any 1960 i 1959 respectivament. Així com LaSalle va ser el primer autor occidental a publicar el teorema general l'any 1960, un cas especial del teorema va ser anunciat l'any 1952 per Barbaixin i Krassovski, seguit per una publicació del resultat general l'any 1959.[4]

Articles originals[modifica]

  • LaSalle, J.P. Some extensions of Liapunov's second method, IRE Transactions on Circuit Theory, CT-7, pp. 520–527, 1960. (PDF Arxivat 2019-04-30 a Wayback Machine.)
  • Barbashin, E. A.; Nikolai N. Krassovski (en russian) Doklady Akademii Nauk SSSR, 86, 1952, pàg. 453–456.
  • Krassovskii, N. N. Problems of the Theory of Stability of Motion, (Russian), 1959. English translation: Stanford University Press, Stanford, CA, 1963.

Bibliografia[modifica]

Referències[modifica]

  1. Khalil, Hasan. Nonlinear Systems. 3rd. Upper Saddle River NJ: Prentice Hall, 2002. 
  2. Wassim, Haddad; Chellaboina, VijaySekhar. Nonlinear Dynamical Systems and Control, a Lyapunov-based approach. Princeton University Press, 2008. 
  1. ^ Lecture notes on nonlinear control, University of Notre Dame, Instructor: Michael Lemmon, lecture 4.
  2. ^ ibid.
  3. ^ Lecture notes on nonlinear analysis, National Taiwan University, Instructor: Feng-Li Lian, lecture 4-2.
  4. ^ Vidyasagar, M. Nonlinear Systems Analysis, SIAM Classics in Applied Mathematics, SIAM Press, 2002.