Prisma de coberta

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Diversos prismes de coberta, propietat particular d'un colleccionista. Originalment eren transparents o gairebé, i foren usats en vaixells reals. Els colors actuals són deguts a degradació química del vidre.[1]

Un prisma de coberta és un dispositiu que, inserit en la coberta d'un vaixell, permet difondre la llum natural cap a l'interior.[2][3]

La il·luminació era un dels problemes més importants dels vaixells de fusta o transportant càrregues perilloses, abans de l'adopció generalitzada dels sistemes elèctrics en la navegació. L'ús de metxes, espelmes, llànties i altres dispositius per a fer llum amb flama constituïa un risc indiscutible d'incendi. Amb conseqüències catastròfiques quan aquesta circumstància es produïa.

Els prismes de coberta proporcionaven un sistema segur i econòmic per a transmetre la llum natural de l'exterior a qualsevol indret de la coberta inferior on fos necessari o convenient.

En els vaixells carboners, amb possibilitat de patir incendis espontanis, els prismes de coberta permetien veure la llum de la combustió des de coberta (fins i tot amb llum de dia). La detecció ràpida de l'incendi millorava les possibilitats efectives de la seva extinció.[4][5]

Descripció[modifica]

Les formes poden ser molt diverses però totes tenen uns trets comuns. La part que queda a ran de coberta és plana i de secció circular (tot i que pot adoptar altres formes: quadrada, sisavada, rectangular...). El que podria anomenar-se cos del dispositiu, que correspon al gruix de la coberta, acostuma a seguir la forma indicada anteriorment. La base del dispositiu, que sobresurt de la cara inferior de la coberta, esta fabricada seguint la forma d'un prisma amb diverses facetes, de cara a dispersar la llum i projectar-la cap a una zona més àmplia.

Història[modifica]

Els prismes de coberta més antics que s'hagin conservat són de la dècada de 1840. Probablement aquesta mena de prismes foren emprats anteriorment però no hi ha documentació disponible.

Vidre plano-convex de 1808[modifica]

[6][7]

Patent d'un dispositiu semblant[modifica]

Un antecedent dels prismes de coberta fou una mena d'ull de bou desmuntable patentat per Grant Preston, abans de 1817. Aquest invent consistia en un dispositiu circular de llautó amb un vidre gruixut, pla per la part superior i convex en la cara inferior. El conjunt es muntava en un forat practicat en la coberta d'un vaixell i quedava a ran de la mateixa coberta. Segons la publicitat i els comentaris dels usuaris, la facilitat de muntatge i la seva substitució per un dispositiu de ventilació proporcionat pel mateix fabricant (aprofitant el forat ja practicat), feien que el dispositiu fos molt útil i convenient.[8][9]

Documents[modifica]

  • 1555. Castellà. El famós Inca Garcilaso de la Vega explicà la pèrdua d'un galió, amb la mort de vuit-centes persones, per culpa del foc. Es tractava de la nau capitana de Jerónimo de Alderete que va fugir i es va salvar en una barca, en el viatge de la presa de possessió de virrei del Perú.[10]
« …quan mal hecho es, quebrantar qualquiera Regla, y orden que la Milicia de Mar, ò Tierra, tenga dada por lei para su confervacion. Que vna dellas es, que jamàs de noche aia otra lumbre en la Nao, sino la de la Lantia, so pena de la Vida, al Maestre que la confintière. Sucediò la desgracia, que la lumbre de la Beata iba cerca de la Madera del Galeón, de manera, que el fuego se encendiò, y se descubriò por la parte de afuera. .. »
— Inca Garcilaso de la Vega. Comentarios Reales. Pàg. 578.

Referències[modifica]

  1. What causes the varied purple hues in old glass bottles?
  2. Cruising World, 1987-07 - 1987-12, p. 5–. ISSN 00983519. 
  3. Deck Lights / Deck Prisms
  4. Reports from Commissioners. Ordered to be printed, 1876, p. 67–. 
  5. Great Britain. Parliament. House of Commons. Coal Cargoes (Spontaneous Combustion, &c.). List of Cases of Spontaneous Combustion, Or of Explosion of Coal, on Board Ship, Reported to the Board of Trade Since the Date of the Report of the Royal Commission, Showing the Particulars of the Voyage, of the Casualty, and of the Cargo and Ventilatics in Each Case ; Also, List of Ship's Wholly Laden with Coal Reported as Missing Since the Date of the Report of the Royal Commission, with Such Particulars of the Voyage and Cargo as Can be Ascertained ; And, Copy of Correspondence Between the Board of Trade and the Committee for Managing the Affairs of Lloyd's Relating to this Subject ; &c. House of Commons, 1878. 
  6. A treatise on the theory and practise of seamanship, containing general rules for manœuvring vessels. To the above is added a chapter on the various contrivances against accidents and a system of naval signals. The second edition. Wilkie and Robinson, 1808, p. 179–. 
  7. John Millard (assistant librarian of the Surrey inst.). The new pocket cyclopædia: or, Elements of useful knowledge, 1813, p. 602–. 
  8. The Repertory of Patent Inventions: And Other Discoveries and Improvements in Arts, Manufactures, and Agriculture .... G. and T. Wilkie, 1818, p. 358–. 
  9. Royal Society for the Encouragement of Arts, Manufactures and Commerce. Transactions of the Society of Arts, 1817, p. 181–. 
  10. Garcilasso de la Vega. Commentarios Reales, que tratan del origen de los Yncas,. .. del Peru, de su idolatria, leyes y govierno (etc.). - Lisboa, Crasbeeck 1609-17. Crasbeeck, 1617, p. 578–. 

Vegeu també[modifica]