Procés Hall-Héroult

De Viquipèdia
Dreceres ràpides: navegació, cerca

El procés Hall-Héroult és el principal procés d'obtenció d'alumini.

En aquest procés l'alúmina (Al2 O3 ) és dissolta dins d'una cuba electrolítica revestida interiorment de carbó en un bany electrolític amb criolita (Na 3 AlF 6 ) fosa. La cuba actua com càtode, mentre que com a ànodes se solen utilitzar uns elèctrodes de carbó de Soldberg. La reacció química total és la següent:

2 Al2 O3 +3 C → 4 Al +3 CO2

L'alúmina es descompon en alumini i oxigen molecular. Com l'alumini líquid és més dens que la criolita es diposita en el fons de la cuba, de manera que queda protegit de l'oxidació a altes temperatures. L'oxigen es diposita sobre els elèctrodes de carbó, cremant i produint el CO 2 .

Els paràmetres del procés són els següents:

  • Tensió: 5-6 V.
  • Densitat de corrent: 1,5-3 A/cm 2 , el que suposa un corrent de 150.000 ampers.
  • Els elèctrodes han d'estar sempre a la mateixa alçada, per la qual cosa cal regular, ja que es van descomponent durant la reacció.
  • Cal controlar que la proporció d'alumini sigui constant durant el procés, de manera que caldrà anar abocant més segons avanci el procés.


Aquest procés va ser descobert independentment el 1886 pel nord-americà Charles Martin Hall i el francès Paul Héroult. Resulta curiós que tots dos científics naixessin i morissin en les mateixes dates i que patentaren el seu descobriment amb tan poca diferència sense conèixer-se.


Aquest procés es fa servir a tot el món i és l'únic utilitzat actualment per la indústria per produir alumini.

Vegeu també[modifica | modifica el codi]