Vés al contingut

Processó

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Processó de la Mare de Déu de la Salut d'Algemesí
Processó a Província de Salta, Argentina

Una processó[1] o professó[2] és un passeig d'una icona sagrada per una vila o cap a un indret rellevant, com ara un santuari o ermita que permet la participació dels fidels. Algunes són especialment conegudes, com les professons catòliques a Espanya, molt habituals per Setmana Santa.

Alguns tipus de processons

[modifica]
 • Setmana Santa. Es realitzen durant la Setmana Santa. En les processons de Setmana Santa participen diferents col·lectius agrupats en confraries o germandats religioses advocades sota el reconeixement eclesiàstic de penitencials. Així doncs, els confrares surten als carrers amb les seves germandats acompanyant el pas d'un Crist o una Mare de Déu adscrit a un passatge de la Passió de Jesús. Els integrants realitzen les estacions de penitència abillats amb túniques: són penitents natzarens.
 • Processó de Glòria. Es realitza amb alguna advocació gloriosa, de la Mare de Déu, del Sant Crist o d'algun Sant.
 • Processó marítima. Es fa en part o completament sobre un vaixell. Són molt habituals les de la Mare de Déu del Carme.
 • Via Crucis. On es recorda la passió de Jesucrist recorrent, pregant i meditant davant catorze creus o estacions, que representen els episodis del camí de la creu que va fer Jesucrist fins al Calvari, i que es clou amb els episodis de la crucifixió i l'enterrament.[3]
 • Rosari de l'Aurora. Es fa a primera hora del matí, poc després d'haver clarejat, i es resen els misteris del Rosari.
 • Rosari de les espalmatòries. També es resen els misteris del Rosari, però una vegada s'ha fet fosc. Els participants van amb espelmes.
 • Processó d'impedits. Es duu l'hòstia als malalts que no poden desplaçar-se a l'església.
 • Processó de rogacions. Es fa per demanar algun favor, habitualment la pluja. Molt normals en segles passats, ara són poc habituals.
 • Processó de Corpus. En la qual es passeja l'Hòstia consagrada, en la festivitat homònima.
 • Infantils. Organitzades i integrades per nens. En són exemples la Processó dels Nens de San Blas i la Processó del Corpus, ambdues en el municipi madrileny de Robledo de Chavela o la Processó dels Facundillos, el Diumenge de Resurrecció de la Setmana Santa a Granada (Andalusia).

Referències

[modifica]
 1. «Processó». Gran Enciclopèdia Catalana. Barcelona: Grup Enciclopèdia Catalana.
 2. «professó». Diccionari de la llengua catalana de l'IEC. Institut d'Estudis Catalans.
 3. «Termcat». Termcat. [Consulta: 1r abril 2021].

Vegeu també

[modifica]