Producció en cadena

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
«Cadena de muntatge» redirigeix aquí. Vegeu-ne altres significats a «Cadena de muntatge (pel·lícula)».
Ford T

La producció en cadena, producció en massa, producció en sèrie o fabricació en sèrie va ser un procés revolucionari en la producció industrial basat en la cadena de muntatge; una forma d'organització de la producció que delega a cada treballador una funció específica i especialitzada en màquines més desenvolupades tecnològicament.va ser un procés revolucionari en la producció industrial la base és la cadena de muntatge, línia d'acoblament o línia de producció; una forma d'organització de la producció que delega a cada treballador una funció específica i especialitzada en màquines també més desenvolupades.[1]

Història[modifica]

La idea teòrica neix amb el taylorisme i qui tingués la idea de posar-la en pràctica, va ser Ransom Olds, que va inaugurar la seva cadena de muntatge en 1901 construint el seu prototip denominat Curved Dash.[2] No obstant això, el sistema de cadena de muntatge va prendre popularitat uns anys després, gràcies a Henry Ford, qui prenent la idea d'Olds, va desenvolupar una cadena de muntatge amb una capacitat de producció superior i de la qual el seu producte emblemàtic, va ser el Ford T.[3] No obstant això, aquesta evolució aconseguida a la cadena de muntatge, provocaria que el públic atribueixi erròniament la seva invenció a Ford, en lloc de Olds.[4] A la fi de segle XX és superada per una nova forma d'organització industrial anomenada toyotisme que s'ha aprofundit en el segle XXI.

La disciplina de la feina i la recerca del control en temps real, dels temps de producció de l'obrer tenien un límit objectiu en el segle XIX. Aquest era que el dia té 24 hores i la forma en què l'obrer treballava tenia una velocitat determinada encara en gran part pel temps dedicat a fabricar algun objecte. La divisió de la feina no va ser suficient per augmentar la velocitat en la producció pel que Frederick Taylor va treballar la idea del cronòmetre amb l'objectiu d'eliminar aquest "temps inútil" o malgastat en el procés productiu.

L'organització de la feina taylorista va reduir efectivament els costos de les fàbriques però es va desentendre de l' salari dels obrers. Això va donar inici a nombroses vagues i descontent generalitzat de l'proletariat amb el model, cosa que Henry Ford va corregir i amb això va aconseguir també una visible transformació social. El taylorisme ha rebut crítiques i, també, ha estat ben valorat. A la fi del segle XX nasqué el toyotisme a conseqüència de l'èxit de Toyota com a fabricant d'automòbils. Aquesta tècnica, que s'ha aprofundit al segle xxi, neix també amb la base del fordisme.

Referències[modifica]

Vegeu també[modifica]