Programa d'Actuació Integrada

De Viquipèdia
Salta a la navegació Salta a la cerca

El Programa per al Desenvolupament d'Actuacions Integrades (acrònim PAI) és una figura legal que va crear la Generalitat Valenciana amb la Llei Reguladora de l'Activitat urbanística (LRAU).[1] Els PAI són instruments urbanístics que permeten la requalificació de sòls amb la finalitat d'edificar-hi.

La LRAU va ser derogada i substituïda per la Llei Urbanística Valenciana (LUV).[2] El motiu d'aquest canvi legislatiu ha sigut justament l'enorme polèmica social, política i jurídica que ha desencadenat al territori valencià i a fora l'aplicació d'aquest singular instrument urbanístic, en els termes que marcava la LRAU. La LUV manté la fórmula dels PAI i certs aspectes d'aquesta llei són encara força qüestionats.

Llei Valenciana Reguladora de l'Activitat Urbanística[modifica]

L'article 29 de la LRAU establia la naturalesa dels PAI de la següent manera:

« Els programes tenen com a finalitat: identificar l'àmbit d'una actuació integrada amb expressió de les obres que s'han d'emprendre; programar els terminis per a la seua execució; establir les bases tècniques i econòmiques per a gestionar l'actuació; regular els compromisos i les obligacions que assumeix l'urbanitzador designat en aprovar el programa, i definir, conformement a aquesta llei, les seues relacions amb l'administració i amb els propietaris afectats i fixar les garanties de compliment i les sancions per incompliment d'aquestes obligacions. »

L'element que ha generat més polèmica al voltant dels PAI és la figura de "l'urbanitzador", el qual és dotat de potestats àmplies, tal com es manifesta a l'article 29 de la LRAU, on s'especifica el subjecte "propietaris afectats", autèntics "damnificats" en manta projectes d'urbanització del territori valencià.

Val a dir que la LRAU, en cap dels seus 101 articles, les 12 disposicions addicionals, les 12 disposicions transitòries i les 4 disposicions finals, enlloc fa esment de la paraula "casa".

Referències[modifica]

  1. Llei 6/1994, de 15 de novembre, Reguladora de l'Activitat Urbanística (LRAU).
  2. Llei 16/2005 de 30 de desembre de la Generalitat, Llei Urbanística Valenciana.