Programació en parella

De Viquipèdia
Salta a la navegació Salta a la cerca

La programació en parella (pair programming en anglès), és una tècnica de metodologies àgils de desenvolupament de software (agile software development) on dos programadors treballen de manera conjunta i en una mateixa estació de treball.

Un dels rols de la parella és escriure el codi i l'altre revisar el que s'està implementant. Aquests es van intercanviant de forma freqüent. El rol d'observador no només es dedica a revisar errors, sinó que també degut a la seva posició adquireix la capacitat de saber veure la direcció que pren el desenvolupament i decidir canvis d'estratègia per millorar el treball. Alhora, la persona que escriu el codi va detallant els passos que va seguint, i entre els dos completant la feina de forma més segura, més estructurada i amb menys errors.

En l'univers de la programació hi ha debat sobre els avantatges i inconvenients d'aplicar aquesta tècnica i es generen diversitat de preguntes:

  • Millora o no la productivitat?
  • Millora o no l'ambient de treball?
  • Millora o no la transmissió de coneixement?
  • Millora l'estructura del codi?

La Programació extrema [1] és una de les metodologies àgils que incorpora la programació en parella.[2]

Productivitat[modifica]

Un estudi[3] realitzat a la universitat de Utah l'any 1999 per Laurie Williams, Robert R. Kessler, Ward Cunningham i Ron Jeffries, un grup de programadors amb experiència havien de resoldre una sèrie d'exercicis del quals una tercera part del grup ho feia de forma individual i la resta programant en parella, van treure les següents conclusions:

  1. El temps disminuïa
  2. Els programes tenien menys errades

Referències[modifica]

  1. (Xtreme Programming)«Xtreme Programming».
  2. «Pair Programming Idioms».
  3. «Strengthening the Case for Pair - Programming». Arxivat de l'original el 2017-12-01. [Consulta: 3 octubre 2018].