Projecte Runeberg

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula de lloc webProjecte Runeberg
URLruneberg.org
EpònimProjecte Gutenberg i Johan Ludvig Runeberg Modifica el valor a Wikidata
TipusMeta-agregador de contingut europeu digitalitzat
Comerç ?No
RegistrePossible
Llenguasuec, anglès, idiomes escandinaus
CreadorLars Aronsson Modifica el valor a Wikidata
Llançament1992
EstatSuècia Modifica el valor a Wikidata
Rànquing Alexanegative increase 80,150 (Abril 2014)[1]
Twitter (X): ProjectRuneberg Modifica el valor a Wikidata

El Projecte Runeberg (suec, Projekt Runeberg) és una iniciativa de voluntariat per publicar versions electròniques lliures de llibres importants per a la cultura i història dels països nòrdics. Agermanat amb el Projecte Gutenberg, va ser fundat per Lars Aronsson i altres companys a la Universitat de Linköping i van començar a publicar literatura nòrdica a partir de desembre del 1992.

El projecte[modifica]

El Projecte Runeberg va ser fundat per Lars Aronsson a la Universitat de Linköping, especialment dins el grup Lysator, amb la intenció d'oferir versions digitals de llibres cabdals de la cultura nòrdica.[2] L'any 2015 ja han digitalitzat obres com el Nordisk familjebok, amb el text extret i corregit totalment o en part, així com obres llatines i traduccions a l'anglès d'autors nòrdics, a més de partitures i altres textos d'interès cultural, i han publicat 1,6 milions de pàgines en text OCR.[3]

Es volia que el nom del projecte sonés semblant a "Gutenberg"; així, es va triar el poeta nacional finlandès Johan Ludvig Runeberg. A més, el cognom del poeta es pot entendre en molts idiomes germànics com a "muntanya de lletres" (Rune, 'runa', l'antiga escriptura escandinava; berg, 'muntanya').

Vegeu també[modifica]

Referències[modifica]

  1. Alexa, 2015, "Entry: runeberg.org," en: alexa.com (online), vegeu [1] Arxivat 2019-01-01 a Wayback Machine., accés el 22 d'abril del 2015.
  2. Ingemar Breithel, Ed., 2015, "Posten: Projekt Runeberg", en Nationalencyklopedin (enciclopèdia en línia), vegeu [2], accés 22 abril 2015.
  3. «"Milestones", pàgina de Facebook de Projekt Runeberg» (en anglès). [Consulta: 30 setembre 2015].

Enllaços externs[modifica]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Projecte Runeberg