Prole

De Viquipèdia
Jump to navigation Jump to search
Per a altres significats, vegeu «prole (desambiguació)».

Prole (del llatí proles, llinatge o descendència), és el conjunt de fills o descendència d'algú. Per extensió, és el conjunt nombrós de persones que tenen alguna cosa en comú.[1]

Piràmide del sistema capitalista, al·legoria crítica del capitalisme. El proletariat treballa per a tots i alimenta a tots ( The proletariat "work for all" and "feed all" ). Publicació sindical de 1911 de treballadors industrials.

El terme proletariat[2] és originari de la Roma imperial, en què els proletarii eren els ciutadans de la classe més baixa, no tenien propietats i només podien aportar prole (fills) per engrossir els exèrcits de l'imperi.[3][4] El terme va ser recuperat per Karl Marx, el qual estudià dret romà a la Universitat de Berlín, per identificar la classe baixa sense propietats ni recursos que només podia treballar i tenir fills (el proletariat o classe obrera, grup antagònic de la classe burgesa o capitalista).[5] En el manifest comunista, Marx i Friedrich Engels, defineixen el proletariat de la següent manera:[6]

« Per proletariat s'entén la classe de treballadors assalariats moderns, que, privats de mitjans de producció propis, es veuen obligats a vendre la seva força de treball per poder viure. [Definició de proletariat del Manifest Comunista de Marx i Engels, en Marcuse i els subjectes ][7] »

Referències[modifica]

  1. Veu prole , a DRAE
  2. Veu Proletari , a DRAE
  3. Adolf Berger, Encyclopedic Dictionary of Roman Law (Philadelphia: American Philosophical Society 1953) at 380; 657.
  4. Arnold J. Toynbee, especialment en el seu A Study of History, va utilitzar el terme proletariat per referir-se a les persones sense propietats ni participació en la societat. Cf, Toynbee, A Study of History (Oxford University 1934-1961), 12 volume, al Volume V Disintegration of Civilizations, part one (1939).
  5. Cf, Sidney Hook, Marx and the Marxists (Princeton: Van Nostrand 1955) at 13.
  6. Karl Marx. Capital Volume One Chapter Six: The Buying and Selling of Labour-Power
  7. [1]

Vegeu també[modifica]

Enllaços externs[modifica]