Promagistrat

De Viquipèdia
Salta a la navegació Salta a la cerca

Un Promagistrat és una persona que actua amb l'autoritat i capacitat d'un magistrat, però sense ocupar un càrrec magisterial. El concepte prové de l'antic Imperi Romà.

Figura[modifica]

Com innovació legal de la República Romana, es va inventar la promagistratura per proveir a Roma amb governadors dels territoris d'ultramar en comptes d'haver de triar més magistrats cada any. Els promagistrats eren designats per Senatus consultum, com tots els actes del Senat romà, aquests nomenaments no eren completament legals i podien ser desautoritzats per les Assemblees romanes, per exemple, la substitució de Quint Cecili Metel Numídic per Gai Mario durant la Guerra de Jugurta.

Els promagistrats eren normalment proqüestor (actuant en lloc de questors), propretors (actuant en lloc de pretors) o procònsols (actuant en lloc de cònsols). Un promagistrat tenia una autoritat equivalent a la del magistrat, era assistit pel mateix nombre de lictors, i en termes generals tenia poder autocràtic dins de la seva província, tant territorial o qualsevol altre. Els promagistrats normalment ja havien ocupat el càrrec en representació del qual actuaven, encara que això no era obligatori.

Promagistratures[modifica]

La institució de les promagistratures es va desenvolupar perquè els romans van trobar poc pràctic continuar afegint magistratures ordinàries per administrar les seves possessions d'ultramar recentment adquirides. Per tant, van adoptar la pràctica de designar un individu per actuar en lloc o en capacitat d'un magistrat (magistratu), un promagistrat era literalment un tinent.[1]

Imperium[modifica]

El concepte legal romà de imperium significava que un magistrat o promagistrat imperial tenia autoritat absoluta dins de la competència del seu càrrec, per tant, un promagistrat amb imperium designat per governar una província tenia autoritat absoluta dins de la seva capacitat com a governador d'aquesta província, és més, la paraula província es referia tant al càrrec o jurisdicció del governador com al territori que governava. Un governador provincial tenia gairebé autoritat total il·limitada, i sovint obtenia mitjançant amenaces enormes quantitats de diners de la població de la província, ja que tenia immunitat judicial total durant el seu període en el càrrec. Es va convertir en bastant comú que els governadors provincials busquessin l'elecció contínua al càrrec per evitar judicis per extorsió i suborn, i dos famosos exemples Gai Verres i Luci Sergi Catilina.[1]

Repercussions[modifica]

El poder gairebé il limitat d'un promagistrat d'alta graduació ha portat a utilitzar el terme procònsol per designar qualsevol oficial d'alta graduació i autoritari nomenat des de dalt (o des de fora) per governar un territori sense considerar les institucions polítiques locals (és a dir, un que no està seleccionat i l'autoritat sobrepassa a la dels oficials locals). Més enllà de l'Imperi Romà, trobem exemples com Douglas MacArthur, a qui se li va donar vasts poders per a dur a terme esforços de reforma i recuperació al Japó després de la Segona Guerra Mundial, i ha estat descrit ocasionalment com el procònsol estatunidenc del Japó.

Referències[modifica]

  1. 1,0 1,1 «Promagistrado · Procónsul». Arxivat de l'original el 2009-03-31. [Consulta: 5 maig 2010].