Protocol de Minsk

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Plantilla:Infotaula esdevenimentProtocol de Minsk
Imatge
Tipustractat de pau Modifica el valor a Wikidata
Vigència5 setembre 2014 Modifica el valor a Wikidata - 
Data5 setembre 2014 Modifica el valor a Wikidata
LocalitzacióMinsk (Bielorússia) Modifica el valor a Wikidata
EstatBielorússia Modifica el valor a Wikidata
Signatari
Llengua del terme, de l'obra o del nomrus Modifica el valor a Wikidata

El Protocol de Minsk és un acord per posar fi a la guerra a l'est d'Ucraïna, signat per representants d'Ucraïna, la Federació Russa, la República Popular de Donetsk (RPL o DNR) i la República Popular de Luhansk (RPL o LNR) el 5 de setembre de 2014.[1][2][3] Va ser signat després d'extenses converses a Minsk, la capital de Bielorússia, sota els auspicis de l'Organització per a la Seguretat i la Cooperació a Europa (OSCE). L'acord, que va seguir a diversos intents previs per cessar els combats a la regió de Donbàs[4] en l'est d'Ucraïna, va implementar un alto el foc immediat. No obstant això, l'acord va fallar en el seu objectiu de cessar tots els combats en l'est d'Ucraïna.[5]

Procés i redacció del protocol[modifica]

L'acord va ser formulat pel Quartet de Normandia, compost per representants d'Ucraïna, Rússia i de la OSCE.[6] El grup es va crear al juny com una forma de facilitar el diàleg i la resolució de la disputa en l'est i el sud d'Ucraïna. Les reunions del grup, juntament amb representants informals de les secessionistes Repúbliques Populars de Donetsk i Luhansk, van tenir lloc el 31 de juliol, 26 d'agost, 1 de setembre i el 5 de setembre. Els detalls de l'acord, signat el 5 de setembre, s'assemblaran en gran part al pla de pau de 15 punts, proposat pel president ucraïnès Petró Poroixenko en 20 de juny. Els següents representants firmaren el document:[7]

El protocol[modifica]

El text del protocol consisteix en dotze punts:[7][8]

 1. Assegurar un alto-el-foc bilateral immediat.
 2. Garantir la supervisió i verificació de l'alto el foc per la OSCE.
 3. Una descentralització del poder, fins i tot a través de l'aprovació d'una llei ucraïnesa sobre «arranjaments provisionals de governació local en algunes zones de les Províncies (regions) de Donetsk i Luhansk» («llei sobre l'estatut especial»).
 4. Assegurar el monitoratge permanent de la frontera Rus-Ucraïnesa i la seva verificació per l'OSCE, a través de la creació de zones de seguretat a les regions frontereres entre Ucraïna i la Federació Russa.
 5. Alliberament immediat de tots els segrestats i de totes les persones detingudes il·legalment.
 6. Una llei sobre la prevenció de la persecució i el càstig de les persones relacionades amb els fets que han tingut lloc en algunes àrees de les Províncies de Donetsk i Luhansk, excepte en els casos de delictes que siguin considerats greus.
 7. La continuació del diàleg nacional inclusiu.
 8. Presa de mesures per millorar la situació humanitària a la regió de Donbàs, a l'est d'Ucraïna.
 9. Garantir la realització anticipada d'eleccions locals, de conformitat amb la llei ucraïnesa (acordada en aquest protocol) sobre "els arranjaments provisionals de govern local en algunes àrees de les Províncies de Donetsk i de Luhansk" ("llei sobre l'estatut especial").
 10. Retirada dels grups armats il·legals, equip militar, així com dels combatents i dels mercenaris d'Ucraïna.
 11. Aprovació del programa de recuperació econòmica i reconstrucció de la regió de Donbàs.
 12. Garantir la seguretat personal dels participants en les negociacions.

Memoràndum suplementari[modifica]

En les dues setmanes després de la signatura del Protocol de Minsk, va haver-hi violacions freqüents de l'alto el foc, per ambdues parts en el conflicte.[9][10] Les converses van continuar a Minsk. Un seguiment a aquest protocol va ser acordat el 19 de setembre del 2014. El memoràndum resultant ha aclarit l'aplicació del protocol. Entre les mesures de pacificació acordades, es van incloure les següents:[9][11][12]

 • Remoció de tot l'armament pesant, 15 km per darrere de la línia de contacte, per part de cada costat del conflicte, per crear una zona desmilitaritzada de 30 km.
 • Prohibició de les operacions ofensives.
 • Prohibició dels vols d'avions de combat sobre la zona de seguretat.
 • Retirada de tots els mercenaris estrangers de la zona de conflicte.
 • Configuració d'una missió de l'OSCE per supervisar l'aplicació del Protocol de Minsk.

El 26 de setembre, els membres del Grup de Contacte Trilateral sobre Ucraïna s'han reunit de nou per discutir la delimitació de la zona d'amortiment d'on l'armament pesant seria eliminat per les parts implicades en el conflicte.[13] La línia de demarcació entre la RPD i Ucraïna va ser acordada entre representants de la RPD i negociadors ucraïnesos, segons el Viceprimer Ministre d'Ucraïna, Vitalí Yarema.[14] En 2 de desembre del 2014, el parlament ucraïnès va modificar unilateralment la "llei sobre l'estatut especial" proposta en el Protocol de Minsk, encara que el parlament ucraïnès ha aprovat certs aspectes de la llei que va ser acordada a Minsk, com a part de l'acord d'alto el foc.[15]

Eficàcia[modifica]

Després de la signatura del memoràndum, la segona batalla per l'Aeroport Internacional de Donetsk va esclatar, i ambdues parts continuaren acusant-se mútuament de violacions de l'alto el foc. L'Aeroport Internacional de Donetsk està tancat a tot el tràfic des del 26 de maig del 2014, a causa dels combats entre les forces del nou govern d'Ucraïna i els separatistes pro-russos.[5] En el final d'octubre batega, el 1r Primer Ministre de la RPD, negociador i signatari del Protocol de Minsk Aleksandr Zakhàrtxenko ha dit que les forces sota el seu control tornarien a prendre el territori que havien perdut a les forces governamentals ucraïneses durant l'ofensiva de juliol per part de les forces fidels al Govern d'Ucraïna, i que les forces de la RPD estarien disposades a combater en batalles "pesades" per aconseguir els seus objectius.[5][16] Posteriorment, Zakhàrtxenko va dir que havia estat mal interpretat, i que ell havia volgut dir que aquestes àrees serien recuperades a través de "mitjans pacífics".[17] Durant la seva campanya en el període previ a les eleccions generals de Donbàs conduïdes per la RPD i la RPL, en presumpta violació del Protocol de Minsk, Zakhàrtxenko va dir "Aquests són temps històrics". "Estem creant un nou país! És una meta boja".[18] El president de l'OSCE Didier Burkhalter va confirmar que les eleccions van quedar "en contra de la lletra i l'esperit del Protocol de Minsk", i va dir que anaven a "complicar encara més la seva aplicació".[19]

Parlant el 5 de desembre, el ministre de Relacions Exteriors rus Sergei Lavrov va dir que les eleccions generals en DNR i les eleccions generals en LNR, realitzades en 2 de novembre del 2014, eren "exactament dins del rang en el qual s'havien negociat a Minsk" i que el parlament ucraïnès suposadament hauria d'aprovar un projecte de llei d'amnistia als líders de DNR i LNR després de les eleccions parlamentàries d'Ucraïna a l'octubre del 2014.[20] Segons Lavrov, una vigilància més estreta de la frontera rus-ucraïnesa, com ho especifica el Protocol de Minsk, només podria tenir lloc després que una llei d'aquest tipus d'amnistia anés aprovada. Ell va assenyalar que anteriorment havia pensat que un decret presidencial emès en el 16 de setembre, que presumptament prohibeix la persecució dels combatents separatistes en Donbàs, seria per respectar pel govern ucraïnès, però va dir que "un projecte de llei ha estat presentat proposant la revocació" d'aquest decret.[20][20]

Una fase següent de les converses de pau que se celebren a Minsk ha estat suspesa el 26 de desembre del 2014. No obstant això, ambdues parts van confirmar que, després d'hores de negociacions, es van posar d'acord per a l'intercanvi de presoners, involucrant almenys 375 presoners de tots dos costats.[21]

Vegeu també[modifica]

Referències[modifica]

 1. «Ukraine ceasefire agreement signed in Minsk (Acuerdo de alto el fuego en Ucrania, firmado en Minsk)». CCTV America, 05-09-2014. [Consulta: 17 desembre 2014].
 2. «Chairperson-in-Office welcomes Minsk agreement, assures President Poroshenko of OSCE support (Presidente en ejercicio se congratula del acuerdo de Minsk y garantiza el apoyo de la OSCE, dirigiéndose al presidente Poroshenko)», 05-09-2014. [Consulta: 17 desembre 2014].
 3. «OSCE Chief Monitor in Ukraine urges all sides to allow monitors to carry out duties safely (Monitor jefe de OSCE en Ucrania insta a todas las partes a permitir que observadores puedán llevar a cabo sus tareas con seguridad)» (en anglès), 15-09-2014. [Consulta: 17 desembre 2014].
 4. «Nomenclàtor mundial - Oficina d'Onomàstica - Secció Filològica - Institut d'Estudis Catalans». [Consulta: 16 desembre 2022].
 5. 5,0 5,1 5,2 «Ukraine rebels vow to take back cities (Rebeldes de Ucrania prometen retomar ciudades)» (en anglès). Sky News, 23-10-2014. Arxivat de l'original el 2014-10-23. [Consulta: 17 desembre 2014].
 6. «Press statement by the Trilateral Contact Group (Comunicado de prensa por el Grupo de Contacto Trilateral)», 02-09-2014. [Consulta: 17 desembre 2014].
 7. 7,0 7,1 «Protocolo de Minsk» (en ruso), 05-09-2014. [Consulta: 17 desembre 2014].
 8. «A Cease-Fire in Ukraine (Alto el fuego en Ucrania)» (en anglès), 05-09-2014. [Consulta: 22 desembre 2014].
 9. 9,0 9,1 «Ukraine deal with pro-Russian rebels at Minsk talks (El acuerdo sobre Ucrania con los rebeldes pro-rusos en las conversaciones de Minsk)». BBC News, 19-09-2014. [Consulta: 17 desembre 2014].
 10. «Ukrainian peace talks lead to buffer zone deal (Conversaciones de paz en Ucrania conducen a un acuerdo sobre una zona desmilitarizada)». CBC News, 19-09-2014. [Consulta: 17 desembre 2014].
 11. «Nato top general says truce 'in name only' (General superior de la OTAN dice que la tregua es 'sólo de nombre ')». BBC News, 20-09-2014. [Consulta: 17 desembre 2014].
 12. «Memorandum of 19 September 2014 outlining the parameters for the implementation of commitments of the Minsk Protocol (Memorando de 19 de septiembre 2014 delineando los parámetros para la aplicación de los compromisos del Protocolo de Minsk)» (en ruso), 19-09-2014. [Consulta: 23 setembre 2014].
 13. «Ukraine, Russia and OSCE were engaged in delimitation of a buffer zone on Donbass (Ucrania, Rusia y la OSCE se dedicarón a la delimitación de una zona de amortiguamiento en Donbass)» (en anglès). Prestupnosti.net, 26-09-2014. [Consulta: 20 desembre 2014].
 14. «Donetsk Republic agrees with Ukraine on demarcation line - deputy PM (La República de Donetsk acuerda con Ucrania la línea de demarcación - Viceprimer Ministro)» (en anglès). ITAR-TASS, 10-10-2014. [Consulta: 18 desembre 2014].
 15. «A new draft law on amending the law on the special status of some areas of the Donetsk and Lugansk regions is introduced in the parliament. The document specified districts and locations where to establish a special status; all of them are now under control of LPR and DPR. (Un nuevo proyecto de ley de modificación de la ley sobre el estatuto especial de algunas zonas de las regiones de Donetsk y Lugansk se introduce en el parlamento. El documento especifica los distritos y lugares dónde establecer un estatuto especial; todos ellos están ahora bajo control de LNR y DNR.)» (en anglès). uacrisis.org, 02-12-2014. [Consulta: 17 deciembre 2014].
 16. «Poroshenko vows Kyiv will recapture militants-controlled areas (Poroshenko promete que Kiev irá recapturar áreas controladas por los militantes)» (en anglès). Interfax Ukraine, 23-10-2014. [Consulta: 17 desembre 2014].
 17. «Ukraine vote could push the country into chaos (Elecciones en Ucrania podrían empujar el país al caos)». BBC News, 17-12-2014. [Consulta: 18 desembre 2014].
 18. «Donetsk People’s Republic campaign reveals shambolic tendencies» (en anglès). Financial Times, 23-10-2014. [Consulta: 18 desembre 2014].
 19. «So-called elections not in line with Minsk Protocol, says OSCE Chair, calling for enhanced efforts and dialogue to implement all commitments (Las llamadas elecciones no son están en conformidad con el Protocolo de Minsk, dice Presidente de la OSCE, pidiendo mayores esfuerzos y el diálogo para poner en práctica todos los compromisos)», 31-10-2014. [Consulta: 1r novembre 2014].
 20. 20,0 20,1 20,2 «Too early to discuss broader monitoring of Ukraine-Russia border - Lavrov (Es demasiado pronto para hablar sobre un más amplio control de las fronteras entre Ucrania y Rusia - Lavrov)». Interfax Ukraine, 05-12-2014. [Consulta: 18 desembre 2014].
 21. «Ukraine Peace Negotiations Canceled in Minsk (Negociaciones ucranianas de paz canceladas en Minsk)». Telesur, 26-12-2014. [Consulta: 26 desembre 2014].