Província d'Izumo

Plantilla:Infotaula geografia políticaProvíncia d'Izumo
出雲国 (ja) Modifica el valor a Wikidata
Imatge

Localització
Modifica el valor a Wikidata Map
 35° 15′ 36″ N, 132° 55′ 59″ E / 35.26°N,132.9331°E / 35.26; 132.9331
CircuitSan'indō Modifica el valor a Wikidata
CapitalCapital d'Izumo Modifica el valor a Wikidata
Geografia
Part de
Limita amb
Dades històriques
Anterior
Creació710 Modifica el valor a Wikidata
Dissolució1871 Modifica el valor a Wikidata
Següentprefectura de Shimane Modifica el valor a Wikidata

Ōkuninushi, Déu principal del panteó d'Izumo

La província d'Izumo (出雲国, Izumo-no-kuni), també coneguda pel seu nom abreujat com a Unshū (雲州), fou una antiga província del Japó de la regió del San'indō activa des d'aproximadament l'any 701 fins al 1871.[1] Actualment, forma part de la prefectura de Shimane i comprén tota la meitat oriental d'aquesta. La capital provincial així com el temple provincial (Kokubunji) es trobaven a l'actual ciutat de Matsue, mentre que el santuari provincial (Ichinomiya) es troba a l'actual ciutat d'Izumo.

Classificada com a "província superior" i de "distància mitjana", a la seua dissolució, la província de Shimane comptava amb 78 municipis compresos en 10 districtes. La província també pot ser coneguda amb el nom de país d'Izumo o simplement Izumo.

Geografia[modifica]

La província d'Izumo

Política[modifica]

La província d'Izumi es trobava dividida en districtes o comarques com qualsevol altra província. Els deu districtes d'Izumo són els següents:

Història[modifica]

El país fou un dels més importants política, religiosa i culturalment de tot l'antic Japó. Un poderós clan d'Izumo (Idumo en japonés antic) constituía un estat independent, però durant el segle vi o VII fou absorbit per l'expansió territorial del país de Yamato,[2] assumint des de llavors el rol d'estat religiós.

Fins i tot en l'actualitat, el gran santuari d'Izumo constitueix (junt amb el santuari d'Ise) un dels lloc més sagrats del xintoisme. El santuari està dedicat a diferents kami i entre d'ells especialment a Ōkuninushi, divinitat equiparable a Amaterasu i avantpassat directe de Susanoo i de tots els clans d'Izumo. Es diu que la mare mitològica dels japonesos, Izanami, es troba soterrada al mont Hiba, al límit entre les antigues províncies d'Izumo i Hōgi, a l'actual ciutat de Yasugi, a la prefectura de Shimane.

Cap al període Sengoku, Izumo ja havia perdut molta de la seua antiga importància. Abans de la batalla de Sekigahara i l'aveniment del bakufu Tokugawa la província va estar dominada pel clan Mōri i, després, la zona esdevingué un feu independent amb seu al castell de Matsue.

A la mitologia japonesa, l'entrada al yomi (infern o terra dels morts) es troba localitzada a la província i va ser segellada pel Déu Izanagi dipositant un gran cudol.

Referències[modifica]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Província d'Izumo
  1. Nussbaum, Louis-Frédéric. (2005). "Izumo" in Japan Encyclopedia, p. 412, p. 412, a Google Books.
  2. Hudson, Mark James. Ruins of Identity: Ethnogenesis in the Japanese Islands (en anglès). University of Hawaii Press, 1999-08-01. ISBN 978-0-8248-6419-4.