Pseudohalogen

De Viquipèdia
Salta a la navegació Salta a la cerca
Infotaula de compost químicPseudohalogen
Substància químicaclass of chemical compounds with similar applications or functions (en) Tradueix Modifica el valor a Wikidata

Els Pseudohalogens són compostos inorgànics binaris de la forma general XY, on X és un grup cianur, cianat, tiocianat, etc., i Y és qualsevol dels X, o un vertader halogen. No totes les combinacions són estables. Els exemples inclouen el cianogen, (CN)2, i el ICN. Aquests anions es comporten com a halogens i la presència d'enllaços dobles o triples no pareixen afectar el seu comportament químic.

Els nanoclusters d'alumini (sovint esmentats com a superàtoms ) són de vegades considerats pseudohalogens perquè, també, es comporten com a ions halurs, formant Al13I2 (anàleg al I3) i composts similars. Això és degut als efectes de l'enllaç metàl·lic a escales petites.

Un altre complex pseudohalogen és el dicobalt octacarbonil, Co2(CO)8. Aquesta substància pot ser considerada com a dímer de l'hipotètic tetracarbonil de cobalt Co(CO)4. Aquest compost pot ser reduït al "pseudo- halur", tetracarbonilcobaltat, Co(CO)4-. L'àcid HCo(CO)4 és de fet completament un àcid fort, encara que la seva baixa solubilitat el fa no tan fort com el vertader àcid halohídric.

Referències[modifica]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Pseudohalogen
  • New Scientist, issue 2495 (16th April 2005), pàg. 30-33, "A new kind of alchemy", Philip Ball.