Tropheops novemfasciatus

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
(S'ha redirigit des de: Pseudotropheus novemfasciatus)
Infotaula d'ésser viuTropheops novemfasciatus Modifica el valor a Wikidata
Estat de conservació
Risc mínim
UICN61159 Modifica el valor a Wikidata
Taxonomia
Super-regneEukaryota
RegneAnimalia
FílumChordata
ClasseActinopteri
OrdrePerciformes
FamíliaCichlidae
GènereTropheops
EspècieTropheops novemfasciatus Modifica el valor a Wikidata
(Regan, 1922)
Nomenclatura
Sinònims
ProtònimPseudotropheus novemfasciatus Modifica el valor a Wikidata

Tropheops novemfasciatus és una espècie de peix pertanyent a la família dels cíclids i al superordre dels acantopterigis.[2]

Etimologia[modifica]

L'epítet novemfasciatus prové del llatí i vol dir nou bandes.[3]

Descripció[modifica]

Fa 9 cm de llargària màxima[4] i presenta el cos travessat per 9 franges verticals fosques (incloent-hi les dues darreres situades al peduncle caudal, una altra a la línia lateral i una altra al mig dels flancs). La part espinosa de l'aleta dorsal té una banda fosca, mentre que la seua àrea tova i amb radis i, també, l'aleta caudal mostren un reguitzell de punts. Els llavis i els extrems del musell i de la mandíbula inferior estan pigmentats de negre. Aleta dorsal amb 18 espines i 9 radis, pectorals amb 13 radis i anal amb 3 espines i 8 radis. 30 escates a la línia lateral. 5 fileres d'escates a les galtes. 5 fileres de dents a la mandíbula inferior i 6 a la superior. 7 dents a la filera exterior de la banda esquerra de la mandíbula inferior. Els mascles són de color morat clar, esvaint-se a groc al terç dorsal del cos i tenen els següents trets: escates amb reflexos o de color blau clar al centre; franges verticals fosques amb la mena d'escates abans esmentades a dins; opercle superior del mateix color morat clar del cos; galtes i musell de color morat fosc amb reflexos blaus brillants; opercle inferior de color groc; barbeta i llavis negrosos; ulls travessats per una franja fosca i vertical; espines i radis dorsals groguencs amb les membranes de color blau clar brillant; banda submarginal discontínua i de color blau negrós estesa a través de l'àrea espinosa anterior de l'aleta dorsal; vora posterior distal de la zona amb radis de l'aleta dorsal de color groc amb ratlles blaves brillants; aleta caudal amb línies blaves clares sobre una superfície groga; aleta anal amb una zona distal anterior negrosa, els extrems de les espines de color blanc, una franja proximal semblant al color del nacre i l'extrem distal de color marró; ocels de color groc; aletes pelvianes fosques, amb una vora blanca i reflexos blaus; i radis pectorals foscos i amb les membranes clares. Les femelles són de color gris groguenc i mostren les següents característiques: dues fileres transversals de punts marrons foscos al cos (sovint, fusionant-se en taques o ratlles); opercle inferior i galtes de color beix; àrea que va des del musell fins a la inserció dorsal grisa; aleta dorsal amb la part proximal de color beix nacrat i amb una franja submarginal de color marró grisenc que s'estén ventralment i posterior en forma de taques (dominen a la zona dels radis); aleta caudal amb un patró de taques de color marró grisenc; aletes pelvianes majoritàriament de color beix; i aletes pectorals clares.[3][5]

Reproducció[modifica]

Els mascles reproductors són territorials i construeixen nius en forma de plat poc fondo en el fons fangós. Les femelles i els mascles no reproductors formen grups.[6]

Alimentació[modifica]

Menja algues bentòniques que creixen sobre fulles de plantes[7][8] i el seu nivell tròfic és de 2.[9]

Hàbitat i distribució geogràfica[modifica]

És un peix d'aigua dolça, demersal (principalment, fins als 4 m de fondària)[10] i de clima tropical (14°S-15°S),[10] el qual viu a l'Àfrica sud-oriental: és un endemisme de les zones poc fondes de les badies arrecerades amb petites roques i vegetació[10] del llac Malawi[7][11] a Malawi,[4][12][13] Tanzània[6] i Moçambic.[6][1]

Observacions[modifica]

És inofensiu per als humans[10] i el seu índex de vulnerabilitat és baix (10 de 100).[14]

Referències[modifica]

  1. 1,0 1,1 Catalogue of Life Arxivat 2015-09-24 a Wayback Machine. (anglès)
  2. Encyclopedia of Life (anglès)
  3. 3,0 3,1 Goldstein, H. M., 2009. Taxonomic review of the genus Tropheops (Cichlidae) with descriptions of new species from Lake Malawi, Africa. Master thesis. Pennsylvania State University, els Estats Units. 194 p.
  4. 4,0 4,1 Maréchal, C., 1991. Pseudotropheus. p. 401-415. A: J. Daget, J.-P. Gosse, G.G. Teugels i D.F.E. Thys van den Audenaerde (eds.) Check-list of the freshwater fishes of Africa (CLOFFA). ISNB, Brussel·les; MRAC, Tervuren, Flandes; i ORSTOM, París. Vol. 4. Pàg. 410.
  5. Regan, C. T., 1922. The cichlid fishes of Lake Nyassa. Proceedings of the General Meetings for Scientific Business of the Zoological Society of London 1921 (pt 4) (núm. 36): 675-727, Pls. 1-6.
  6. 6,0 6,1 6,2 UICN (anglès)
  7. 7,0 7,1 Konings, A., 1990. Ad Konings's book of cichlids and all the other fishes of Lake Malawi. T. F. H. Publications, Inc., Neptune City, Nova Jersey, 495 p. Pàg. 406.
  8. Food items reported for Tropheops novemfasciatus - FishBase (anglès)
  9. Sea Around Us (anglès)
  10. 10,0 10,1 10,2 10,3 FishBase (anglès)
  11. Nsiku, E., 1999. Changes in the fisheries of Lake Malawi, 1976-1996: ecosystem-based analysis. University of British Columbia, Vancouver, el Canadà. 217 p. M.Sc. thesis.
  12. Konings, A., 1989. Malawi cichlids in their natural habitat. Verduijn Cichlids, Holland & Lake Fish Movies, Alemanya Occidental. 303 p.
  13. Konings, A., 2007. Malawi cichlids in their natural habitat. Quarta edició. Cichlid Press, El Paso, els Estats Units. 424 p. Pàg. 196.
  14. Cheung, W. W. L., T. J. Pitcher i D. Pauly, 2005. A fuzzy logic expert system to estimate intrinsic extinction vulnerabilities of marine fishes to fishing. Biol. Conserv. 124:97-111.

Bibliografia[modifica]