Psicobloc

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula d'esportPsicobloc
Esportescalada en solitari integral Modifica el valor a Wikidata
Tipusescalada en solitari integral Modifica el valor a Wikidata

El psicobloc ("deep-water soloing" en anglès) és una de les variants més noves de l'escalada esportiva. En concret, és una de les derivacions de l'escalada de blocs o búlder (de l'anglès boulder). El búlder es caracteritza per escalar parets d'una altura (relativament) escassa, generalment no més de 5-6 metres, amb l'única protecció d'un matalàs especial conegut amb el nom de crashpad.

El psicobloc consisteix a realitzar el mateix tipus d'escalada sense corda però sobre l'aigua (ja sigui sobre el mar, un riu, un embassament, etc.). Així, s'aprofita l'aigua per esmorteir, permetent a més poder fer blocs de més altura (al voltant dels 20 metres) que en el cas del búlder tradicional.

Per arribar fins a la paret es fan servir tota mena de mètodes: barques inflables, matalassos o simplement s'hi arriba nedant. Quan es produeix una caiguda, l'escalador ha d'intentar caure a l'aigua de manera vertical per esmorteir millor la caiguda.

Origen[modifica]

Va ser a partir del 78 quan Miquel Riera Picón va començar a practicar el psicobloc a Mallorca.[1] A Anglaterra, en canvi, va començar una dècada després, segons el que hi ha publicat a internet,(http://www.timeoutdoors.com), de boca del psicobloquer anglès Mike Robertson. El primer psicobloquer britànic va ser Nick Buckley, que a final dels 80 va escalar la via "The Conger" a Swanage's Conner Cove. Però, encara que només fos un cas aïllat, a partir dels anys 90 es va començar a practicar el psicobloc a Anglaterra amb assiduïtat.

Aquest tipus d'escalada es practica a penya-segats. Els més famosos són els de Mallorca, així com les calanques de Marsella, algunes zones d'Irlanda, Sardenya, Grècia, Dorset i Devon i molts més.

Enllaços externs[modifica]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Psicobloc

Referències[modifica]

  1. Mallorca, Diario de. «Muere Miquel Riera, el inventor del psicobloc» (en castellà). [Consulta: 11 octubre 2019].