Psicodrama

De Viquipèdia
Dreceres ràpides: navegació, cerca

El psicodrama és una eina de desenvolupament personal que utlitza la teatralització dramàtica per mitjà de guions improvisats. Avui és utilitzat en teràpia de grup, en teràpia familiar o en teràpia individual. Permet l'escenificació de neurosis i altres processos psíquics.

Segons el Diccionari Internacional de la psicoanàlisi sota la direcció de Alain de Mijolla, Calmann-Lévy, 2002, es tracta d'un «mètode d'investigació dels processos psíquics utilitzant la posada en marxa d'una dramatització per mitjà de guions improvisats posats en escena i jugats per un grup de participants. »

Origen i història[modifica | modifica el codi]

Inventat per Jacob Levy Moreno, psiquiatre i psicòleg americà d'origen romanès, en els anys 1930-1932.

El primer precursor del psicodrama és el "teatre espontani", que Moreno explora des de 1921. Es tracta de la forma més primitiva de teatre terapèutic. Segons Laurent Schachmann, un dels rars psicoterapeutes a utilitzar-lo al segle XXI, "el teatre espontani presenta l'avantatge de permetre un treball completament desconnectat del mental". Però insisteix en la importància del feedback que el terapeuta facilita, "sense el qual el teatre espontani no seria més que una amable diversió".

Moreno ha viscut molt de temps a Viena on ha trobat Freud, però mai no s'ha adherit a les tesis psicoanalítiques. Sempre ha retret a Freud de n'executer les seves anàlisis més que|que al seu despatx, contràriament al que Moreno predicarà tota la seva vida, en el medi ambient|entorn del pacient. La seva tècnica ha estat tanmateix represa pels psicoanalistes en el marc del que s'anomena «el psicodrama analític». Aquest enfocament|proximitat pot ser utilitzat a diferents ocasions : teràpies de grup, teràpies familiars, però també teràpies individuals, el grup és llavors constituït del pacient i de sanitaris.

Diferents tipus de psicodrama[modifica | modifica el codi]

El terme de psicodrama recobra tècniques bastant diferents :

Obres[modifica | modifica el codi]

Vegeu també[modifica | modifica el codi]


Enllaços externs[modifica | modifica el codi]