Psicrometria

De Viquipèdia
Jump to navigation Jump to search
Psicrómetre d'Asmann de circulació forçada

La psicrometria és una branca de la ciència que tracta de les propietats termodinàmiques de l'aire humit i de l'efecte de la humitat atmosfèrica sobre els materials i sobre el confort humà.[1] Aquest aire, conegut com a aire humit està constituït per una barreja d'aire sec i vapor d'aigua.

L'aire sec és una barreja de diversos gasos, sent la composició general la següent:

L'aire té la capacitat de retenir una quantitat variable de vapor d'aigua en relació a la temperatura de l'aire. A menor temperatura, menor quantitat de vapor i a major temperatura, major quantitat de vapor d'aigua; a pressió atmosfèrica constant. També es considera que és un mètode per a controlar les propietats tèrmiques de l'aire humit i es representa mitjançant el diagrama psicromètric.

Usos[modifica]

És una branca útil per a la conservació d'aliments en cambres frigorífiques, climatització de locals i processos d'assecat.

Instruments[modifica]

Atès que sorgeix de la combinació principal de la temperatura i la humitat s'utilitzen instruments especials per al seu mesurament com el psicròmetre i amb el suport d'àbacs i taules poden utilitzar-se termòmetres de bulb humit i bulb sec, termohigrògrafs, higròmetres i similars.

Diagrama psicromètric[modifica]

Diagrama Psicromètric conceptual

És un diagrama que relaciona múltiples paràmetres relacionats amb una barreja d'aire: temperatura, humitat relativa, humitat absoluta, punt de rosada, entalpia o calor total, calor sensible, calor latent i volum específic de l'aire.

El diagrama no és constant, ja que és variable amb l'altura sobre el nivell del mar. És usual en la bibliografia trobar-lo per a l'altura a nivell del mar. S'utilitza en Arquitectura i Enginyeria en l'ensenyament de les instal·lacions termomecàniques en edificis per al dimensionament de sistemes de calefacció i aire condicionat

Canvi en la condició de l'aire[modifica]

Els processos de calefacció, refrigeració, humidificació i deshumidificació que tenen lloc en l'acondicionament de l'aire modifiquen la condició de l'aire des de la representada pel punt d'estat inicial en l'àbac fins a una condició diferent, representada per un segon punt en l'àbac.

Hi ha cinc processos possibles:

 • Processos de calor sensible constant (indicats per una temperatura de bulb sec constant).
 • Processos de calor latent constant (indicats per un contingut d'humitat constant i una temperatura de punt de rosada constant).
 • Processos d'entalpia constant o adiabàtics (indicats per una temperatura de bulb humit constant).
 • Processos d'humitat relativa constant (tots els altres factors varien).

O, finalment, una modificació que representa una combinació qualsevol dels anteriors i que no procedeix al llarg de cap de les línies de processos anteriors.

Per a això ha d'observar-se novament:

 • Les línies de bulb sec són línies de calor sensible constant.
 • Les línies de punt de rosada són línies de calor latent constant.
 • Les línies de bulb humit són línies de calor total constant (entalpia constant).

Referències[modifica]

 1. de Lucas Martínez, Antonio; Villaseñor Camacho, José; Lobato Bajo, Justo. Termotecnia básica para ingenieros químicos (en castellà). Univ de Castilla La Mancha, 2004, p. 289. ISBN 8484273318. 

Vegeu també[modifica]

Enllaços externs[modifica]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Psicrometria Modifica l'enllaç a Wikidata
 • Càtedra Instal·lacions Czajkowski - Gómez. Facultat Arquitectura i Urbanisme. Universidad Nacional de La Plata. Argentina. [1]
 • Calculadora Psicromètrica - Tècnic Central. [2]
 • Psicro: [3], Calculadora Psicromètrica: [4] INENCO. UNSa – CONICET