Sutura quirúrgica

De Viquipèdia
(S'ha redirigit des de: Punt de sutura)
Salta a: navegació, cerca
Fil de sutura atraumàtic fet a base de polipropilè, no reabsorbible.

La sutura quirúrgica és una tècnica utilitzada per a mantenir els teixits corporals units després d'una ferida o una incisió per cirurgia; ve a ser com la costura de la roba, cosida a banda i banda del tall. Els fils amb les seves agulles són els productes sanitaris que s'utilitzen per a realitzar la sutura, restant en la pell (o en teixits interns, com vasos sanguinis, vísceres, etc.) els punts de sutura i així els teixits puguin cicatritzar.[1]

La sutura es fa sota anestèsia local (perquè no sigui dolorosa) i els punts han de ser eliminats més o menys una setmana després d'haver-los posats, en el cas de sutures no absorbibles. En les sutures dins del cos, on no es poden retirar, es fan servir punts que es dissolen després de passats un temps. Com a alternativa en ferides molt superficials, hi ha els punts de paper que són tires d'esparadrap que s'enganxen a banda i banda de la ferida perquè no s'obri.

Materials de sutura[modifica]

El material de sutura ha de ser fort, perquè no es trenqui durant la costura, no ha de ser tòxic, i ha de ser hipoal·lergènic, per evitar reaccions adverses en l'organisme, i ha de ser flexible, perquè pugui ser lligat i nuat fàcilment. A més a més les sutures no han de permetre que els fluids penetrin en el cos a través d'elles des de l'exterior, cosa que podria fàcilment causar infeccions.

Els indígenes del riu Amazones fan servir formigues a les quals fan mossegar la ferida mantenint-la tancada. Tot seguit se'ls arrenca el cos, de manera que quedi només el cap, que es manté amb la mandíbula tancada.

La sutura intel·ligent inclou materials amb memòria que ajunten i nuen de manera controlada i ajuden a facilitar la intervenció mèdica. Aquests poden ser biodegradables o no, tot i que els biodegradables materials són més còmodes, ja que eviten una segona intervenció per retirar el material quan el teixit ha curat.

Els materials per a sutura quirúrgica són de diversos tipus. Les sutures originals estan fetes de materials biològics, com ara el catgut (retirat a Europa i Japó, a causa de la preocupació que podria transmetre l'encefalopatia espongiforme bovina) i la seda (Mersilk™). La majoria de materials de sutura moderns són substàncies sintètiques:

Actualment els punts de sutura són substituïts en alguns casos usant adhesius tissulars com fibrina[2] que també s'usen com a segellants per tal de complementar la sutura convencional.

Els materials per a sutura vénen en mides molt específiques. Les sutures han de ser prou fortes per sostenir els teixits de manera segura, però prou flexibles per poder fer els nusos.

Taula comparativa de materials de sutura reabsorbible[modifica]

. Catgut simple Catgut cròmic Àcid poliglicòlic Polidioxanona
Descripció És una sutura absorbible a força de col·lagen i monofilaments. Sutura absorbible a base de col·lagen i monofilaments. La precisió de l'enrotllat aconsegueix donar-li un caràcter de monofilament.[3] Es tracta d'un multifilament trenat sintètic absorbible fet d'àcid poliglicòlic, i recobert amb N-laurin i L-lisina, que fan que el fil sigui extremadament llis, suau i un nus segur. Es tracta d'un material monofilamentós sintètic de sutura absorbible, preparat a partir del polièster, poli (p-dioxanone).
Composició Feta torçant fibres de col·lagen biològic purificat recobert amb glicerol. Feta enrotllant fibres de col·lagen biològic purificat recobert amb sals de crom. Àcid poliglicols Poliester i poly (p-dioxanona)
Força tèxtil Retenció de força fins a 7 dies. ? ? ?
Estructura Monofilament Monofilament Entrellaçat Monofilament
Origen Serosa bovina. Serosa bovina sintètic sintètic
Tractament El fil de catgut simple és tractat amb una solució que conté glicerol. Tractat amb glicerol i sals cròmics Recobert d'esterat de magnesi No és recoberta
Tipus d'absorció El catgut simple és absorbit per la degradació proteolítica enzimàtica amb una digestió completa als 90 dies. A causa de la capa tractada amb sals cròmiques, ofereix aproximadament el doble de la retenció del catgut simple. Proteòlisi ​​enzimàtica digerida en 70 dies, perd força als 18-21 dies. Hidròlisi ​​completa entre 60 i 90 dies. Fiable Fins setmanes
Reacció tissular Moderada moderada, més que la simple ? ?
Color fil Groga Marró Violeta i incolora Violeta i incolora
Esterilització O. E. (gas) O. E. (gas) O. E. (gas) O. E. (gas)
Avantatges Nus de molt alta resistència a la tracció, bona seguretat del nus a causa de l'excel·lent maneig del fil Alta resistència a la tracció, bona seguretat del nus a causa de l'acabat de la seva superfície, millora en la suavitat a causa de la presentació en sec del fil, excel·lents característiques de maneig Alta resistència a la tensió inicial, garantia d'eficàcia durant el període crític de la cicatrització de la ferida. Bon pas pels teixits, de fàcil maneig, excel·lent capacitat de nusos, nus segur Resistència a la tracció de retenció, garantia de mantenir la seva força
Indicacions Per a tots els procediments quirúrgics, especialment quan es tracta dels teixits que es regeneren amb més rapidesa. Tancament de ferides, oftalmologia, ortopèdia, obstetrícia/ginecologia i tracte gastrointestinal Per a tots els procediments quirúrgics, sobretot per als teixits que es regeneren amb més rapidesa. Subcutània, tancaments percutanis, cirurgia toràcica i abdominal PDS és particularment útil quan es vol la combinació d'una sutura absorbible i ampli suport a la ferida, cirurgia cardiovascular, pediàtrica i oftàlmica
Contraindicacions No recomanat per incisions que requereixen el manteniment dels teixits durant un període prolongat de temps. No es recomana per a una incisió que requereix el manteniment dels teixits durant un període prolongat de temps. Aquesta sutura absorbible no s'ha d'utilitzar quan es requereix una aproximació àmplia de teixits. Aquest tipus de sutura absorbible no s'utilitzarà per a l'aproximació prolongada de teixits sotmesos a gran estrès i/o en combinació amb pròtesis
Precaucions S'han de prendre precaucions especials en pacients amb càncer, anèmia i malnutrició, ja que tendeixen a absorbir les sutures amb més rapidesa. Cirurgia cardiovascular, a causa de les contraccions cardíaques. S'absorbeix molt més ràpid quan s'utilitza a la boca i a la vagina, a causa de la presència de microorganismes. Eviteu l'ús a llarg termini necessària per a l'aproximació estesa de teixits. L'absorció és més ràpida en els teixits infectats S'absorbeix molt més ràpid quan s'utilitza a la boca i a la vagina, a causa de la presència de microorganismes. Cirurgia cardiovascular, a causa de les contraccions cardíaques. Haurien de prendre's precaucions especials en pacients amb càncer, anèmia i malnutrició, ja que tendeixen a absorbir aquesta sutura més ràpidament. S'han de prendre precaucions especials en pacients ancians i pacients amb historial d'anèmia i malnutrició. Igual que amb qualsevol material de sutura, una adequada seguretat requereix que el nus sigui fet amb la tècnica quirúrgica correcta. Els nusos de sutura del PDS han d'estar degudament situats per evitar estrips. A conjuntiva, vagina i altres mucoses en les que romanguin per llargs períodes poden associar-se amb irritació local. A la zona subcuticular s'han d'ubicar el més profundament possible per reduir al mínim l'eritema i induració que normalment s'associen amb l'absorció.

Sutura quirúrgica de seda[modifica]

Fil de seda negra trenada del nº 3 fora del seu estoig estèril

La sutura quirúrgica de seda o seda negra trenada és un material multifilament trenat, de naturalesa proteica, obtingut a partir de les fibres del capoll de cucs de seda que han estat convenientment tractades per tal de purificar i desengomar-les.[4]

La seda trenada està impregnada de cera d'abella per tal d'omplir els buits entre les diferents fibres i reduir al mínim la seva capil·laritat. La seva principal característica és la seva elevada flexibilitat el que li confereix una manejabilitat i facilitat de represa molt superior a qualsevol material de sutura. Igualment, la seva elevada resistència tensil fa que la seda sigui el material de sutura utilitzat majoritàriament en tot tipus d'intervencions. Si bé la seda es considera com un material no absorbible per la seva naturalesa proteica, pateix en l'organisme un lent procés de reabsorció. Estudis "in vivo" han demostrat que la seda ha estat reabsorbida totalment al cap de dos anys. Es comporta per tant com a material reabsorbible a llarg termini. Es presenta en colors negre, blau o blanc[5] el que permet una fàcil visibilitat en el camp quirúrgic.[6]

Vegeu també[modifica]

Referències[modifica]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Sutura quirúrgica Modifica l'enllaç a Wikidata
  1. Cuerpo Técnico. Escala Diplomados de Salud Pública Opción Enfermería de la Administración Regional de Murcia. Temario Específico Volumen III (en castellà). MAD-Eduforma, p. 155–. ISBN 9788466553575 [Consulta: 15 maig 2011].  (castellà)
  2. Garg, Ashok; Alió, Jorge L. Oculoplasty and Reconstructive Surgery (en anglès). JP Medical Ltd, 2010, p. 131. ISBN 8184488173. 
  3. Nota - El catgut ja no s'utilitza al Regne Unit per a la cirurgia.
  4. Joanna Kotcher Fuller. Instrumentación quirúrgica: teoría, técnicas y procedimientos. Ed. Médica Panamericana, 30 juny 2007, p. 362–. ISBN 9789687988887 [Consulta: 15 maig 2011]. 
  5. «Seda Trenzada» (en castellà). Sabrimedical, LLC ®, 2013 [Consulta: 18 desembre 2015].
  6. «Seda Trenzada Negra» (en castellà). Lorca Marín®, 2012 [Consulta: 18 desembre 2015].