Puntada de cadeneta

De Viquipèdia
Jump to navigation Jump to search

La puntada de cadeneta o cadena és el punt mecànic més comú que realitza una màquina de cosir.

Estructura[modifica]

Màquina de cosir produint un punt cadena utilitzant una llançadora oscil·latòria.
Màquina de cosir produint un punt cadena utilitzant el ganxo giratori d'Allen B Wilson.

El punt cadena utilitza dos fils, un de superior i un d'inferior. El punt es denomina cadena perquè els dos fils, el superior i l'inferior, es "encadenen" entre si en el forat en la tela pel qual passen. El fil superior corre des d'un rodet que està situat en la part superior de la màquina, passant per un mecanisme de tensió, a través d'un braç d'extracció, i finalment pel forat de l'agulla. Per la seva banda el fil inferior es troba enroscat en una bobina, que s'allotja en un receptacle en la secció inferior de la màquina sota la tela que es cus.

Per realitzar una puntada, la màquina baixa l'agulla enfilada perforant la tela fins a la zona de la bobina inferior, on un ganxo rotatori (o un altre mecanisme d'enganxi) enllaça el fil superior en el punt en el qual travessa l'ull de l'agulla. El mecanisme d'enganxi arrossega el fil superior embolicant en forma completa la cajuela de la bobina, amb la qual cosa produeix una embolicada del fil de la bobina. Després el braç d'extracció tira del fil superior que sobra (des de la zona de la bobina) cap a la part superior, formant la cadena. Després les dents de transport desplacen el material o tela una distància igual a la longitud de la puntada, i es repeteix el cicle.

Il·lustració d'una tensió del fil correcta i incorrecta

,En forma ideal, el punt cadena és format al centre de l'espessor de la tela, o sigui: idealment el fil superior s'encadena amb el fil inferior a la zona mitjana de la tela. Els mecanismes de tensió del fil, un per al fil superior i un altre per al fil inferior, eviten que cadascun d'aquests fils puguin desplaçar el punt d'encreuament fora de la zona mitjana de la tela.

Vegeu també[modifica]