Puya berteroniana

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula d'ésser viuPuya berteroniana Modifica el valor a Wikidata

Modifica el valor a Wikidata
Taxonomia
Super-regneEukaryota
RegnePlantae
OrdrePoales
FamíliaBromeliaceae
GènerePuya
EspèciePuya berteroniana Modifica el valor a Wikidata
Mez, 1896
Nomenclatura
Ortografia originalPuya Berteroniana Modifica el valor a Wikidata

Puya berteroniana és una espècie de planta de la família de les bromeliàcies, originària dels cordons muntanyosos de Xile. Pot estar entre els 500 i els 2000 msnm, essent comú trobar-la en vessants d'exposició nord als cordons muntanyosos de la Serralada litoral de Xile i la Serralada dels Andes. Tolera la sequera i creix bé a ple Sol.

És una planta perenne que pot arriba mesurar 2 m d'alçada. Forma rosetes de fulles gris verdoses amb marges espinosos. Presenta una inflorescència en espiga que pot arribar als 2 metres d'alçada, amb flors verd blavoses.

Presenta un fenomen d'autocombustió encara no ben descrit, el qual també es presenta a Puya chilensis, Puya venusta i Puya coerulea. Aquest fenomen afecta individus grans. Zöllner va informar haver vist combustió espontània en un individu del Cerro la Campana,[1] la tarda d'un dia calorós.[2]

Referències[modifica]

  1. ZÖELLNER O & NILO M (1988) El género Puya en la V región. Revista geográfica de Valparaíso. Nº 19:29-38
  2. FICHA DE ESPECIE CLASIFICADA Puya chilensis Arxivat 2019-10-21 a Wayback Machine. per la Secretaría Técnica Comité de Clasificación de Especies (2010)