Pálné Veres

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula de personaPálné Veres

Modifica el valor a Wikidata
Nom original(hu) Veres Pálné Modifica el valor a Wikidata
Biografia
Naixement13 desembre 1815 Modifica el valor a Wikidata
Lázi (Hongria) (en) Tradueix Modifica el valor a Wikidata
Mort28 setembre 1895 Modifica el valor a Wikidata (79 anys)
Váchartyán (Hongria) (en) Tradueix Modifica el valor a Wikidata
Dades personals
ReligióLuteranisme Modifica el valor a Wikidata
Activitat
Ocupaciópedagoga Modifica el valor a Wikidata
Membre de

Pálné Veres (hongarès: Veres Pálné) (Lázi, 13 de desembre de 1815 - Váchartyán, 28 de setembre de 1895) va ser una mestra i feminista hongaresa, coneguda per promoure els drets de les dones, per obrir la primera escola secundària de dones a Hongria i per fundar l'Associació Nacional Hongaresa per l'Educació de les Dones.

Vida[modifica]

Pálné Veres va néixer el 13 de desembre de 1815 a Lázi, aleshores part de l'Imperi austríac. El seu nom de naixement és Hermin Beniczky. Després del seu casament i segons la tradició hongaresa, es va canviar el nom pel del seu marit, Pál Veres (el sufix "né" significa 'esposa de'). El seu pare, Pál Beniczky, era un terratinent protestant que provenia d'una família noble de Nograd, i la seva mare, Karolina Sturmann, venia d'una família que es va enriquir gràcies al comerç. Márton Sturmann, l'avi de Veres, era un patriota hongarès i devot protestant. Un cop Pálné va ser adulta, es va establir a Pest, on va conèixer i va fer amistat amb l'escriptor Imre Madách.[1] Va morir a Pest el 28 de setembre de 1895.

Activisme[modifica]

Pálné Veres, una dona educada, va fundar la primera escola d'educació secundària per a noies d'Hongria, el 1869. La seva filosofia deia que les noies havien d'aprendre a ser autosuficients i a apreciar l'alta literatura, evitant caure en l'autoindulgència i els luxes, cosa que podria arruïnar qualsevol família. Ensenyaven les noies a ser la més directa representació de Déu en les seves futures vides de casades, i a comportar-se d'acord amb els ideals cristians.[2]

L'escola tenia onze classes: quatre de nivell bàsic, quatre de nivell mitjà i tres de nivell superior. El currículum de les classes superiors constava de les assignatures següents: instrucció religiosa, llengua hongaresa, literatura hongaresa, estètica, pedagogia, antropologia i psicologia, lògica, història de la civilització, àlgebra i geometria, llengua alemanya, llengua francesa, arts manuals, música vocal i instrumental, gimnàstica, matemàtica i esterometria, i dibuix.[3]

La decebia l'alt abandonament escolar de les seves alumnes abans d'arribar al nivell superior. Les classes altes no veien cap utilitat pràctica en el fet que les filles estudiessin més enllà d'una certa edat. El nivell superior es veia com un curs únicament per a noies que volguessin esdevenir mestres. Pálné va aconseguir influir en les classes altes perquè reconeguessin la importància de l'educació en ambdós sexes.[3]

La seva escola continua oberta, si bé ara és una escola mixta.[4]

Referències[modifica]

  1. Schwartz, Agatha. Shifting Voices: Feminist Thought and Women's Writing in Fin-de-Siècle Austria and Hungary. McGill-Queen's Press - MQUP, 2008, p. 86. ISBN 978-0-7735-6052-9. 
  2. De Gubernatis, Angelo. La Hongrie politique et sociale (en francès). Digitalitzat per the University of California, 2007. J. Pellas, 1885, p. 332. 
  3. 3,0 3,1 De Gubernatis, Angelo. La Hongrie politique et sociale (en francès). Digitalitzat per the University of California, 2007. J. Pellas, 1885, p. 333–4. 
  4. «Veres Pálné Gimnázium» (en hongarès). [Consulta: 19 febrer 2018].