Qaràqux

De Viquipèdia
Salta a la navegació Salta a la cerca
Per a altres significats, vegeu «Baha-ad-Din Qaràqux».
Infotaula de personaQaràqux
Biografia
Mort1201 (Gregorià) modifica

Xàraf-ad-Din al-Armaní al-Mudhaffarí an-Nassirí al-Taqawí al-Ghuzzí, més conegut com a Qaràqux, fou un mameluc armeni d'al-Muzaffar I Taki al-Din, nebot de Saladí i príncep d'Hamat (1171-1191). Al-Muzaffar volia conquerir Ifriquiya on els almohades estaven establint el seu poder, però per qüestions polítiques va haver de renunciar a fer-ho en persona i va enviar al seu mameluc Karakush al seu lloc (segurament amb coneixement i aprovació de Saladí). El 1172 Karakush va arribar a Tripolitana i va fer incursions a la ciutat de Barca, Trípoli de Líbia i Awdjila, però va tornar al Caire i fou empresonat.

No va durar gaire temps aquest empresonament doncs el 1176 tornà a la Tripolitana amb un contingent de turcs oghuz, i feia noves expedicions; va ocupar l'est i el sud del país (fins al Fezzan) obtenint el suport dels beduïns Banu Sulaym i els Banu Hilal amb l'ajut dels quals es va apoderar de Trípoli. Fou llavors (vers 1177) que se li va unir el sihladar de Taki al-Din. Va fer aliança (1185) amb els Banu Ghaniya d'Ali Ibn Ghaniya, que s'havien apoderat d'una part de l'Ifriquiya. Els dos homes es van aliar i els almoràvits, els oghuz, i els àrabs Banu Hilal i Banu Sulaym, van iniciar una campanya a Ifriquiya que van assolar durant un temps (1186-1187). Karakush va dominar Djebel Nafusa i Gabès. Ali i els seus aliats van atacar Mahdia i Tunis que no van poder ocupar, i poc després va arribar un exèrcit almohade dirigit pel mateix califa Yakub al-Mansur, i Ali es va retirar cap al Djarid on fou perseguit per sis mil cavallers del califa; va aconseguir sobre aquests una gran victòria a la plana d'al-Umra el 24 de juny de 1187. Karakush que era a Gafsa va fer matar a tots els soldats almohades que van arribar fins allí després de la derrota.

Yakub va agafar la direcció de les seves forces i va derrotar a Ali a al-Hamma prop de Gabes (14 d'octubre de 1187), reconquerint Tozeur i Gafsa (1188); les muralles d'aquests ciutats foren arrasades. Ali i Karakush van fugir al desert al Fezzan; els oghuz de Karakush capturats a Gabès foren enviats pel califa a Marràqueix i més tard quan es va rendir Gafsa el contingent oghuz de la ciutat va seguir el mateix camí.

Quan Yakub al-Mansur va abandonar la zona, Ali i Karakush van tornar a Ifriquiya, reagrupant als seus partidaris i reprenent la campanya de saqueig del país. Ali va morir el 1188 i el va succeir el seu germà Yahya ibn Ishak (Yahya Ibn Ghaniya).

Yahya es va distanciar de Karakush per la seva posició ambigua amb els almohades (és possible que ja el 1187 Karakush hagués intentat fer submissió a Yakub) i per la seva intolerància als elements àrabs; a més Saladí necessitava el suport almohade contra els francs (1189). La situació en aquests anys és incerta; una sèrie de cartes semblen suggerir que Trípoli (on romania el sihladar) va caure en poder dels almohades, sembla que per submissió de Karakush (que hauria entregat al sihladar) seguint ordes de Saladí el 1189 (no és clar si el sihladar fou entregat per Karakush al governador de Tunis o fou capturat a Trípoli i enviat a Marràqueix). En una carta al califa del setembre de 1190 Saladí condemnava l'actuació de Karakush i del sihladar. Durant un temps Karakush va estar més o menys retingut pel governador de Tunis però finalment es va escapar i va reconquerir Gabès amb l'ajut dels beduïns (1191).

L'almoràvit Yahya va atacar per dues vegades Constantina sent ambdues rebutjat i es va retirar altre cop al desert on es va reunir novament amb Karakush i els seus mercenaris oghuz. L'aliança es va refer; Yahya dominava el Djarid i Karakush Gabès i Trípoli i van fer diverses incursions a Ifriquiya. L'aliança es va trencar novament el 1195 i Yahya va ocupar Gabès i va atacar Trípoli. Karakush va deixar a Trípoli al seu lloctinent Yakut i va fugir al Waddan, al sud de la Tripolitana. Yahya, mercès a l'ajut dels àrabs Banu Sulaym, es va apoderar finalment també de Trípoli de Líbia.

Després d'uns anys lluitant a Ifriquiya, Yahya fou finalment derrotat i va ha fugir al Waddan (1209). Allí va trobar a Karakush i després d'un temps de lluita el va assetjar i Karakush es va haver de rendir i Yahya el va fer executar junt amb un dels seus fills i va ocupar el seu lloc (1012).

Un fill seu va servir a l'emir hàfsida Abd Allah Muhammad I al-Mustansir ben Yahya I (1249-1277) i el va trair, fugint al Waddan on va ser mort per orde del rei de l'Imperi de Kanem.

Bibliografia[modifica]