Quarta Aliyà

De Viquipèdia
Salta a la navegació Salta a la cerca
Quarta Aliyà
Theodore Herzl
Der Judenstaat

La Quarta Aliyà es refereix a la quarta ona d'immigració jueva a Israel, provinent d'Europa i Àsia, entre els anys 1924 i 1928. Els seus membres sostenien una ideologia de base sionista.

Història[modifica]

Des de 1924 el caràcter i la composició de la immigració a la Terra d'Israel va canviar, encara que aquesta ona immigratòria era similar a l'anterior. Aquests períodes es defineixen com onades migratòries independents.

En la Quarta Aliyyà uns 80.000 immigrants van arribar a la Terra d'Israel, principalment dels països de l'Europa de l'Est. La meitat dels immigrants procedien de Polònia i la resta de la Unió de Repúbliques Socialistes Soviètiques (URSS), Romania i Lituània. També el 12 % dels immigrants van arribar d'Àsia, principalment de Iemen i de l'Iraq. Des de la resta d'Europa i Amèrica van arribar uns pocs immigrants. La contribució dels immigrants als assentaments jueus en aquells anys va ser molt important i decisiva.

Aquesta gran ona d'immigració, iniciada en 1924, va portar un ràpid desenvolupament urbà, principalment a Tel Aviv, que va aconseguir absorbir una quantitat considerable d'immigrants. Però durant els anys 1926-1927 es va produir una crisi econòmica al país, la més difícil que va haver-hi durant el període del Mandat Britànic de Palestina, encara que va haver-hi una lleu millora de la situació econòmica entre els anys 1928 i 1929. En esclatar la crisi mundial de 1929, va ressorgir la crisi a Palestina amb una major intensitat. En el període de la crisi, al voltant de 23.000 immigrants van decidir abandonar el país.

Causes per a la immigració[modifica]

Moltes de les onades migratòries d'aquell període es van produir a conseqüència de l'augment de l'antisemitisme a tota Europa. La restrictiva quota d'immigració dels Estats Units d'Amèrica, imposada a partir de 1923, va mantenir als jueus sense la possibilitat d'ingressar al país nord-americà, provocant un augment en la immigració cap a Palestina. La Quarta Aliyyà estava conformada fonamentalment per membres de la classe mitjana jueva. Aquestes famílies es van traslladar a les ciutats en creixement, creant petites i mitjanes empreses i indústries lleugeres.

Referències[modifica]